LIFESTYLE
15.01.2018 u 17:15

OVO je pregled kojim možete spasiti vid, ne čekajte!

Primarius dr. Jadranka Katušić Bašić govori o najnovijoj  metodi laserskog snimanja žute pjege i očnog živca koja može otkriti različite bolesti u najranijem stadiju.
OCT (optička koherentna tomografija) je moderna tehnologija kojom se može izmjeriti debljina sloja nervnih niti i vidjeti  promjene u strukturi retine i očnog živca. Na taj način moguće je otkriti i najsitnije promjene i omogućiti brzo liječenje bolesti. Postupak je bezbolan i ne uzrokuje zračenje.


komentara  0

Kada se najčešće koristi OCT?

- OCT dijagnostika je pogodana za dijagnostiku makularnih bolesti, odnosno bolesti žute pjege poput senilne makularne degeneracije vezane za dob, otkrivanju i praćenju brojnih bolesti žute pjege u pacijenata sa šećernom bolesti (dijabetesom), edema i ruptura makule, epiretinalnih membrana, te odignuća različitih slojeva mrežnice oka i brojnih drugih bolesti mrežnice. Ova metoda ima važnu ulogu i u planiranju liječenja bilo aplikacijom ljekova u obliku injekcija u oko, laserskog ili kiruškog liječenja, odnosno praćenju različitih bolesti retine i očnog živa.

OCT dijagnostika - nezamjenjiva u ranom otkrivanju glaukomske bolesti?

- Također, ovaj je pregled posebno koristan u ranom otkrivanju glaukoma i promjena na vidnom živcu, gdje precizno pokazuje promjene na vidnom živcu koje bolesnik ne primjećuje, a koje mogu upozoriti na pojavu glaukoma i potrebu za pravodobnim liječenjem. Na ovaj način otkrivaju se oštećenja živčanih vlakana u najranijoj fazi, mnogo prije nego što nastanu ispadi u vidnom polju, koji se obično pojavljuju kad je već 30% živčanih vlakana oštećeno.

Primarius dr. Jadranka Katušić Bašić
Miljenka Bratoša 28
Dubrovnik

zakažite svoj termin na telefon : 020/ 311-163Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija