VIJESTI
11.09.2017 u 16:26

U Dubrovnik stiže relikvija tijela sv. Leopolda Mandića

Povodom dolaska sarkofaga s neraspadnutim  tijelom sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubrovnik u kapucinskom samostanu i Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa održana je konferencija za medije. O dolasku tijela sv. Leopolda, koji će se po prvi put dogoditi u Dubrovačkoj biskupiji, govorili su fra Stanko Dodig, predsjednik Organizacijskog odbora za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup, Nikola Dobroslavić, župan dubrovačko-neretvanski, i Mato Franković, gradonačelnik Grada Dubrovnik, dok je konferenciju vodila Marija Đurović iz Odbora za medije.


komentara  4

Inicijativa za dolazak neraspadnutog tijela sv. Leopolda započela odmah poslije dolaska tijela u Zagreb prošle godine te je u suradnji s biskupom kotorskim mons. Ilijom Janjićem, jer je sv. Leopold rođen u Herceg Novom, i provincijalom Hrvatske kapucinske provincije fra Jurom Šarčevićem krenula realizacija posjeta tijela Herceg Novom i mjestima u Hrvatskoj u kojoj se nalaze kapucinske zajednice, objasnio je novinarima fra Dodig te je najavio dolazak velikog broja vjernika iz cijele biskupije uz napomenu kako se vjernici trebaju za dolazak prijaviti kod svojih župnika kako bi organizacija mogla proći u najboljem redu.

Mons. Uzinić je izrazio zadovoljstvo što će relikvija tijela posjetiti Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju, ali i istaknuo kako se ovdje ne radi o mrtvom tijelu jednog čovjeku već o relikvijama sveca.

„Mi u Dubrovniku znamo što znači štovanje relikvija svetaca. To je pretvaranje tog susreta s relikvijama u susret sa životom i svetošću jednog čovjeka. Preko njega je to i sam susret s Isusom Kristom kojeg smo pozvani nasljedovati“, kazao je mons. Uzinić. Dodao je i kako bi taj susret vjernika s relikvijom tijela sv. Leopolda trebao kod njih potaknuti jedan novi stil života, onaj služenja u ljubavi.

Župan Dobroslavić podsjetio je okupljene kako je sv. Leopold Bogdan Mandić zaštitnik Dubrovačko-neretvanske županije, te kako je izniman značaj dolaska relikvije tijela sv. Leopolda za sve žitelje županije. Kazao je i kako vjeruje da im svima koji rade u županiji i županijskim ustanovama zasigurno u boljem obavljanju svojih dužnosti pomaže i zagovor sv. Leopolda.

Kako bi tijekom subote, 16. rujna, i nedjelje, 17. rujna, kada će relikvija tijela boraviti u Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa prošlo sve u najboljem redu gradonačelnik Franković je obećao suradnju gradskih tvrtki između ostalog tvrtke Sanitat koja će omogućiti besplatan parking, ali i JVP Libertas čiji će autobusi kružiti i prevoziti besplatno vjernike.

Kako je rečeno na konferenciji za medije sarkofag s tijelom sv. Leopolda stići će iz Herceg Novog u Dubrovnik u Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u subotu  oko 20 sati. Planirana je procesija u kojoj će vjernici uz festanjule, trombunjere i bratime dubrovačkih bratovština pratiti tijelo od naselja Hladnica do Biskupijskog svetišta. Nakon dolaska u svetište i prigodnog programa započet će bdjenje tijekom cijele noći koje će predvoditi fra Mijo Šarčević, župni vikar župe sv. Vida Varaždin. Bdjenje će završiti misom u 4 sata ujutro koju će također predvoditi župni vikar Šarčević.

Dodali su i kako će mise u nedjelju biti još u 7 sati, predvodit će don Robert Ćibarić župnik župe sv. Mihajla Lapad, 9 sati, predvodit će fra Marinko Šakota župnik župe sv. Jakova Međugorje, i svečano koncelebrirano misno slavlje u 11 sati koje će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Na konferenciji su napomenuli i kako će tijelo biti dostupno za čašćenje vjernicima u crkvi Gospe od Milosrđa, osim za vrijeme misnih slavlja. Oproštaj i ispraćaj relikvija za Split planiran je oko 14 sati u nedjelju.

Relikvija tijela sv. Leopolda Bogdana Mandića osim Dubrovnika posjetit će još i Zadar, Herceg Novi, Split te Rijeku nakon čega će ponovno biti vraćeno u Padovu. O cjelokupnom programu za sve gradove više možete pronaći ovdje, ali i na službenoj facebook stranici „Sveti Leopold u Dubrovniku“.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

u

   

Spica skandela 12.09.17 u 11:06
"Kazao je i kako vjeruje da im svima koji rade u županiji i županijskim ustanovama zasigurno u boljem obavljanju svojih dužnosti pomaže i zagovor sv. Leopolda." Župan je nadmašio sam sebe. Ovo je definitivno vrh. Ili dno. Ili oboje.

   

Spica skandela 12.09.17 u 11:01
Kada bi se našao neki izopačeni um i nosao okolo mrtvaca, odmah bi završio u zatvorskoj ludnici gdje mu je i mjesto. ALi ne vrijede za sve ista pravila, ni zakonska ni moralna, a bogme ni medicinske dijagnoze.

   

Spica skandela 12.09.17 u 10:58
Bolesno

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija