KULTURA
19.05.2017 u 18:53

edukativne radionice u Rupama
FOTO: Dubrovački osnovnoškolci upoznali Tajne iz Matovog sepeta

Povodom Međunarodnog dana muzeja, a u sklopu ovogodišnje edukativne akcije Sekcije za muzejsku pedagogiju sa zadanom temom „tajne“, Dubrovački muzeji su s osnovnoškolcima različitog uzrasta u Etnografskom muzeju u žitnici „Rupe“ radili na projektu Tajne iz Matovog sepeta. 


komentara  0

Naime, učenici 3. razreda OŠ Marina Getaldića s učiteljicom Snježanom Viteškić, te učenici 7. i 8. razreda iz iste škole sa profesoricom Antonijom Muhoberac Kesovija sudjelovali su na četiri radionice izrade kaširanog tovara sa sepetima, kojemu su dali ime Mato.

Simbol radišnosti, ustrajnosti, škrte zemlje, teškog rada, ljubimac obitelji, ujedno i najviše kritiziran, darivan najčešće ljudskim imenima, lokalni dekor čitave Dalmacije kojemu prijeti izumiranje, bio je za života glavno prijevozno i radno sredstvo dubrovačkog seljaka dugi niz godina, ali i nakon uginuća bitan segment pučkog vjerovanja, osobito za pčelare. Nezamisliv je bez sepeta i sedla koje čuvamo u dubrovačkom Etnografskom muzeju, kao i primjerak tovareće lubanje koja je štitila pčele od uroka i zaraznih bolesti.

- Svoje najlošije osobine prebacili smo na njega, a njegove najbolje pripisali smo sebi, o čemu svjedoče i danas živuće brojne fraze, izreke i rugalice. Mi smo uporni, radišni, inteligentni, nepotkupljivi i neustrašivi, a on je glup, tvrdoglav, lijen, ćudljiv.. Je li to baš tako? Matovi sepeti poslužili su ovaj put ne za placu ili vinograd, već za tajne učenika s kojima su nas počastili, progovarajući o tome što ih veseli, a što rastužuje u muzeju, školi i obitelji. Hvala na njima. Pokušat ćemo popraviti ono što im se ne sviđa, a veseli nas sve ono lijepo čime su nas pohvalili – kazala je muzejska pedagoginja Dubrovačkih muzeja Aleksandra Piteša te dodala kako će Mata nakon lakiranja povjeriti na čuvanje OŠ Marina Getaldića, „budući da još uvijek nemamo adekvatne prostorije u koje bi ga mogli smjestiti“.

Radionicama su prethodila predavanja na kojima su sudionici mogli vidjeti stare razglednice i fotografije koje svjedoče o suživotu čovjeka i tovara, a čuvaju se u Dubrovačkim muzejima. Radionice su osmislili i vodili muzejska pedagoginja Aleksandra Piteša i restaurator Robert Kralj.

Edukativnu akciju muzeja (EMA) već dugi niz godina organizira Sekcija za muzejsku pedagogiju povodom Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja. Ovogodišnja EMA  obilježena je u gotovo svim hrvatskim muzejima, trajala je mjesec dana, od 18. travnja. do 18. svibnja, a njezin naziv bio je Tajne.

Tajna je skrivena činjenica poznata užem krugu osoba za koju postoji opravdan opći ili individualni interes da se znanje o njoj ne proširi. Tajna može biti na različitim razinama: državna, vojna, službena, poslovna ili osobna. Muzej sam po sebi jest čuvar tajni – muzejskih predmeta koji progovaraju o tajnama ljudi, zanimanja, događaja, zanata, umjetnosti, običaja, tabua, zgrada, društva, prirode, pojava (fenomena).


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
neretva_naslovna
KULTURA
0      19|05|18 u 12:48
FOTO: Neretvanska mjesečina zasjala i na Stradunu
na_neretvu1
KULTURA
0      19|05|18 u 12:06
FOTO: Otvorena 34. manifestacija "Na Neretvu misečina pala"
nadnaravna_bica_u_drzicevim_djelima_180518_naslovna
KULTURA
0      18|05|18 u 23:14
FOTO: Držićeva rapsodija na Širokoj
KULTURA
0      17|05|18 u 16:51
Umjetnički paviljon na Lopudu ponovno se otvara javnosti
dso_najava_koncerta02
KULTURA
0      17|05|18 u 13:41
Koncert solista Luke Ljubasa i orkestra pod ravnanjem TaeJung Leeja

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija