LIFESTYLE
24.12.2017 u 21:12

Igorov dnevnik: ROCK ŠALABAHTER -Naučio nas je onome što nijedan školski predmet nije

Svake godine između Božića i Nove godine gimnazijalci organiziraju Rock Šalabahter. Radi se o humanitarnoj gitarijadi koja je prvi put održana prije 13 godina. Tih prvih godina svirali su uglavnom gimnazijalski bendovi, srednjoškolci zaljubljeni u rock, a kako su godine odmicale pridruživali su im se i neki već dobro poznati i iskusni rockeri.  Rock šalabahter tijekom godina postao je jedan od ključnih rock koncerata u Gradu. Ali rock šalabahter nije samo o glazbi, Rock šalabahter je puno više. Rock šalabahter je prijateljstvo, empatija, sreća... Naučio nas je onome što nas nijedan školski predmet nije.


komentara  0

"Nakon što su učenici proveli prva tri dana Božićnih praznika u školi lijepeći pastu, savijajući žice, oblikujući glinu, sprejajući ukrase i podove uz puno zabave i smijeha - što zbog atmosfere, što zbog prevelikog isparavanja ljepila i spreja u zrak - uspjeli su skupiti prihod od 4237,35 kn od prodaje ukrasa i domaćih kolača koji će 100% biti donirani." Napisala je 2008. godine moja kolegica Dora Tamari Tutnjević iz 4. B razreda na svom tadašnjem blogu.  Boga pitaj gdje je danas, možda u Londonu, možda u Japanu... Rock šalabahter od prvog dana je imao humanitarnu svrhu. Gimnazijalci su skupljali novce najčešće za školovanje pasa vodiča, to je bio i slučaj tad kad je moj razred bio u organizaciji. Skupljalo se i za kučke na Žarkovici i za još neke udruge i ljude koji su u bili u potrebi.

Rock šalabahter vrlo brzo je postao poligon za mlade bendove kojima je trebala prilika da pokažu što znaju, uvijek vrlo opušteno i bez nekih velikih najava i očekivanja. Najvažnije je bilo da se skupe ljudi, da popiju koju pivu, zasviraju, zabave se i da skupe koju kunu za one kojima je potreba. 

Bjelouška, Mystica, Rumine, 4 Thons, Feredon, 69'ers, Optimisti, Materijalna šteta  ... samo su neki od bendova koji nisu propustili priliku zasvirati na Šalabahteru. Neki i po nekoliko puta.

I ove godine generacije gimnazijalaca, ali i mnogi drugi doći će na Rock Šalabahter. 27. prosinca, u Klubu Orlando, zasvirat će nam  Mate Granfarola Mihael Klaić, Funkey Monkey i prijatelji, Dapal, Banditen Strasse i Lapadske tratinčice. Prava glazbena poslastica koju nijedan ljubitelj rocka neće propustiti. Ulaz je besplatan, a skupljaju se  dobrovoljne donacije za Udrugu Ljubav na djelu.

Postoji puno onih koji ne slušaju rock, a doći će na koncert. Doći će zbog jednog profesora iz gimnazije. On je inicijator i pokretač cijele ove priče, i svake godine pronađe učenike koji će svirat, pronađe one koji će lijepit plakate, one koji će radit ukrase i prodavat ih na ulici, pronađe one kojima nije problem pokloniti ništa drugo nego svoje vrijeme za nekoga drugog. Pronađe ih jer je i on sam takav. Živimo u vremenu kad nas ništa ne može iznenaditi, a onda nas šokiraju ljudi koji su jednostavno "normalni" , e takav vam je on. Nisu ga nikad nominirali za pozitivca godine, nisu mu dali ni nagradu Sv. Vlaho. On ni ne računa na to, on je jednostavno takav.

Guglajući Rock Šalabahter jedva se u jednom članku od tri crte spominje njegovo ime..Inače je Sarajlija, koji se skrasio u Konavlima. Živi neki normalan obiteljski život, svira gitaru, mislim da bi se snašao i na bubnju, tanak je i visok, odličnog smisla za humor, ne znam je l' još nosi one svoje posebne zimske džempere, koje smo mi obožavali dok smo išli u gimnaziju. Ne postoji gimnazijalac koji će reći kakvu grubu riječ za njega... Imao sam tu privilegiju da mi je bio razrednik. Taj 4. B je bio jedan talentirani razred, činili smo 90% ondašnjeg gimnazijalskog zbora profesorice Cobenzl, a Agresivna manjina bio je naš bend. Tad su bili aktualni prosvjedi za Srđ, mislim da prof. Đuro Capor ima veze s tim imenom, ali previše je godina prošlo da bi se mogao sjetiti. 

Kad smo se raštrkali po Hrvatskoj i svijetu, svake godine kao razred, na Badnjak bi se okupili iznad vatrogasaca i sasvim logično išli kolendavat u razrednika. Što je čudno, pa to svi rade... Danas je trebala biti 10 godina za redom, ali čovjek je u febri pa mu nismo htjeli pristajati na muku. Valjda će ozdraviti do 27. pa ćemo tad skupa zapjevati. Svake godine nas uspije okupiti, obogatio je našu božićnu tradiciju, i neće proći Badnjak da u facebook grupi 4. B Nina ili Bruna ne postave pitanje "Kad se nalazimo i ko sve ide u Konavle?" On predava geografiju i zove se Toni Prusina.


Igor Mlinarić FOTO: 4. B

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
naslovna_zimogroz
LIFESTYLE
0      16|12|18 u 21:33
FOTO: Zimogroz i Last Caress zasvirali u Orlandu
bozic_u_gospara_u saloci_161218_naslovna
LIFESTYLE
0      16|12|18 u 20:31
FOTO: Božić u gospara u saloči
bozicna_bajka_naslovna
LIFESTYLE
0      16|12|18 u 16:50
FOTO: Božićna bajka na Stradunu
mario_curic_naslovna
LIFESTYLE
0      16|12|18 u 16:14
BIRA SE CHEF GODINE: Dubrovčanin Marijo Curić trenutno na 9. mjestu
sarena_zima_u_uvali_161218_naslovna
LIFESTYLE
0      16|12|18 u 15:07
FOTO: Šarena zima u Uvali - mališani uživali u plesu i na radionicama

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija