LIFESTYLE
10.09.2017 u 09:24

PREDSTAVLJAMO: Dubravka Tullio, slikarica koja je pomaknula granice i zaplivala u moru novih podataka...

Kreativac je od djetinjstva i što zamisli, napravi. Otkad radi u Prirodoslovnom muzeju u Gradu, slikarstvo, platno, boje i atelje u njenom su se životu našli pomalo u drugom planu, ali, jednom će se i to promijeniti. Sada je zadovoljna pedagoškim radom koji izmamljuje zadovoljan osmijeh na licu djece, a nudi im nove spoznaje i saznanja o prirodu koja ih okružuje. Dubravka Tullio je godine provedene u Italiji iskoristila za putovanja, učenje jezika i obilazak muzeja i galerija, ali ni u jednom trenutku nije požalila što se vratila u Grad. Voli živjeti u Dubrovniku, a s nestrpljenjem čeka dan kada će imati vremena za svoj đardin - kako bi bio pun pomadora i paprika. 


komentara  0

Rođena sam 1985. u Dubrovniku. Nakon završene srednje umjetničke škole Luke Sorkočevića upisala sam slikarstvo na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu. Nakon diplome živjela sam s mužem, tadašnjim mladićem u Italiji, gdje je on igrao vaterpolo. Proputovali smo cijelu Italiju, naučili jezik, stekli doživotne prijatelje i obišli jako puno galerija, muzeja i zanimljivih mjesta, sreća da je Emilio bio zainteresiran za umjetnost, ima bit da je bio jako zaljubljen (ha,ha). Povratak u Grad bio je normalan slijed događaja, pogotovo kad smo dobili drugo dijete. Oboje radimo i zadovoljni smo životom u Dubrovniku, sretni smo što imamo zdravu djecu, vlastiti stan i đardin. Za đardin trenutno nemamo vremena, ali ga imamo i jednog dana će biti pun pomadora i paprika! - tako sebe opisuje Dubravka Tullio, slikarica koja već neko vrijeme radi, uspješno, kao muzejska pedagoginja u Prirodoslovnom muzeju. 

Jeste li, po završetku Likovne akademije, željeli raditi s djecom ili je Vaš današnji angažman u Prirodoslovnom muzeju zapravo splet sretnih okolnosti?

Otkad znam za sebe, kreativac sam u svakom pogledu, nema toga što ne mogu vlastitim rukama napraviti kada to zamislim. Slikarstvo mi je trenutno u drugom planu, ali vjerujem da ću se jednog dana posvetiti isključivo slikanju i stvaranju na platnu. Trenutno sam koncentrirana na svoj posao u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik gdje kreativnost izražavam kroz pedagoški rad.

Rad u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik?

Iako je povijest Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik bogata i turbulentna, od njegovog ponovnog osnutka prošlo je tek osam godina. Osam godina neprestanog rada i neiscrpne želje za učenjem i stvaranjem, rezultirale su velikim brojem izložbi, suradnji s drugim znanstvenim i kulturnim ustanovama, te skupljanju i prezentiranju prirodoslovnog materijala. Pedagoški rad Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik jedna je od njegovih glavnih djelatnosti jer se nadovezuje na gotovo svaki događaj i rad Muzeja. Sve veći broj grupnih posjeta vrtića, osnovnih i srednjih školi dokaz je da je muzejska edukacija o važnosti očuvanja prirodnih vrednota i biološke raznolikosti, posebno dubrovačkog područja, prepoznata od strane odgojno - obrazovnih ustanova, što me veseli i daje puni smisao našemu radu.

Je li izazov raditi na mjestu muzejske pedagoginje s diplomom akademske slikarice u prirodoslovnom muzeju?

- Apsolutno. Prvi put se susresti s pojmovima iz svijeta ihtiologije ili malakologije, osmisliti radionicu na temu biološke raznolikosti ili prilagodbe dubokomorskih organizama na nedostatak hrane i svjetlosti u dubokom moru, nije lak zadatak. Bilo je potrebno pomaknuti vlastite granice i plivati u moru novih podataka, novih poznanstava i vlastitim strahovima okrenuti leđa. Međutim, proširivati znanje, zadovoljiti znatiželju, kreativno se izražavati i dobiti dječji osmijeh nakon uspješne radionice neprocjenjivo je iskustvo koje nudi posao muzejskog pedagoga. Veliki interes za edukativno - kreativne radionice pod vodstvom muzejske pedagoginje / slikarice, pozitivne reakcije na kreativne likovne postave Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, potvrda su o uspješnom i produktivnom radu, te su dokaz da umjetnost može biti u službi prirodoslovlja.

Jeste zadovoljni podrškom Grada u smislu edukacija koje vam pomažu u razvijanju projekata?

- Naš trud i kreativni rad priznati su od strane Grada Dubrovnika, te nam se dodatno educiranje i razvijanje muzejskih projekata nikada ne uskraćuje. Za 2018. godinu puni smo ideja i novih projekata, izložbi i radionica za najmlađe. Veselimo se što ćemo našim radom doprinijeti uzdizanju kulture Grada, zainteresirati stalnu i privući novu publiku. Planiram vlastitu izložbu fotografija i tiskano izdanje ilustracija za najmlađe s motivima iz fundusa muzeja, koje sam crtala i još uvijek crtam.

- Kakve su reakcije stranaca koji dođu u muzej? Koliko Dubrovnik koristi svoju baštinu za identifikaciju na turističkom tržištu za kulturu....

- Za sada su reakcije stranaca na naš mali, ali zanimljivi muzej pozitivne, te se nadamo da će tako i ostati.
Mislim da Dubrovnik svoju baštinu ne koristi dovoljno za identifikaciju na turističkom tržištu za kulturu. Povijest grada i njegove arhitektonske i kulturno povijesne znamenitosti padaju u drugi plan pred navalom Game of thronesa i inih HBO produkcija. Iako mislim da su u zimskom periodu svi nabrojeni bili i biti će dobrodošli, budući da Grad tada „spava“ i ne možemo osporiti reklamu koju ima od istih, ali opet ne bi nam smio biti to jedan od glavnih magneta za turiste.

Čemu se veseliš u Gradu?

- Trenutačno se veselim hladnim dubrovačkim danima, buri, čistom zraku i Zimskom festivalu. Nadam se da neće biti uspavano nego božićno, veselo i mirisno na Stradunu, kao i lani.


L.C.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija