VIJESTI
07.11.2017 u 21:42

zbor građana
FOTO: Građani protiv komercijalizacije parka Gradac, u povjerenstvo imenovan Davor Lucianović

Kakva je budućnost parka Gradac te je li namjera gradskih vlasti komercijalizirati jedan od omiljenih dubrovačkih javnih prostora pitanja su zbog kojih su se u Gradskoj vijećnici okupili brojni zainteresirani građani. Na Zboru građana koji se održao na poziv Gradskog kotara Pile-Kono povodom provedbe Programa uređenja Parka Gradac, u Povjerenstvo za verifikaciju programa za predstavnika građana većinom glasova izabran je pročelnik Likovno-dizajnerskog odjela Umjetničke škole Luke Sorkočevića Davor Lucianović.


komentara  0

Povijest svih aktivnosti koje je Grad Dubrovnik proveo po pitanju obnove prvog velikog javnog parka uvodno je predstavila Jelena Lončarić, pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša koji je nositelj projekta. Kako je istaknula, to je pitanje više puta aktualizirano, a izrađene su i potrebne studije te provedena javna rasprava, no projekt nije doživio svoju realizaciju među ostalim i zbog nedostatka stručnog kadra i financija. Pitanje obnove parka nanovo je zaživilo u rujnu ove godine kada je Gradsko vijeće imenovalo Povjerenstvo za verifikaciju Programa za provedbu državnog, javnog, otvorenog za realizaciju u jednom stupnju i anonimnog natječaja krajobrazne arhitekture za park Gradac. Uz najnovijeg člana, povjerenstvo čine Olga Muratti, Božo Benić ispred Društva arhitekata Dubrovnik, resorna pročelnica Jelena Lončarić i zamjenica gradonačelnika Orlanda Tokić.

Lončarić je naglasila kako se projekt obnove odnosi samo na prostor unutar parka gdje su riješeni svi imovinsko-pravni odnosi, kako bi se na vrijeme stigli aplicirati na fondove Europske unije. Prije provedbe javnog natječaja održati će se javna rasprava na kojoj će zainteresirani građani moći dati svoje prijedloge i primjedbe i tek tada će se pristupiti konačnoj verifikaciji programa. Uslijediti će raspisivanje javnog natječaja u kojem će ocjenivački sud stručnjaka zajedno s tehničkom komisijom odabrati najbolje rješenje, a naknadno će se održati i izložba najbolje ocjenjenih radova.

- Cilj natječaja je dobivanje kvalitetnog i funkcionalnog rješenja koje će poslužiti kao podloga daljnje projektne dokumentacije. Ovo nikako nije idejno rješenje, kazala je Mara Marić, predstojnica Zavoda za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku koji je izrađivač prijedloga Programa. Govoreći o povijesti i trenutnom stanju parka, Marić je ukazala da se njime posljednjih desetljeća upravljalo stihijski te da je oko 60 posto vegetacije potrebno zamijeniti. Istaknula je kako se projektom nastoji sačuvati izvorni oblik parka uz promišljeno opremanje suvremenim sadržajima za više različitih grupa korisnika, kao što su dječja igrališta, mjesta za parkiranje bicikla, vidikovci i paviljoni, panoi, glorijet, dodatno osvijetljenje te sigurnosne ograde. Spomenuvši kako bi se u park mogao smjestiti jednostavni uslužni objekt s javnim toaletom što smatra standardom, u vijećnici se razvila burna rasprava.

- Netko od autora programa je dobro primijetio da je park destinacija, a ne park koji je „usput“. Ideja je bila da iskoristimo postojeći prostor kao vrijednost više, međutim ako većina građana misli da će majke s djecom dolaziti bez ikakvog drugog sadržaja, ako mislite da je to nepotrebno, Grad će odlučiti i to će izbaciti, objasnila je pročelnica Lončarić ističući kako se tim pothvatom nastoje izbjeći naknadna provizorna rješenja.

Brojne primjedbe izazvalo je i pitanje uklanjanja oboljele vegetacije. Davor Lucianović kazao je kako nema opravdanja da se tijekom toliko godina nije zasadilo niti jedno novo stablo što smatra iznimno lošim gospodarenjem parkom. Upitao je kako to da studija predviđa uklanjanje, a ne liječenje čak 60 posto relativno mladih stabala, na što je pročelnica Lončarić odgovorila kako će se stabla "zamijeniti, a ne ukloniti". Lucianović vrlo važnim pitanjem smatra na koji će se način park koristiti, te je istaknuo kako program treba prilagoditi mladima koji su i najčešći korisnici parka.

- Ova lokacija je vrlo atraktivna, a parkiralište i prostor prema Dančama koji ovdje nije obuhvaćen, uvijek je koristio Gradac kao alibi da bi se došlo do te lokacije. Zato je i napravljen asfaltni put na koji su potrošeni novci koje je grad namijenio parku, a sve u funkciji izgradnje ugostiteljskog objekta. Ipak, mislim da to nije najveća opasnost, već prevelika urbanizacija na padinama parkirališta i mislim da je bitno da se ono uključi u projekt. Moja vizija je da se park svakako poveže sa zelenim prostorom Sveučilišta, tu vidim mogućnost i visećeg mosta i povezivanje s parkom ispod Boninova sve do Čingrije… Nekada su ljudi davali gradu, poklanjali iz svojih vrtova skulpture da se stvori nešto zajedničko, a sada postoji neka tendencija da se zajedničko stvoreno žrtvom i odricanjem naših predaka proda. Oprostite, to je za mene prostitucija, kazao je Lucianović ističući kako je zajednička dužnost svih građana zalagati se za očuvanje drveća i boriti protiv bilo kakve, pa i najmanje komercijalizacije zajedničkog dobra.


Marija Dragojević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
prometni_znakovi
VIJESTI
0      13|12|18 u 17:19
"Pijani" prometni znakovi na Korčuli
lions
VIJESTI
0      13|12|18 u 13:44
HUMANITARNA AKCIJA: Kupite vino i pomozite dječaku Gabrijelu
VIJESTI
0      13|12|18 u 13:33
Preminuo ratni zločinac koji je granatirao Dubrovnik
skupstina_zupanija
VIJESTI
0      13|12|18 u 12:10
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA: Vijećnička pitanja
djura_basariceka0
VIJESTI
0      13|12|18 u 10:38
Završena sanacija Ulice Đura Basaričeka

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija