KULTURA
26.12.2017 u 16:14

o Dubrovniku nekad
Nova knjiga Društva dubrovačkih pisaca: „Neki drugi ljudi“ dr. Iva Perića

U ove božićne dane Društvo dubrovačkih pisaca privodi kraju svoja ovogodišnja izdanja novim romanom „Neki drugi ljudi“ dr. Iva Perića, tema kojeg je Dubrovnik i život u njemu s početka 20. stoljeća, objavljen u suradnji sa dubrovačkim ogrankom Matice hrvatske. 


komentara  0

Ivo Perić je znano ime dubrovačkog javnog života, iako već godinama, od odlaska u mirovinu, živi u Zagrebu. Rođen je 15. listopada 1930. u Lukaru (Šibensko-kninska županija), školovao se u rodnom mjestu (osnovna škola), u Šibeniku i Zadru (srednja škola) i u Sarajevu (Filozofski fakultet). Još kao student iskazivao je znanstveno-istraživačke sklonosti, koje je, između ostalog, očitovao i svojim diplomskim radom: Problem preventivnog rata protiv Italije u austrijskoj vanjskoj politici 1909. - 1914. Od 1953., kad je publicirao svoj prvi znanstveni prilog, kontinuirano se bavi povijesnom znanošću, istražujući i obrađujući razne teme iz hrvatskog kulturnog, političkog i gospodarskog života u 19. i 20. stoljeću. Doktorirao je 1969. na beogradskom Filozofskom fakultetu s disertacijom: “Borba za narodni jezik i nacionalni duh u dalmatinskom školstvu 1860. - 1918.”, koja je nedugo potom objavljena u Zagrebu.

Više od dva desetljeća radio je u školstvu kao prosvjetni djelatnik i to najdulje u Dubrovniku (od 1957.), gdje je bio i direktor gimnazije (1964. - 1974.). Od 1974. do umirovljenja (1995.) zaposlen je u dubrovačkom Historijskom institutu JAZU/Zavodu za povijesne znanosti HAZU, u kojemu je od 1979. imao zvanje: znanstveni savjetnik. Autor je znane knjige o povijesti dubrovačkog turizma, koja i  danas mnogima koji se bave tom tematikom služi kao „početni izvor“, a zadnjih godina autor je nekoliko romana tematski vezanih za zbivanja u Dubrovniku s početka 20. stoljeća.  

Za svoje doprinose povijesnoj znanosti dobivao je i javna priznanja: Nagradu grada Dubrovnika - 1964.; Nagradu “Ivan Filipović” - 1970.; Nagradu “Slobodne Dalmacije” za znanost - 1979.; Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića - 1996.; Godišnju državnu nagradu za znanost - 1997. God. 37., br. 1., 1.-328. Zagreb, 2005. Nakon umirovljenja stalno živi u Zagrebu, baveći se i dalje svojim znanstvenim radom.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija