KULTURA
09.10.2017 u 22:15

o 160. obljetnici rođenja
FOTO: Ivu Vojnoviću u spomen

Povodom 160. obljetnice rođenja Iva Vojnovića, jednog od najistaknutijih dubrovačkih pjesnika i pisaca moderne, u Znanstvenoj knjižnici održano je predavanje o manje poznatim aspektima književnikova djelovanja te postavljena izložba pisama, razglednica i fotografija iz korespondencije Iva Vojnovića Emki Krstelj.


komentara  0

Autorica izložbe Paula Raguž tom je prigodom kazala kako nije prvi put da se u Dubrovačkim knjižnicama obilježava Vojnovićeva obljetnica te kako je od 1957. do danas postavljeno nekoliko izložbi kojima su prikazana tiskana djela i rukopisi, kao i književnikove osobne stvari. Objasnila je da je izložba svojim opsegom i brojem izložaka puno skromnija od prethodnih jer se fokusira samo na korespondenciju između Vojnovića i njegove dugogodišnje prijateljice Emke Krstelj.

- Pojedine fotografije i pisma s ove izložbe mogle su se vidjeti i ranije, ali ovaj put korespondencija je središte izložbe kao medij kroz koji nam se pruža puno intimniji pogled na Ivovu osobnost. Započinje njegovim zatvaranjem u Šibeniku 1914. i prati njegov život gotovo do samoga kraja, odnosno do 1928. godine. Iz izloženih pisama, razglednica i fotografija primjetne su ne samo Ivove promjene prebivališta, od tamnice do hotela, nego i njegove zdravstvene i financijske teškoće, političke preokupacije i mnogo osobnih afiniteta, istaknula je dodajući kako se zbirka naslovljena „Pisma Emki Krstelj“ čuva u Znanstvenoj knjižnici još od 1951., a broji ukupno 44 pisma, 42 dopisnice, 16 posjetnica, 11 fotografija, osam cedulja, dva brzojava i tiskanice te jednu javnu zahvalu.

O životu i djelu istaknutog književnika govorio je Zoran Grijak s Hrvatskog instituta za povijest, a ulomke iz Vojnovićevih pisama čitao je Sebastijan Vukosavić. Grijak je na samom početku istaknuo kako profil obitelji Vojnović privlači pažnju povjesničara kao neizostavan element u proučavanju povijesti Dubrovnika, ali i širem hrvatskom i europskom povjesnom kontekstu. Kratkim osvrtom na Vojnovićevo književno i javno djelovanje prikazao je manje poznate aspekte književnikove korespondencije na osnovu njegova literarnog opusa i rukopisne ostavštine pohranjene u Znanstvenoj knjižnici u Dubrovniku te Hrvatskom državnom arhivu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


M. Dragojević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija