LIFESTYLE
11.10.2017 u 19:05

Ana Opalić je fotografije objedinjene u knjizi "Brsalje" snimala 15 godina...

Dubrovačka fotografkinja i LGBT aktivistica Ana Opalić diplomirala je filmsko i televizijsko snimanje na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Jedna je od najcjenjenijih domaćih fotografkinja, a izlagala je i na Venecijanskom bijenalu. Fotografije su joj u kolekcijama Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu, Galerije umjetnina Split, Centra d’Art i Natura - Katalonija, centra Tyrone Guthrie u Irskoj, galerije Heinz Bossert u Kölnu, Centro culturale Teresa Orsola Bussa de Rossi u Italiji te nekoliko privatnih zbirki. Radila je, među ostalim, kao snimateljica na projektu Osobna sjećanja na rat i druge oblike političkog nasilja Udruge Documenta. Ovih je dana promovirala knjigu “Brsalje” u Booksi, u izdanju Ureda za fotografiju i vlastitoj nakladi, piše "Jutarnji list", autorice Patricie Kiš.


komentara  0

Fotografije Brsalje snimala je 15 godina.....

- Seriju sam počela snimati 1996. godine. Nakon rata Dubrovnik je bio “pust”. Brsalje su za mene, tada mladu samostalnu umjetnicu, bile svojevrsna konstanta u vremenu. Mjesto za udah. Nisam imala posao ni planove, nakon rata sve je bilo na nuli, no to je bila pozitivna nula. Najgore je prošlo i ja sam, kao i ostali dubrovački umjetnici, bila uvjerena da Dubrovnik čeka budućnost kulture, obrazovanja i umjetnosti. Nismo ni sanjali da će turizam toliko uzeti maha i da će se grad pretvoriti u košnicu uslužnih djelatnosti i kulisu za selfije. Brsalje su danas, vrlo često, mjesto kojem ne želite prići jer vrvi turistima.

O odrastanju u Dubrovniku Ana Opalić je kazala:

- Jako lijepo. Sada kada pogledam unatrag, neki trenuci mog života u Dubrovniku bili su zbilja bajkoviti. Nisam se nikada željela odseliti iz Dubrovnika i dugo sam se trudila pronaći svoje mjesto u svom gradu, ali s obzirom na posao kojim se bavim i galopirajući uzlet turizma, u jednom sam trenutku shvatila da je vrijeme da odem. No, drži me uvjerenje da je to samo privremeno i da ću se Dubrovniku kad-tad vratiti. Jer, jako sam vezana za Grad i jako se identificiram s Dubrovnikom. Bez obzira na turističku okupaciju, moj grad još je uvijek tamo.

Između ostaloga, Opalić je odgovorila na pitanje o filmu "Još jednom" kojega je snimila ujedno s Noah Pintarić o životima četiri prijateljice i jedne transseksualne osobe, kroz sedam godina i mnoštvo emocija koje se prepleću, a koji je bio prikazan i u sklopu Unseen festivala u Cavtatu.

- Moji su radovi gotovo uvijek autobiografski, na ovaj ili onaj način. Uvijek su dio mog života. Ja živim s kamerom i s kamerom reagiram na život. Tako je nastao i dokumentarni film “Još jednom”. On prati naše živote i emotivna previranja u pokušaju da se izborimo za svoj identitet, građanska prava, ljubav i vjeru u sebe.

O njenim radovima, preokupacijama, fotografijama Brsalja koje je objedinila u svoju knjigu, te mnogočemu drugome pročitajte ovdje.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija