VIJESTI
13.07.2017 u 15:08

Grad Dubrovnik i OŠ Marina Držića
Ljetni kamp za djecu s poteškoćama u razvoju - oni su željni zabave i druženja

"Djeca s poteškoćama u razvoju su najčešće izolirana i zatvorena u školama, a nakon završenog školovanja najčešće završavaju na psihijatriji", kaže profesor Goran Džinglašević, klinički psiholog koji je osmisio program ljetnog kampa za djecu s teškoćama u razvoju, koji se već drugu godinu održava u Osnovnoj školi Marina Držića, a pod pokroviteljstvom Grada Dubrovnika. Cilj ovog kampa je zabaviti djecu igrama koje potiču njihov razvoj te im omogućiti kontinuitet bez ljetne stanke.


komentara  0

Već drugu godinu za redom Grad Dubrovnik financira projekt ljetnog kampa za djecu s posebnim potrebama u OŠ Marina Držića. Projekt je izrazito važan budući da djeci s poteškoćama u razvoju treba kontinuitet u radu i sustavna podrška kako bi i stečene sposobnosti mogli zadržati i dalje razvijati. 

Profesor Goran Džinglašević osmislio je program za djecu s poteškoćama, koji razvija njihove sposobnosti strukturiranja prostora i komunikacije. Zastupljena su sva područja dječjeg razvoja. Uče se pravila ponašanja i socijalizacije. Također djeca sudjeluju u različitim rekreativnim aktivnostima, kao što su odlazak na plažu i glazbena terapija.

"Djeca s poteškoćama u razvoju su najčešće izolirana i zatvorena u školama, i nakon završene škole najčešće završavaju na psihijatriji. Nadam se da naša djeca tamo neće završiti." kazao je profesor Džinglašević, ističući kako ovakav program ne postoji nigdje u Hrvatskoj, pogotovo ne ljeti.

Za ovu djecu bitan je kontinuirani rad i stručna podrška, da bi stečene sposobnosti zadržali i dalje razvijali. Oni nisu psihički bolesni, agresivni su i plaču samo kada ne znaju objasniti što žele, zato ih se uči komunicirati preko vizualnih simbola, kartica u bojama, koje kasnije koriste u komnikaciji i s roditeljima i drugim ljudima.

Majke koje smo susreli u školi iznimno su zadovoljne, sretne i zahvalne na ovakvom programu koji njima i njihovoj djeci puno olakšava život.

Ovo je jedini takav kamp u Hrvatskoj i ravnateljica škole Zrinka Capor iznimno je ponosna na svoje defektologe, logopede i ostale stručnjake Anu Škurlu, Ljerku Anđelković, Evu Janet Maltarić Spajić, Anitu Šimović, Marinu Pravidur, Lucijanu Zelen, Jelenu Pendo i Ružicu Caput, koje i tijekom ljetnih mjeseci dolaze u školu i svoj posao obavljaju na najbolji mogući način. To je zapravo više poziv nego posao, jer ovo ne može raditi svatko.

Kada sam se susreo s djecom u senzornoj sobi, kao i sva druga djeca iskoristili su gužvu i moje prisustvo da bi pokazali šta sve znaju i što sve uče i rade, možda su bili aktivniji nego inače. Jedna od curica u grupi, Božena , čim me vidjela potrčala je prema meni i zagrlila me.  Djeca su to, kao i sva ostala, željna  igre i kreativnosti. Atmosfera je vrlo vesela i pozitivna. 

"Specifična smo škola i dobar smo primjer kako Grad u suradnji s školom može napraviti nešto za dobrobit svoje djece", za kraj je zaključila ravnateljica Capor.

Nažalost škola nema kapacitete da bi i druga potrebita djeca u Hrvatskoj sudjelovala u ovom programu, nadamo se da će i drugi gradovi sljediti primjer OŠ Marina Držića i Grada Dubrovnika i da će svako dijete dobiti potrebnu terapiju koja će im omogućiti što bolji razvoj i odrastanje.


Igor Mlinarić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
eko-rural-metkovic-4
VIJESTI
0      20|05|18 u 13:07
U Metkoviću otvoren sajam poljoprivrednih proizvoda
Argonaut_morski.hr
VIJESTI
0      20|05|18 u 11:12
Rijetko stvorenje zalutalo u Jadran: Argonaut pronađen kod Pelješca
pozar_vatra
VIJESTI
0      20|05|18 u 09:24
Gori šuma u Podgradini, vatrogasci na terenu
otrant_obljetnica_01
VIJESTI
0      20|05|18 u 08:32
Na Prevlaci obilježena 101. obljetnica Otrantske bitke
valamar
VIJESTI
0      20|05|18 u 08:24
Valamar Riviera najpoželjniji poslodavac u turizmu

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija