LIFESTYLE
16.07.2017 u 07:54

SLOBODNO VRIJEME PROVEDITE UZ KNJIGU po preporuci Katje Bakije

„Vjerujem da knjige, jednom kad su napisane, nemaju potrebe za svojim autorima. Ako imaju što poručiti, prije ili kasnije, naći će svoje čitatelje; ako nemaju – neće...“ napisala je Elena Ferrante, autorica hvaljenih romana Dani zaborava i Genijalna prijateljica, svom izdavaču.
I ja vjerujem da bi vas, neovisno o ovom mom subjektivnom pregledu i neobvezujućoj preporuci, poneka od navedenih knjiga i sama pronašla... - napisala je dr.sc. Katja Bakija, povjesničarka književnosti i profesorica na sveučilištu u Dubrovniku, koju smo zamolili da nam napravi izbor naslova knjiga koje bi mogle biti dobro društvo za slobodno ljetno vrijeme.


komentara  0

Carlos Ruiz Zafon – Labirint duhova

Isusovački đak i novinar španjolskih dnevnih novina El País, Carlos Ruiz Zafon rano je u svojoj Španjolskoj postao književna senzacija s nagrađivanim i na hrvatski prevedenim romanom Princ magle. Sjena vjetra u Hrvatskoj je tiskana pred deset godina i stekla je status kultne knjige. U svojim romanima opisuju rodnu Barcelonu u razdoblju između tridesetih i šezdesetih godina 20. stoljeća. U svim svojim djelima opčinjen je prošlošću, misterijima, sjećanjem, književnošću pa sve to nalazimo i u njegovom posljednjem romanu Labirint duhova.
U mističnoj atmosferi neke nepoznate, ali veličanstvene i mračne Barcelone u ovom romanu odvijaju se  neobični i zamršeni zapleti, prati se nekoliko linija radnje u kojoj misteriozni pisac Viktor Mataix plete cijelu zamršenu i tajnovitu priču u kojoj se pojavljuju neobični likovi s mračnim tajnama iz prošlosti, obavještajci, ministri, domari, spremačice, groblje zaboravljenih knjiga. Ovo je knjiga o ljubavi prema knjigama i pisanju, sretan spoj ljubavne drame, krimića i detektivskog romana koji se ne ispušta iz ruku.

Amos Oz - Juda

Juda je roman čarobnjaka jezika i pripovijedanja, sveučilišnog profesora književnosti Amosa Oza, jednog od najvažnijih suvremenih izraelskih pisaca. Rođen je u Jeruzalemu i većinu svojih djela smješta u poznate prostore i ulice svog odrastanja i mladosti. Čitatelje je osvojio i autobiografskom knjigom Priča o ljubavi i tmini, a autor je brojnih eseja o politici, književnosti i mirotvorstvu. U Judi Oz virtuozno povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest u uzbudljivu i dirljivu priču, zapravo melankonični ljubavni roman.
„Ovo je priča iz zimskih dana svršetka pedeset devete i početka šezdesete godine. U ovoj priči ima grijeha i požude, iznevjerene ljubavi i jednog religioznog pitanja koje je ostalo bez odgovora.“

Edmund de Waal – Zec jantarnih očiju

Roman o užicima i mukama ljudskog bića u kojoj autor priča priču o povijesti svoje obitelji - bankarske dinastije Ephrussisa kroz pet naraštaja. Iako su bili bogati i poštovani tijekom prohoda stoljeća i mijena jedina dragocijenost koja im je ostala zbirka je drvenih i bjelokosnih figurica koju su uspjeli sakriti i spasiti od nacista u Beču za vrijeme Drugog svjetskog rata. Kad je pronašao ta zbirka otvorila je stoljeća povijesti jedne obitelji i pokrenula  u autoru dramatičnu i napetu priču o ratu i miru, strasti i gubitku. Knjiga se čita kao dirljiva biografska ispovijest i kao uzbudljivi detektivski roman.

Elena Ferrante – Genijalna prijateljica

Autoricu Elenu Ferrante nazivaju jednim od najuzbudljivijih i najvažnijih glasova suvremene svjetske književnosti, afirmirala se na književnoj pozornici romanom Dani zaborava, a popularnosti i čitanosti njenih naslova zasigurno pridonosi i tajnovitost njenog identiteta. Objavljuje pod pseudonimom i čak se sa sigurnošću ne zna da li je riječ o ženi. Roman Genijalna prijateljica autorici je donio  svjetsku slavu, a karizmatična je i sjajno ispričana priča o važnoj i čestoj književnoj temi - o prijateljstvu u kojoj se svatko od nas može bar malo prepoznati. Ispričana je iz ženskog očišta, intimno u prvom licu, a uključuje oba lica ovog fenomena – odanost, podršku, pripadanje, ali i sukobe, rivalstvo i izdaju.

Laura Barnett - Tri priče o nama

Tri priče o nama prvi je roman bivše novinarke i kazališne kritičarke Guardiana, Laure Barnett koji je brzo nakon objavljivanja osvojio čitateljsku publiku i bio preveden na tridesetak jezika. Suočene s apsurdnostima i otuđenjem naše suvremenosti okovane diktatima virtualnog svijeta mora nas opčiniti ova priča o paralelnim stvarnostima, o različitim mogućnostima razvijanja istog početka. Tri priče o nama tri su moguće verzije puta kojim je krenuo jedan susret - u prvoj  Eva i Jim se upoznaju i zaljubljuju na sveučilištu 50-ih godina prošlog stoljeća, u drugoj verziji se promaše, a u trećoj sve krene u potpuno krivom smjeru. Svi smo skloni ponekad činiti inventure naših života i analize bivših postupaka vrteći često film unatrag i razglabajući o tome „što bi bilo da je bilo“, a u ovom romanu pratimo kako se jedan susret razvija u tri različita pravca.

Jón Kalman Stefánsson – Tuga anđela

Islandski pisac, radio je kao novinar, profesor književnosti i knjižničar, autor je očaravajućeg i osebujnog književnog svijeta međusobno povezanih romana i pripovijedaka. Priča o preživljavanju u surovim ledenim pustinjama i fjordovima Islanda bezvremena je i svevremena priča o snazi riječi, o moći koju ima književnost. Tuga anđela ledeni je i teški pokrivač koji prekriva živote i ljude u tom kraju, a borba s tim bijelim okovima  i put kroz duboke snježne nanose postaje moguć i lakši uz umjetnost riječi.Iznimno ispričana priča jednostavnim,  lijepim jezikom tako da pojedine odlomke možemo čitati kao pjesmu.

Merita Arslani – Anđeli će samo zaspati

Prvjenac novinarke Merite Arslani pravo je ljetno štivo o tajni ostanka na ovom svijetu i napuštanju zemaljskog života, o tajnovitim našim nebeskim čuvarima i pratiteljima, o međuprostoru omeđenom točkama rođenja i smrti unutar kojih teku naši životi. Kroz životne staze prate nas i čuvaju anđeli i koliko god bili svjesni odlaska rijetko kad je dobrodošao, a spas je u ljubavi...Knjiga koju ćete zavoljeti.

Gabriel García Márquez – O ljubavi i drugim nečistim silama

Knjiga Gabriela Garcíe Márqueza kojoj se uvijek iznova vraćam tipično je makresovska, pomaknuta i govori o najgoroj od svih nečistih sila  - ljubavi, a  jedan  je od najljepših dragulja i inače zavodljive južnoameričke književnosti. O ljubavi i drugim nečistim silama čudnovata je priča koja se odvija u kolonijalnoj južnoameričkoj luci u doba inkvizicije, gusara, robova, gubavaca, a plete se oko sudbine  markize Sierve Marie koja je optužena za opsjednutost demosnskim silama. Kao i u svojim glasovitim romanima Sto godina samoće i Ljubav u doba kolere Márquez  slika maštoviti, egzotični i snoviti romantični  karipski svijet humora i mudrosti, svijet koji je prostor u kojem nam priča priču o nemogućnosti ljubavi.

János Pilinszky - Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav

Ovaj izbor nije moguć bez bar jednog Mađara. Odlučila sam se za nedavno na hrvatski prevedenu zbirku poezije Jánosa Pilinszkyog Čovjek je ovdje nedostatan za ljubav,  jednog  od najvećih mađarskih pjesnika 20. stoljeća u prijevodu Dinka Šokčevića.  János Pilinszky gotovo je nepoznat hrvatskoj čitateljskoj publici,a svojim pjesmama duboko je uronjen u tragičnu apsurdnost 20. stoljeća sa svjetkim ratovima, koncentracijskim logorima i uništavanjem svega dobrog što je čovjek napravio.  Kao klasno i ideološki nepodoban dugo je u svojoj zemlji bio osuđen na šutnju i osporavanje, a od 70-tih godina postaje popularan, priznat i nagrađivan. Njegovo pjesništvo snažno je obilježeno pitanjima grijeha i odgovornosti, ali on ta pitanja ne prebacuje generalno na druge nego polazi od pojedinca, od vlastite savjesti i vlastite odgovornosti. Vjerovao je da poezija može učiniti svijet boljim.

„Ali ja sam htio zaustaviti stvarnost. I onda sam shvatio da ništa nema smisla ako ne možemo popraviti ono što se dogodilo... ja vjerujem u to da možemo popraviti... Pjesništvo za mene upravo to znači, ili barem, skoro:  popravljanje nepopravljivoga.“

Naravno, Pilinszky je i pjesnik ljubavne lirike, toplih i sjetnih, a ipak optimističnih stihova koji će nas podsjetiti na ljepotu i snagu ljubavi u našim životima.

"...jednostavno to što postojiš / pokreće svijet sada i ovdje.“

Kahlil Gibran - Prorok

Za mene neizostavna, po naravi filozofska, a tonom mistična, knjiga autora koji je stekao trajan ugled i slavu pisanjem koje odiše iskonskom mudrosti i misticizmom. Krećući se u dvjema različitim kulturama i jezicima Gibrana su milijuni čitatelja arapskog jezika držali  genijem svog doba, a na Zapadu ga uspoređivali sa Danteom i Rodnom. Prorok je velika poema modernog čovjeka i vremena, autora koji je bio u stanju prijeći ograde Istoka i Zapada svojim „pjevanjem iz srca“,  lirskim uzletima, dramatičnom snagom i dubokom erudicijom. Riječ je o „maloj čudnoj knjizi“ kako je nazvao sam Gibran, u čijem je srcu poruka o snazi i ljepoti ljubavi.

Ovu priču o nekim meni dragim knjigama završit ću mislima iz Proroka:

I tko zna da li nas sutra čeka ono, što smo propustili danas?
I neka današnji dan zagrli prošlost sjećanjem, a budućnost s čežnjom.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija