VIJESTI
11.08.2017 u 15:34

Suša opasno prijeti rezervama vode na Mljetu

Općina Mljet muku muči s osiguravanjem pitke vode za mještane i mnogobrojne turiste koji tamo trenutno borave. Šesdesetak zaposlenika komunalne tvrtke Voda Mljet, u vlasništvu Općine danonoćno radi na tri bušotine kako bi izvadili dovoljno bočate vode i preradili je u pitku. Načelnik Đivo Market kaže da je razina vode na 10 posto od uobičajene, zbog velike suše, a tridesetak profesionalnih vatrogasaca na stalnom je oprezu zbog mogućih požara. Svi s nadom gledaju u nebo, koje bi sutra, nadaju se, moglo donijeti obilnu kišu, ali bez grmljavine.


komentara  0

"Mljet je jedini otok koji se vodom opskrbljuje iz vlastitih resursa, a bez cjevovoda s kopna. S tri buštotine Sobra, Blato i Kozarica vadimo bočatu vodu, koju onda u postrojenjima prerađujemo u pitku voduu. Trenutno su kapaciteti bušotinana svega 10 posto uobičajenih, a na Otoku imamo 5 do 6 tisuća turista, koji koriste vodu, dok je to tijekom zime 1000 stalnih stanovnika. Trenutno uz velike napore sve još uvijek funkcionira, no ako uskoro ne padne obilna kiša, ne znam kako ćemo izfdržati ljeto", kaže Market.

Kiša je najavljena za subotu, no koliko će je pasti nitko ne može znati, a mljetski načelnik boji se munja i male količine kiše.

"Ukoliko bude riječ o grmljavinskom nevremenu, na ovu sušu, a bez obilnog pljuska, čekaju nas požari. Imamo mi 30 profesionalnih vatrogasaca i još dobrovoljaca, ali u slučaju nekih većih požara to neće biti dovoljno. Mnogi načelnici i gradonačelnici i zaposlenici lokalnih uprava ljeti idu na kolektivne godišnje odmore, na Mljetu je upravo suprotno, svi radimo sto posto, jer ako mi ne riješimo probleme, nitko neće. Mljet je jedina Općina, koja u svom vlasništvu ima benzinsku crpku, a zašto, zato jer nitko drugi nema interesa otvoriti je, a automobile i brodove treba nekako opskrbiti gorivom", zaključuje Đivo Market u nadi da će sutra Mljet okupati obilan pljusak.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
komunalniredar
VIJESTI
0      19|08|17 u 18:48
GRAĐANIN KOMUNALNI REDAR: Prometni kolaps od Šipčina do Iljine Glavice
spica_220717 (6)
VIJESTI
0      19|08|17 u 17:29
Ovogodišnji srpanj jedan od najtoplijih u povijesti mjerenja
sudar_bosanka1
VIJESTI
0      19|08|17 u 11:48
Kilometarske kolone iznad Grada zbog lančanog sudara
banje_kisa
VIJESTI
0      18|08|17 u 17:36
U subotu sunčano i vruće, a onda kišni predah
pukla_cijev
VIJESTI
0      18|08|17 u 17:07
Pukla cijev u Močićima, dio naselja bez vode

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija