LIFESTYLE
10.10.2017 u 09:09

Obilježen Europski dan promatranja ptica

S ciljem populariziranja promatranja ptica, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije i Ornitološko društvoBrkata sjenica iz Metkovića obilježili su Europski dan promatranja ptica s učenicima osnovnih škola iz Opuzena (OŠ Opuzen) i Ploča (OŠ Vladimir Nazor) na promatračnici za ptice koja se nalazi na ušću rijeke Neretve, a sudjelovalo je 84 učenika petih razreda.


komentara  0

Promatranje ptica podrazumijeva različite aktivnosti čiji je glavni cilj opažanje i determinacija različitih ptičjih vrsta u njihovom prirodnim staništima. Pored promatranja ptica u znanstvene i stručne svrhe, kojim se najčešće bave ornitolozi i znanstvenici, veliki dio promatrača ptica su amateri, odnosno ljudi kojiu spomenutoj aktivnosti pronalaze vlastito zadovoljstvo. Ono je često kombinirano s različitim hobijima poput biciklizma, planinarenja ili fotografiranja, odnosno aktivnostima koje podrazumijevaju intezivanboravak u prirodi.

Ušće Neretve je zbog brojnih razloga jedno od najatraktivnijh područja u Hrvatskoj za ovakvu vrstu aktivnosti. Plitko more i niske pjeskovite obale,osobitopogodujumnogimptičjimvrstamajerpružajuobiljelakodostupnehraneimjestozaodmor.

Korištenje odgovarajuća infrastrukture poput promatračnica za ptice može uvelike olakšati promatranje ptica, a na taj se način spriječava i nepotrebno uznemiravanje.Učenici su koristili opremu koja je neophodna za promatranje ptica, a to je dalekozor, durbin i ključ za odeđivanje vrsta. Tijekom ovog promatranja, opažene su razne vrste čaplji, patki i ćurlina.Za vrijeme boravka na promatračnici, sudionicima je objašnjena djelatnost Javne ustanove i značaj zaštite prirode. Po završetku promatranja održan je kviz  gdje su prigodnim poklonima nagrađeni učenici koji su pokazali najviši stupanj usvojenog znanja.

Važno je spomenuti da se najmasovnije svjetsko prebrojavanje ptica tradicionalno odvija sredinom siječnja (Zimsko prebrojavanje ptica vodarica, zimovalica – International Waterbird Census (IWC)), a svoj uspjeh uvelike zahvaljuje brojnim pridruženim volonterima. Dugogodišnje prebrojavanje omogućuje praćenje promjena u broju, sastavu i rasprostranjenosti populacija pojedinih vrsta uz veliki edukacijski značaj.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Velika nagradna igra

1X OPEL CROSSLAND X

3X MOBITEL
SAMSUNG S8 BLACK

3x TABLET GALAXY TAB 10.1 BUS

60X
POKLON BON od 500 KN
NAGRADNA IGRA TRAJE
od 26. 10. 2017. - 25. 1. 2018.


Iz teme
maturalna_obrtnicka_190118_naslovna
LIFESTYLE
0      20|01|18 u 01:16
FOTO: Maturalna zabava Obrtničke i tehničke škole
dame_biraju
LIFESTYLE
0      19|01|18 u 19:05
NA TRAŽENJE PUBLIKE: Kazališni hit "Dame biraju" vraća se u Dubrovnik
DKD_alisa_radionica0
LIFESTYLE
0      19|01|18 u 16:59
Narodna knjižnica Grad pretvorena u zemlju čudesa
Arija
LIFESTYLE
0      19|01|18 u 15:06
Večeras se u Ariji spajaju umjetnost i slatko, dođite i vi!
vjesnik1
LIFESTYLE
0      19|01|18 u 09:35
Čitajte u novom broju Dubrovačkog vjesnika!

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija