VIJESTI
07.12.2017 u 14:00

FOTO/ IZBORNA SKUPŠTINA TURISTIČKE ZAJEDNICE: Franković najavio mjere koje će nekoga obradovati, a nekoga i naljutiti

Još jedna uspješna turistička sezona privodi se kraju. Na danas održanoj izbornoj skupštini Turističke zajednice, gradonačelnik i predsjednik TZ grada Dubrovnika, Mato Franković čestitao je svim turističkim djelatnicima na postignutim rezultatima u protekloj sezoni, te se zahvalio svim članovima turističkog vijeća na predanom radu i promociji dubrovačkog turizma.


komentara  0

Gradonačelnik je ovom prilikom najavio rješavanje problema korištenja javih površina u gradskoj jezgri.

- U 2018. godini očekuje nas izmjena plana o javnim površinama, gdje ćemo jedan dio javnih površina u gradskoj jezgri smanjiti, odnosno, osigurat ćemo koridore prolaska za pješake. Svjesni smo činjenice da ćemo time izazvati određeno nezadovoljstvo među ugostiteljima, ali rad na navedenom je nešto što je bilo ključno potrebno. Omogućavanje prolaza značit će potrebu da se stolovi izmjeste samo na jednu stranu ulice. Na žalost to je tako i svi će se morati prilagoditi tim novim uvjetima. Nećemo ići u povećanje cijena javne površine. Smatramo da su one uistinu dosegle svoj maksimum i one će ostati na ovoj razini. Postignut je i dogovor s ugostiteljima vezanim za cijene poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika, a 2019. nakon  izrade cjelovite studije idemo u realno povećanje, odnosno usklađenje cijena najma svih  prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika - rekao je Franković. 

Uz to, gradonačelnik je još jednom najavio smanjenje broja gostiju s brodova na kružnim putovanjima na najviše 4000 u isto vrijeme. To je omogućeno zahvaljujući dogovoru s cruise kompanijama, te će se regulirati vrijeme ticanje brodova, kako bi se što je više moguće rasteretila gradska jezgra. Problem iskrcavanja gostiju na Pilama trebao bi se regulirati putem bookiranja vremenskog termina, koji će biti obvezan za sve agencije koje u Dubrovnik dolaze "sa strane". Javna površina na Pilama za turističke sadržaje će biti smanjena. Naime, od sadašnje cjelokupne površine samo će 10% ostati na raspolaganju turističkim djelatnicima. 

Na današnjoj sjednici usvojen je rebalans proračuna za 2017. godinu, te je izglasan financijski  plan za 2018.

- Dubrovnik ide prema kraju još jedne uspješne turističke sezone - rekla je direktorica TZ Grada Dubrovnika, Romana Vlašić, dodajući:

- U rebalansu smo radili povećanje prihoda od boravišne pristojbe, s obzirom da samo ostvarili zaista impozantan broj noćenja, odnosno povećanje se bazira na 14% više noćenje. Samim porastom prihoda, napravili smo raspored u porastu rashoda u našim aktivnostima, samim promocijama koje su zatvorile te stavke prihoda i rashoda. U 2018, planiramo još jedno povećanje. Boravišna pristojba je porasla sa 7 na 8 kuna. Samim tim, pa da i ostvarimo jednaka broj noćenja , ostvarit ćemo i povećanje prihoda. Naglasak na rashodovnoj strani su strateški projekti u suradnji sa HTZ-om. To se odnosi isključivo na poboljšanje povezanosti tijekom cijele godine, odnosno, u našem slučaju tijekom zime. Većina sredstava će biti uložena u let Dubrovnik - Frankfurt, u suradnji s našim nacionalnim prijevoznikom CA, a svakako i na dodatne kompanije koje će se odlučiti letjeti ranije, posebno s britanskog tržišta i Turkish Airline kao glavnu poveznicu prema dalekim tržištima - izjavila je direktorica TZ grada Dubrovnika Romana Vlašić.

Novoizabrani članovi Skupštine TZ dolaze iz dubrovačkih hotelijerskih kuća i ostalih gospodarskih subjekata, dok su u Turističko vijeće izabrani Tomislav Dumančić, Katija Jerković, Sandra Kunica, Stanko Ljubić, Danijel Marušić, Tonći Bitanga, Nino Dubretić, Mario Marković. 

Članovi Nadzornog odbora su Hrvoje Jelić i Nike Marušić, dok će jedan član biti izabran od strane Turističke zajednice županije.
 


L.Pavlović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija