LIFESTYLE
15.07.2017 u 18:19

Na današnji dan 1901. iz Dubrovnika krenuo prvi vlak

Na današnji dan, 15. srpnja 1901. godine, svečano je otvorena Uskotračna pruga Mostar – Dubrovnik, kada su tisuće Dubrovčana uz prisutstvo mnogobrojnih visokih dužnosnika po prvi put ispratili vlak sa željezničkog kolodvora na Kantafigu.


komentara  0

Početkom zadnjeg desetljeća 19. stoljeća Dubrovnik je bio povezan s ostalim krajevima bivše Austro–Ugarske isključivo pomorskim i cestovnim putem. Tih godina bilo je vrlo burno na Balkanu. Unutrašnja kriza zahvatila je Tursku, postojala je opasnost da Austro-Ugarska zarati s Crnom Gorom te je vojni vrh iz Beča razmatrao mogućnost dopremanja materijala i vojnih trupa u austrougarsku vojnu luku u Kotoru, javlja Gradoplov.

Tako se 1896. počelo razmišljati o gradnji željezničke pruge s odvojkom za Dubrovnik. Dubrovčani su se posebno veselili predstojećoj izgradnji jer bi luka Gruž dobila poseban značaj u trgovačkom i putničom smislu.

Svečanost otvaranja željezničke pruge koja je okupila oko pet tisuća ljudi održana je na današnji dan, 15. srpnja 1901. godine, dok se 75 godina poslije, u noći sa subote  na  nedjelju,  29.  i  30.  svibnja 1976., Dubrovnik zauvijek oprostio sa željeznicom i među Dubrovčanima popularno zvanim "Ćirom". 

Što se još dogodilo na današnji dan pročitajte ovdje.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija