POLITIKA
30.06.2017 u 08:01

PRIOPĆENJE
MOST O ODLUCI ARBITRAŽNOG SUDA: vrijeme je za suverenu hrvatsku politiku

Most nezavisnih lista odluku arbitražnog suda o pitanju razgraničenja Hrvatske i Slovenije ne priznaje, jer ne priznajemo navedeni sud koji je duboko kompromitiran. 


komentara  0

Velika greška nastala je kod ugovaranja arbitražnog postupka i sporazuma na koji je HDZ-ova Vlada  pristala u trenutku slovenskih ucjena na hrvatskom putu prema Europskoj uniji, te njihovih najava kasnijih blokada pojedinih poglavlja. Kompromitacija arbitražnog suda nastaje u trenutku kada se pojavljuju snimke iz 2015. godine na kojima su se mogli vidjeti razgovori  slovenskog člana suda Jerneja Sekoleca sa slovenskom zastupnicom na sudu Simonom Drenik koji su snimljeni krajem 2014. i početkom 2015. godine, u kojima je Sekolec u razgovorima prenosio detalje iz povjerljive rasprave članova Suda, kao i izjave i mišljenja ostalih članova, Guillaumea, Simma, Lowea i Vukasa. Arbitražni sud čak je i u službenoj odluci priznao da je Slovenija kršila odredbe arbitražnog sporazuma.

Zbog svih navedenih događaja, Hrvatski sabor jednoglasno je donio odluku kojom je obvezao Vladu da pokrene postupak izlaska iz arbitraže, odluka je donesena s glasovima 141 zastupnika, koliko ih je bilo na sjednici i to je ono jedino što nam je relevantno.

Nakon svega navedenog, sasvim je jasno zašto ovu odluku ne možemo priznati i jasno je do koje mjere je cijeli proces kompromititan. Ovom odlukom duboko se zadire u suverenitet Republike Hrvatske. Očekujemo da će premijer Andrej Plenković i hrvatska Vlada poštovati i dosljedno provesti odluku Hrvatskog sabora o povlačenju iz arbitraže koja je neopoziva. U tom smislu, pozivamo premijera i Vladu da poduzmu ozbiljne diplomatske napore da se hrvatska stajališta, koja su utemeljena na pravdi i istini, jasno iznesu našim partnerima u Europskoj uniji i svijetu.

Vrijeme je za suverenu hrvatsku politiku koja vodi računa o hrvatskim nacionalnim interesima i koja će nadomjestiti dosadašnje političke i diplomatske propuste koje je pokazala hrvatska vanjska politika i diplomacija počevši od sporazuma Račan-Drnovšek, preko neobičnog arbitražnog sporazuma HDZ-ove Vlade 2009. godine, pa sve do diplomatskih propusta Andreja Plenkovića - stoji u njihovom priopćenju.
 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija