SPORT
28.11.2017 u 10:02

Tri žene sudile ragbi utakmicu
Petra Drušković s kolegicama ispisala povijest hrvatskog ragbija

Susret osmog kola Prvenstva Hrvatske između "Nade" i "Zagreba" ostao je zabilježen kao prva utakmica u povijesti hrvatskog ragbija na kojoj su pravdu dijelile tri sutkinje. Glavna sutkinja bila je Korčulanka Petra Drušković, ujedno i trenerica ragbi kluba iz Cavtata - Invictus. Petra hrabro radi na promociji ovog sporta i vrlo je aktivna i trenira mnoge momke i cure u Župi i Cavtatu. Kakvo je stanje na dubrovačkoj ragbi sceni i kada bi mogli očekivati i žensku postavu iz Dubrovnika otkrila je Petra za dubrovniknet.hr.


komentara  0

Sportski portali su se raspisali o povijesnoj utakmici hrvatskog ragbija gdje su sudile tri sutkinje? O kakvoj utakmici se radi? Kako je došlo do toga da ste vas tri zajedno sudile?

- Radi se utakmici 8. kola prvenstva Hrvatske tj. prve Hrvatske lige za ragbi 15. A ovo je prvi put u povijesti Hrvatskog ragbija da je cijela sudačka trojka bila sastavljena od cura. Originalno sam ja bila delegirana da sudim ovu utakmicu s dvojicom muških kolega no pošto se ova utakmica igrala na međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Hrvatski ragbijaški savez i Zbor Hrvatskih ragbi sudaca na ovaj način su htjeli obilježiti i taj dan. Kolege Mario Dragičević i Mario Jelavić prepustili su utakmicu dvjema kolegicama Frančeski Pleština i Margariti Mratović koje su onda bile moje pomoćnice na toj utakmici. 

Kako se uopće postaje ragbi sutkinja?

- Ragbi sutkinja (pripravnik) postaje se tako da odslušate predavanja s ragbi pravilima te prođete obuku nakon koje slijedi ispit. Kada položite ispit onda ste sudac  pripravnik i od tu kreće vaš osobni put koji sami kreirate. Što se više trudite i budete bolji dobivate više prilike za napredak. U početku su to utakmice mlađih uzrasta te onda idete prema seniorskom uzrastu. Edukatori sudaca usmjeravaju Vas i "bruse" da bi bili što bolji kada dođete do najveće razine. U mom slučaju kroz period od 3 godine nakon polaganja i utakmica mlađih,već sam dobila priliku da sudim kao glavna sutkinja prvu hrvatsku ligu (2014) a nakon toga ubrzo i prvi poziv za Europsko prvenstvo. To je ujedno bio i razlog mog ranog "umirovljenja" u Hrvatskoj reprezentaciji. Pošto u Hrvatskoj nemam veliki broj utakmica godišnje prisiljena sam putovati i na prijateljske i službene utakmice i turnire van države ali ni to nije problem kada na to gledate kao priliku za napredak. 

Ti si i trenerica. Kako te slušaju momci? Kakvo je stanje u klubu u Cavtatu?

- Da, ja sam po zanimanju kineziolog, ali s velikom ljubavlju prema ragbiju. Već godinu i pol sam u Dubrovniku gdje smo osnovali klub i tako ragbi doveli i na sam jug Hrvatske. Nije uvijek bilo jednostavno ni lako, ali rezultati su tu. Seniore je od 9 mjeseca preuzeo  novozelandski trener hrvatskih korijena David Casey, a ja sam se posvetila razvoju i mlađim uzrastima, pa tako u Cavatu, ali i u Župi te na Grudi radim sa sveukupno 60-ak mladih ragbijašica i ragbijaša. I svi slušaju! To su divni mladi ljudi, neki od njih sportaši kojima je ragbi nije jedini sport i oni koji se do prije ragbija nigdje nisu našli. Ali u ragbiju to super funkcionira, jer ragbi je sport za sve uzraste i tipove ljudi s različitim sposobnostima. 

Koliko ima cura uključenih u ragbi u Hrvatskoj? Raste li popularnost u Dubrovniku?

- U Hrvatskoj je stanje u ženskom ragbiju još na razvojnom nivou, cure igraju samo Olimpijsku verziju ragbija tj. ragbi 7., no ulaganjem u razvoj i u tom području pokazuju se promjene.  Tome naravno pridonosi i aktivnost te uspjesi naših cura na klupskom i reprezentativnom nivou.  U Dubrovniku je ženski ragbi jako dobro prihvaćen, samo ću vam reći da u pojedinim kategorijama imamo i više cura nego momaka. 

Planiraš li pokrenuti ragbi klub za žene?

- Ideja ženske seniorske ekipe u Dubrovniku je postojala i dalje postoji, samo je pitanje vremena kad će i seniorke Invictusa krenuti stopama muških kolega. U smjeru toga održan je ove godine i prvi Women's rugby reunion na kojem je sudjelovalo 60-ak djevojaka iz Hrvatske ali i zemalja u regiji s ciljem da promoviraju ženki ragbi. Nikad se ne zna, znate da smo puni iznenađenja.

S Petrom smo već ranije razgovarali da bi se upoznali bolje sa ragbijem, što nam je tada ispričala pogledajte ovdje.


Igor Mlinarić FOTO: Marin Bubrić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija