POLITIKA
09.01.2018 u 08:47

Most nezavisnih lista: zaštita Jadrana zaštita je nacionalnih interesa

Most nezavisnih lista u Splitu je predstavio Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o proširenju jurisdikcije RH na Jadranskom moru, kojom traži da Hrvatski sabor proglasi isključivi gospodarski pojas, u svim sadržajima iz dijela V. Konvencije UN-a o pravu mora iz 1982. god., a da primjena predloženog pravnog režima započne godinu dana nakon uspostavljanja gospodarskog pojasa.


komentara  0

Mostov politički tajnik i saborski zastupnik Nikola Grmoja podsjetio je u svom govoru u Splitu na činjenicu da je Most nezavisnih lista jedina parlamentarna opcija čije je vodstvo 2009. sudjelovalo u prikupljanju potpisa protiv Arbitražnog sporazuma.

Božo Petrov, predsjednik Mosta nezavisnih lista, naglasio je da želi čuti mišljenje javnosti i stručnjaka, iz kojeg razloga je ovaj prijedlog Odluke uputio i u javnu raspravu.

„Proglašenje isključivog gospodarskog pojasa bio je jedan od uvjeta Mosta te je Vlada RH na svojoj prvoj sjednici donijela odluku da se krene u konzultacije oko proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, međutim po tom pitanju nije napravljeno ništa. RH ima obvezu to učiniti. Hrvatska mora proglasiti isključivi gospodarski pojas, na takav način stječe svoje suverenističko pravo na gotovo 24.000 kvadratnih kilometara“, istaknuo je Petrov.

Ante Čikotić, županijski i gradski vijećnik Mosta nezavisnih lista je istaknuo da naše međusobno uvažavanje i poštivanje sa susjedima mora biti bazirano na međunarodnom pravu i ostalim suradničkim odnosima, ali da to nipošto ne znači da RH svoje pravo proglašenja isključivog gospodarskog pojasa ne smije konzumirati.

„Mi se nečinjenjem odričemo gotovo 24.000 kilometara kvadratnih, a ekonomska računica je jednostavna. Prosječno je potrebno oko 100 eur/km2 godišnje za nadzor, stoga bi taj trošak bio oko 2,5 milijuna eura godišnje, i to prvenstveno za pojačavanje nadzora morskog područja putem Obalne straže RH (MORH), pomorske policije (MUP) i lučkih kapetanija (MPPI). Financijska korist od proglašenja isključivog gospodarskog pojasa na temelju studije
naručene od Europske komisije bi se mogla očekivati u visini od 35 do 150 milijuna eura", zaključio je Čikotić.

Miro Bulj upozorio je da je dosta bilo dodvorništva i sluganstva te da je sazrelo vrijeme da se Jadran zaštiti po pitanju gospodarskih i ekoloških resursa te da se riješi suvereno pravo RH na Jadranu i na cijelom teritoriju RH. Istaknuo je kako vjeruje da će i pojedinci, zastupnici u Hrvatskom Saboru, neovisno o političkoj opciji kojoj pripadaju, prihvatiti ovu Odluku imajući u vidu nacionalne interese.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija