POLITIKA
07.07.2017 u 11:17

Županijska skupština - Viječnićka pitanja

Na početku prve radne sjednice Županijske skupštine u novom sastavu, prisege su položila dva vijećnika s liste MOST-a. Nikola Grmoja, koji na konstituirajućoj sjednici nije bio prisutan te Marko Giljača (KGLB Srđ je Grad) umjesto Lea Kleškovića. Na sjednici je nazočno 38 vijećnika od ukupno 41. vijećnika. Pero Jerković (MOST) na početku je zatražio da se s dnevnog reda skine točka Županov program rada oad 2017. do 20121. jer je riječ o smjernicama programa, a ne o stvarnom planu. Župan je odgovorio da ovo nije obvezna točka, već informativna, jer on smatra da je potrebno upoznati vijećnike s programom, o kojem se ne glasuje. Prijedlog nije prihvaćen. Na redu su viječnićka pitanja.


komentara  0

Vijećnik Ante Damić (HDZ) pitao je župana ima li informacije o sastanku Vlade RH i Vlade BiH koji se upravo događa, a na temu autoceste do Dubrovnika preko BIH. Pitao je župana hoće li takva cesta dovesti u opasnost Pelješki most? Zanimaloga je i što će župan napraviti kako bi se odala počast važnom, a u sjećanju zanemarenom velikanu Dubrovnika Ruđeru Boškoviću?

Župan Dobroslavić je kazao kako je dobro da dvije Vlade razgovaraju o zajedničkim pitanjima, ali da je trasa autoceste prema našem prostornom planu planirana preko našeg teritorija i da će on na tome inzistirati. Rekao je da je bosanska skupština dala prigovore na gradnju Pelješkog mosta,ali da je sve već dogovoreno i da nema razloga ni mogućnosti za prigovore BiH. "Mislim da je to njihovo predizborno razglabanje. Pelješki most ide. Utjecaj na okoliš, visina mosta i koridor prema otvorenom moru, su uvjeti koje smo zadovoljili", kazao je župan.

"Bio sam u Milanu, koji je podigao spomenik Bošoviću u jednom velikom parku, rad Ivana Meštrovića. Mi dsmo prošle godine obilježili veliku Ruđerovu obljetnicu. Smatram da mu se trebamo odužiti na primjeren način. Naš prijedlog je postavljanje spomenika na Boškovićevoj poljani i dodavanje njegovog imena  Zračnoj luci", kazao je Dobroslavić.

Kristina Čurčija (SDP) pitala je župana što će napraviti s koncesionarima na plaže koji krše pravila koncesijskih ugovora. Pitala je i što će napraviti s studentskim pokazima studenata s područja Konavala, koji u ljetnim mjesecima trebaju plaćati pokaz 500 kuna. Pitala je i tko donosi odluke o toe hoćeli djeca u školi jesti voćei povrće ili ne, a vezano za projekt besplatnog obroka koji financira država, a velik dio županijskih škola se nije prijavio. 

Župan je ponovio kako su sve koncesije u našoj Županiji otvorenog tipa i da će tako biti i dalje, a da pridržavanje koncesijskog ugovora treba pratiti povjerenstvo, kojem se građani mogu obratiti. Za pokaze studentima kazao je da će odgovoriti pismeno, nakon razgovora s Libertasom i Gradom Dubrovnikom s ciljem smanjenja cijene pokaza. O školskim obrocima Dobroslavić je objasnio da su gotovo sve škole ušle u program, a da je Županija dala preporuku da se sve škole u nadležnosti županije prijave za projekt. 

Vijećnik Mihovil Družijanić (HDZ) pitao je župana kad će početi radovi na dnevnoj bolnici u Metkoviću? Župan je odgovorio kako je riječ o zajedničkoj inicijativi Grad, Županije, Ministarstva, Dopma zdravlja te Opće bolnice Dubrovnik. "Pred rješenjem smo problema oko prostora bivše zgrade suda u kojoj nžbi bolnica bila smještena. Očekujemo svaki dan potvrdu Ministarstva državne imovine. Projekt i program postoje. To ćemo financirati europskim novcima", kazao je župan.

Marko Giljača (Srđ je Grad) pitao je je li i kada izmjena obuhvata resorta na Srđu bila od 2016. do danas tema nekog od službenih sastanaka u Županiji. Pitao je i kad će se staviti na Županijsku skupštinu točka o smanjenju obuhvata Golf resorta na Srđu s 360 na 100 ha u skladu s odlukom Visokog Upravnog suda. Molim da ovu točku stavite na dnevni red Supštine jer je ovo mjesto na kojem se trebaju dati argumenti i donijeti odluke. Molim Vas da napravite pravu stvar za građane Dubrovnika. 

Župan je kazao kako će na dnevni red doći izmjene i dopune Prostornog plana. "Viši upravni sud je obvezao Županiju na postupanje, županija je postupila po toj odluci. Pristupit ćemo tome ozbiljno i odgovorno, vodit ćemo računa o građanima, ali prema zakonu", objasnio je župan.

Giljača je kazao kako  smatra da ta točka mora doći na dnevni red prije izmjena plana, jer plan treba krenuti iz početne točke smanjenja obuhvata na 100 ha, što potvrđuju 3 sudske presude.

Davor Mihaljević (HDZ) pitao je župana kako će zaštiti interese građana Hrvatske kad je riječ o pregovorima o razgraničenju s Crnom Gorrom i BiH U Neumu i na Prevlaci, a slijedom arbitraže Savudrijske vale?

Župan je kazao kako je stav županije da su dva otočića i vrh Kleka, koji su prema sporazumu trebali pripasti BiH ( Milanović je htio ratificirati taj sporazum), naši i da je Županija s dvije knjige stručnih istraživanja jasno dokazuju da je riječ o hrvatskom teritoriju. "Kad je riječ o Prevlaci, crta razgraničenja treba biti po sredini. Vjerujemo da će država to ozbiljno odraditi, a i ćemo budno pazit", kazao je Dobroslavić.

Nikola Grmoja (MOST) pitao je kako to sad da se dnevna bolnica u Metkoviću sad financira europskim novcem, a u predizbornoj kampanji je rečeno da su novci osigurani? Prokomentirao je novi Zakon o koncesijama i pitao je Župana je li aktivirao Povjerenstvo za nadzor koncesionara na plaže? Zanimalo ga je zašto DUNEA, nakon pet godina nije neovisna, nego se svake godine sve više iz županijskog proračuna uplaćuje Razvojnoj agenciji te zašto se ne financira sama?

Župan je kazao kako su sredstvaosigurana 50 milijuna kuna osigurano je za dnevne bolnice u Metkoviću i Dubrovniku, ali da bismo dobili ta sredstva trebate osigurati sve pretpostavke, ispuniti uvjete programa. Za koncesije je kazao kako će se o plažnim koncesijama jasnija pravila utvrditi u Zakonu o pomorskom dobru koji uskoro dolazi pred Sabor. Za DUNEA-u je kazao kako je zadovoljan s njihovim radom, ali da za DUNEA-u vrijed posebna ograničenja na tržištu.

Grmoja nije bio zadovoljan niti jednim odgovorom. Kazao je kako sredstva za bolnicu postoje, ali nisu osigurana. Pitao je još jednom za nadzor koncesionara. 

Župan je kazao kako Povjerenstvo prati koncesionare i kako nisu utvrđene nepravilnosti. Što bi mi trebali? Skočit? Da bi Vi bili zadovoljni? Sve je prema zakonu. Za europske fondove kazao je Grmoji da se mora bolje informirat.

"Trajektno pristanište u Vela Luci ide sporo, radi se u fazama prema sredstvimakoje odobri Ministarstvo. Sad nam se otvara mogućnost u EU fondovima. Gajio velike nade da ćemo osigurat sredstva za ovu luku, ali i za Pernu i za Korčulu i u Ublima", odgovorio je na pitanje vijećnika Ante Šeparovića (HDZ) župan, kazavši kako su dali naloge za pripremu projekata, ali da ništa ne može obećati još.

Maro Kristić (MOST) pitao je župana hoće li Županija poštivati najbolje europske prakse u gospodarenju otpadom "Zero waste" recikliranje i razdvajanje otpada ili će inzistirati na štetnom projektu Centra za gospodarenje otpadom u Lučevom razdolju? Kristića je zanimalo i hoće li Županija napraviti nešto u svezi sidrenja kruzera oko Dubrovnika u svojoj nadležnosti. Pitao je je li se Županijska lučka uprava sastala s gradonačelnikom?

Dobroslavić je kazao kako je Centar opasan projekt, ali da je opasnije da se on ne realizira. "Mi smo imali opstrukciju od ministra Dobrovića. Ja sam novom ninistru obajsnio stvari. Naše je stajalište da nama Centar treba. Do 2020. ćemo prema najboljim prognozama razdvajati. Što s onih 40 posto. Tu nema ništa opasno, zagađenja voda i Malostonskog zaljeva nema. To je ključni projekt županije. Radit ćemo ga prema najvećim europskim standardima, ako ga Ministarstvo ne zaustavi. Posljedice toga bi bile katastrofalne. Grabovica je puno veća opasnost. 

O broju turista u Dubrovniku s kružnih putovanja, župan je kazao kako i Grad i Županija imaju isti stav i da broj treba smanjiti i pođštivati preporuke UNESCO-a. Za natječaj za terminal je kazao kako je bio za vraćanje natječaja na početak s tim da kontrola bude u rukama javne vlasti. 

Nikša Sentić (HDZ) pitao je župana hoće li Županija završiti obnovu Kaša za koje su svi projekti gotovi? Pitao je i u kojoj je fazi gradnja Centra za djecu s posebnim potrebama?

"Kaše su projekt koji vodi Županijska lučka uprava, koja nema sredstva za tu obnovu. Tražimo rješenje. Javili smo se na jednprojekt, ali tu je bila predviđena turistička valorizacija, a Kaše to nisu imale. U razgovorima smo s Društvo prijatelja. Vidjet ćemo je li to moguće. Nadamo se natječajima koji idu za obnovu baštine, a bez turističkih sadržaja", kazao je Nikola Dobroslavić.

Dodao je kako je izabran izvođač radova za Centar za djecu s posebnim potrebama na lokaciji sadašnjeg prostora udruge "Dva skalina". Osam mjeseci je rok izvođenja radova, na to sam posebno ponosan. "Najveći iznos oko 3 milijuna kuna dala je Županija, nadam se uključenju Grada i Zaklade Blagih djela", kazao je župan.

Predsjednica Skupštine Vilma Kosović, nakon gotovo dva sata zaustavila je viječnićka pitanja te će ostali vijećnici svoja pitanja postaviti pismeno, a imat će prednost na slijedećoj sjednici. Sjednica se nastavlja, a možete je ptatiti uživo na Dubrovniktv.net-u.


K.F.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija