VIJESTI
19.05.2017 u 15:28

FOTO: Pedeset godina humanosti - dodijeljena priznanja svima koji su doprinjeli radu Lige protiv raka Dubrovnik

Svečanom skupštinom i promocijom monografije "50 godina humanosti" Liga protiv raka Dubrovnik danas je završila proslavu velikog jubileja. Udruga koja je tijekom svog dugog djelovanja radila na promicanju zdravstvene zaštite stanovništva Dubrovnika, humanitarnim je prilozima Općoj bolnici Dubrovnik darovala ukupno oko 15 milijuna kuna vrijedne donacije u opremi i edukaciji liječnika, a u njezinom radu sv od reda sudjeluju volonteri: liječnici, umjetnici, građani svih stuka, kojima su danas uručene zahvalnice za njihov doprinos. Ligu protiv raka u Dubrovniku je 1967. osnovao dr. Marko margaritoni stariji, a danas je njegovomm sinu dr. Marku Margaritoniju, mlađem, koji je nastavio očevim stopama dodijeljeno dijamantno priznanje Udruge.


komentara  0

Na svečanoj Skupštini prisutnima su se u Kazalištu marina Držića obratili predsjednik Lige Davor Miloglav i dopredsjednici Hrvaoje Dunatov te josip Lopižić. Prikazan je i promotivni film Vedrana Benića u kojem je sažeto prikazano 50 godina djelovanja Lige, a o monografiji "50 godina humanosti" govorili su recezent, predsjednik Lige protiv raka Hrvatska dr. Damir Eljuga te glavni urednik dr. marko Margaritoni. 

"Pišući ovu knjigu nismo imali na umu samo otrgnuti zaboravu prošlost, nego dati ovoj udruzi jedan novi elan. Pokazati ljudima da se zajedničkim udruživanjem, ne samo zsdravstvenih institucija, nego svih građana, može postići jako puno. Naš cilj je od osnutka do danas bio povećati broj ranih dijagnoza i što većeg broja izlječenja, a to se može samo zajedničkim radom zdravstvenih djelatnika i cijelog društva. U knjizi je dokumentiran rad udruge i pojedinaca, koji su svojim entuzijazmom nadjačali sve opreke. Cilj je ove knjige odati počast svima koji su dali doprinos raduLige, ali probufditi jedan novi polet plemenitosti", istaknuo je dr. Margaritoni.

Liga protiv raka Dubrovnik osnovana je 17. svibnja 1967. godine osnovao je dr. marko margaritoni po povratku sa specijalizacije iz zagrebačke klinike Sestre milosrdnice. Naime u Zagrebu je godinu dana prije 1966. akademik Ivo Padovan osnovao je Liguprotiv raka Hrvatske. U to vrijeme o raku se u javnosti nije puno govorilo, a ni zdravstveni djelatnici nisu imali potrebna znanja, dok su takvi bolesnici u društvu bili stigmatizirani. Početkom djelovanja Lige u Splitu, Zagrebu i Osijeku osnovale su se onkološke klinike, a u Dubrovniku onkološki dispanzer. Do kraja 60-ih godina dubrovačka Liga brojila je 16 000 članova, koji su plaćali redovito članarinu. Od tih novaca, humanitarnih priloga tijeko godina dubrovačkoj Općoj bolnici darovana je oprema namijenjena ranom otkrivanju i liječenju raka, a mnogi su se liječnici dodatno educirali u ovom polju.

Dubrovačka liga doprinijeola je stvaranju multifunkcionalnog zdravstvenog tima koji liječi oboljele, ali i pruža jako potrebnu psihološku pomoć. Psiholog Josip Lopižić, kazao e kako je dubrovački model psihološke pomoći oboljelima i njihovim obiteljima postao poznat u zdravstvenik krugovima, a istaknuo je kako je takva potpora nužna te dadoprinosi boljem rezultatu liječenja.

Ove godine Liga sav svoj prihod od članarina i donacija sakuplja za kupnju digitalnog mamografa za Opću bolnicu Dubrovnik.

Nakon službenog dijela u koji su pjesmom uveličali klapa Maestral i Maro Martinović te Buco Pende, dodijeljivala su se zlatna i srebrena te posthumna priznanja, a dijamantno je pripalo dr.Margaritoniju. Posebnim aplauzom publika je nagradila doajena hrvatskog glumišta gospara Mišu Martinovića. U fotogaleriji pogledajte tko je sve danas dobio priznaje za doprinos 50-godišnjem radu lige protiv raka Dubrovnik.


Katarina Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
eko-rural-metkovic-4
VIJESTI
0      20|05|18 u 13:07
U Metkoviću otvoren sajam poljoprivrednih proizvoda
Argonaut_morski.hr
VIJESTI
0      20|05|18 u 11:12
Rijetko stvorenje zalutalo u Jadran: Argonaut pronađen kod Pelješca
pozar_vatra
VIJESTI
0      20|05|18 u 09:24
Gori šuma u Podgradini, vatrogasci na terenu
otrant_obljetnica_01
VIJESTI
0      20|05|18 u 08:32
Na Prevlaci obilježena 101. obljetnica Otrantske bitke
valamar
VIJESTI
0      20|05|18 u 08:24
Valamar Riviera najpoželjniji poslodavac u turizmu

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija