KULTURA
02.01.2018 u 09:45

Obitelj Banac je u svojoj kući na Pločama živjela samo desetak dana...

Palača Boža Banca na dubrovačkim Pločama, desetljećima u namjeni Umjetničke galerije Dubrovnik, jedno je od ostvarenja kojima se imamo razloga dičiti i premda je naizgled riječ o arhitekturi koja i nije nastala tako davno, činjenica da nas danas u kvalitativnom smislu od takvih perfekcionističkih i izdržljivih ostvarenja ne dijele svjetlosne godine i desetljeća, već stoljeća, mora nas rastuživati i tjerati da tražimo odgovore na pitanja zašto je tomu tako - započinje priču o povijesti ovog veličanstvenog zdanja dr.sc. Zrinka Paladino za Telegram.hr


komentara  0

Najznačajnije arhitektonsko djelo ostvareno za obitelj Banac predstavlja palača Bože Banca na dubrovačkim Pločama, interijerski dovršena za prvih dana Drugog svjetskog rata. Projektiranje reprezentativne obiteljske stambene građevine otpočelo je 1932., građevinska dozvola cjelovitoj projektnoj dokumentaciji izdana je krajem veljače 1938., a uporabna dozvola početkom svibnja 1939. godine. Gradnji su uz mladog Lavoslava Horvata i Harolda Bilinića značajan doprinos dali i brojni majstori i obrtnici koji su svojim radovima sudjelovali u ostvarenju kompleksnog projekta opsežne arhitektonske zamisli.

Prema projektnoj dokumentaciji iz 1939. godine palača je trebala biti središnjim dijelom velikog stambenog sklopa koji su uz nju trebale graditi još četiri dvojne stambene zgrade, no od opsežne je urbanističko-arhitektonske zamisli oko palače izveden samo manji, zapadni dio, odnosno jedna dvojna jednokatna zgrada za poslugu, na adresi Sunčane ulice 2. S vremenom je od izvornog projekta ostale samo reminiscencija na kaskadni graditeljski sklop u ozelenjenom okolišu, a poratna je izgradnja imanje postupno ograničila u najužim granicama.

Burno je, međutim, predratno razdoblje i Bancu i Dubrovniku ispisalo povijest drukčiju od one kojoj su se nadali, ratni je vihor prouzročio Bančev nepovratan odlazak iz Dubrovnika pa je, navodno, obitelj Banac u palači živjela kroz samo desetak dana. Srećom, Bančeva je arhitektura nadživjela Drugi svjetski rat, nacionalizirana je, a zahvaljujući reprezentativnosti u poraću je prenamijenjena u galerijski prostor i u nju je 1950. godine iz vile Pucić na Pilama preseljena Umjetnička galerija Dubrovnik pa je i danas je po njezinu peristilu i terasama izložen stalni postav skulptura doajena hrvatskog kiparstva.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


dubrovniknet team/ Telegram.hr

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija