POLITIKA
19.09.2017 u 07:57

Čale-Mratović i Vekarić traže od Grada punu informaciju o tužbi zbog golfa na Srđu

Nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika, Nenad Vekarić i Matija Čale Mratović su medijima dostavili priopćenje o zahtjevu za arbitražu koje su tvrtke Elitech B.V. i Razvoj Golf d.o.o. pokrenule protiv Republike Hrvatske. Prenosimo ga u cijelosti.


komentara  2

Dana 6. rujna 2017 godine na web stranicama ICSID u Washingtonu, međunarodnog centra za investicijske sporove, objavljeno je da je zaprimljen zahtjev za arbitražu koje su tvrtke Elitech B.V. i Razvoj Golf d.o.o. pokrenule protiv Republike Hrvatske, u predmetu broj ARB/17/32, a odnosi se na investiciju Golf parka na Srđu. Sama žalba koju su u ime tužitelja uputile pravne tvrtke iz Pariza i Beča još nije objavljena, kao ni početak arbitraže ni njena ukupna vrijednost.

Iz više medijskih izvora saznajemo od predstavnika tvrtke Elitech i Razvoj golf da su se na arbitražu odlučili zbog kompletne blokade projekta od nadležnih javnopravnih tijela Republike Hrvatske. Sama potraživanja ili zahtjev za nadoknadu štete, navodno se kreće u visini od 500 milijuna eura ili 3,7 miljardi kuna. Prevedimo to na jezik razumljiv svakom Dubrovčaninu: zahtjev za isplatu štete iznosi 86.000 kuna po svakom građaninu Dubrovnika ili 1.000 kuna po svakom stanovniku Hrvatske.

Tuženik je Republika Hrvatska, a ne grad Dubrovnik. Ukoliko se usvoji taj zahtjev i dođe do isplate štete taj novac će se isplatiti iz državnoga proračuna, a ne iz proračuna grada Dubrovnika. No račun će u konačnici opet platiti građani Dubrovnika.

Iskustva koja Republika Hrvatska ima s arbitražama pred međunarodnim sudovima nisu ohrabrujuća. Sjetimo se samo zadnje dvije međunarodne arbitraže: Piranski zaljev, MOL. Obje smo izgubili. Građani Dubrovnika mogu biti s pravom zabrinuti za mogući ishod arbitraže i direktnu financijsku štetu koju bi sami morali platiti iz svojih džepova.

Dosad nismo vidjeli ili pročitali službeni stav Vlade Republike Hrvatske i njenih ministarstava na predmetnu tužbu što je s obzirom na visinu odštetnoga zahtjeva neodgovorno.

Pročitali smo izjave dubrovačkih čelnika, župana Dobroslavića i gradonačelnika Frankovića, koji osuđuju arbitražni zahtjev i proglašavaju ga pritiskom na službene institucije. Njihove izjave, međutim, ne rješavju problem i ne olakšavaju situaciju građanima Dubrovnika i Hrvatske. Dok god nam nije dostupna cjelovita informacija o sadržaju arbitraže, možemo samo nagađati. Zato kao gradski vijećnici tražimo da se na prvu sljedeću sjednicu Gradskoga vijeća grada Dubrovnika stavi točka o tužbi tvrtke Golf razvoj protiv Republike Hrvatske i da se sadržaj tužbenog zahtjeva učini javnim svim gradskim vijećnicima i cjelokupnoj dubrovačkoj i hrvatskoj javnosti.

Prema našim saznanjima grad Dubrovnik i njegova tijela nisu napravila nijedan propust u projektu razvoja golf parka na Srđu. Međutim dok nam sadržaj arbitraže nije poznat ne želimo odgovornost prebacivati na druge. Tražimo punu informaciju. Tražimo i raspravu o međusobnim obavezama koje proizlaze iz ugovora grada Dubrovnika i tvrtke Golf razvoj potpisanih 2009. godine. Što je s koncesijom za tvrđavu Imperial i njenom obnovom? Kada se može očekivati početak radova na Muzeju Domovinskoga rata na, s braniteljskim udrugama, usaglašenoj lokaciji?

Nezavisni vijećnici
Matija Čale Mratović, Nenad Vekarić


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

lincuo 20.09.17 u 20:02
Tražimo ovo, tražimo ono...ovo dvoje padaju na guzicu od snebivanja a 1) eto ja nikako da smetnem s uma onaj neki Dubrovački dogovor 2)sudionici Dubrovačkog dogovora nisu razmišljali o infrastrukturi za ovaj projekt koju Dubrovčani djelomično već JESU "platili iz svojih džepova".Ko tu koga...

   

Spica skandela 19.09.17 u 17:53
Kad ste dizali ruke za protuzakoniti projekt, onda niste razmišljali što će biti kad cijela stvar dođe do ruba. A sad se pravite puno pametni, moralni i zabrinuti za građane. Gdje vam je bila briga za građane onda kada je trebalo imati obraz i reći NE projektu koji je protuzakonito povećan sa 100 na 300 hektara? I što sad? Sad zagovarate da pravna država ne radi svoj posao i da se kriminal nastavi? Sad ste zabrinuti. Sad ste pametni. Zašto nitko nema muda reći investitoru kako je sam kriv što mu se ovo dogodilo jer je od samog početka gradio investiciju na protuzakonitim radnjama? E ali onda bi trebalo imenovati sve koji su pogodovali. Pogodovali. Kako to samo umiveno zvuči.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija