LIFESTYLE
13.10.2017 u 14:39

Dvodnevni party na Lokrumu - je li rezervat prirode pravo mjesto za festivale?

Na Lokrumu se danas i sutra održava glazbeni festival  „Dubrovnik Music Wave”, što je izazvalo pozornost građana s obzirom da se on održava u zaštićenom rezervatu prirode. Ravnatelja JU Rezervat Lokrum Marija Tevšića pitali smo o čemu je riječ? Festival se na svojim stranicama hvali kako ima potporu Grada Dubrovnika, Turističke zajednice... no mnogi postavljaju pitanje opravdanosti održavanja jednog glazbenog festivala na otoku koji se dugi niz desetljeća s velikom pažnjom čuva od požara. Treba li Lokrum uz sve ono što već jest, zaštićeni rezervat, oaza mira, kupalište, arheološki lokalitet, izletište..., postati glazbeno i festivalsko središte?


komentara  3

“ Početkom godine obratili su nam se iz britanske tvrtke GLAM Media UK, čiji je frontmen Mike Leimac, podrijetlom iz Dubrovnika. Došli su s idejom da naprave veliki glazbeni festival na više lokacija, na Orsuli, Copacabani...u postsezoni. No kako tada nije bilo odgovorne osobe u Gradu, na kraju je od svih tih lokacija jedino mjesto održavanja ostao Lokrum. Kad je nova gradska uprava preuzela vlast, razgovarao sam s njima i predstavio im projekt te tražio potporu Grada, koju sam i dobio u obliku pisma potpore. Nisam baš oduševljen organizacijom festivala, no ove godine dopustit ćemo da se ta priča završi, najprije zato što bi organizator ovogodišnje događanje iskoristio za snimanje promidžbenih materijala za sljedeću sezonu. Nisam siguran kako će se to dalje odvijati”, objasnio nam je Mario Tevšić.

Na pitanje je li za ovaj događaj JU Lokrum naplatila najam prostora, Tevšić je odgovorio negativno, a na pitanje o dodatnoj sigurnosti, osobama i mjerama, kojima bi se otok zaštitio od neželjenih posljedica, direktor JU Lokrum kazao nam je kako su uz njihove zaposlenike angažirana dva dodatna zaštitara. Koncerti će se održavati u kompleksu samostana sv. Marije, pa Tevšić smatra da će zbog ograničenog kretanja posjetitelja i opasnost od neželjenih događajabiti ograničena. Također je demantirao najavu organizatora kako će program trajati do 2 sata iza ponoći, naglasivši da zadnji brod s Lokruma ide u 23 sata.

Program festivala u najvi ne zvuči loše, dapače najavljeni su mnogi bendovi koji će uživo izvoditi pop, rock, jazz, blues, elektronski, alternativni, svjetska glazba, elektropop, indie, house... No pitanje je je li Lokrum pravo mjesto za takav festival?

Iz gradske uprave na naš upit o potpori ovom festivalu i namjerama u svezi pretvaranja Otoka u festivalsko i koncertno središte odgovorili su slijedeće:

„Grad Dubrovnik je pružio isključivo načelnu potporu održavanju festivala u strogo kontroliranim uvjetima, istaknuvši vrijeme događanja van turističke sezone i obogaćivanje kulturne ponude u tom periodu.  Grad je stava da je prvenstvena namjena Lokruma da bude rezervat prirode. Stoga je i cilj zaštiti Lorum kao prirodni rezervat i rasteretiti ga svake prekomjerne komercijalizacije. Od Javne ustanove ćemo zatražiti detaljne planove u vezi kulturnih i drugih programa za iduću/e sezonu/e te ćemo iste pravovremeno raspraviti i usuglasiti s JU i našim nadležnim upravnim odjelima“.

Na mrežnim stranicama festivala, za koji jednodneva ulaznica stoji 240, a dvodnevna 400 kuna,  piše kako je uz glavnog organizatora GLAM Media UK u projekt uključen Rezervatom Lokrum, uz potporu i suradnju lokalnih partnera koji su: Grad Dubrovnik, Turistička zajednica Grada Dubrovnika, Croatia Airlines, Gulliver Travel, Valamar Hotel Group, Rixos Libertas Hotel i Hotel More.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

u

   

Pasko 14.10.17 u 10:51
Revelin bi bio puno prikladnije mjesto.

   

zumbo_je_moj_idol 13.10.17 u 17:23
naravno da nije pravo mjesto ali "projekt"ide ( bolje projektil ) , je li Grad pravo mjesto za 10 000 ljudi u isto vrijeme , nije , ipak ide , je li Lapadska obala mjesto za autobsni kolodvor u Mostaru na moru, nije, ali ide, gdje je na kraju problem, pa u biračima, tražili ste gledajte

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija