POLITIKA
19.04.2017 u 20:00

INICIJATIVA MARA KRISTIĆA: posade s kruzera neće više morati plaćati izlazak na kopno

U razgovoru s predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske saznao sam da članovi posada brodova na kružnim putovanjima koji su rezidenti zemalja trećeg svijeta da bi izašli na kopno moraju platiti upravnu pristojbu u iznosu od 130 kuna po osobi. Niti jedna od konkurentskih zemalja u okruženju ne naplaćuje pomorcima izlazak na kopno. Usljed toga, posade brodova su se solidarizirale i izlazile na kopno u susjednim zemljama i tamo trošila novce. Ukidanjem te naplate najviše će profitirat gospodarstvenicima - izrazio je svoje zadovoljstvo uspjelom inicijativom saborski zastupnik MOST-a, Maro Kristić.


komentara  1

Prošla je još jedna od mojih inicijativa u Hrvatskom saboru. Od svih dosadašnjih inicijativa, od uklanjanje ove naizgled banalne administrativne barijere gospodarstvenici će imati najviše financijske koristi.

Uklanjanje ove barijere donijeti će milijune kuna gospodarstvu Dubrovnika i svih gradova u čije luke uplovljavaju brodovi na kružnim putovanjima. Naime, u razgovoru sa predstavnicima Sindikata pomoraca Hrvatske saznao sam da članovi posada brodova na kružnim putovanjima koji su rezidenti zemalja trećeg svijeta da bi izašli na kopno moraju platiti upravnu pristojbu u iznosu od 130 kuna po osobi. Niti jedna od konkurentskih zemalja u okruženju ne naplaćuje pomorcima izlazak na kopno.

Usljed toga, posade brodova su se solidarizirale i izlazile na kopno u susjednim zemljama i tamo trošila novce. U okviru rasprave o poreznoj reformi predložio sam ukidanje naplate upravne pristojbe i jučer sam dobio službenu potvrdu da je moj zahtjev odobren i da se izlaz na kopno više neće naplaćivati.

Prosječan broj članova posade kruzera je od 1000-1500, a 70 posto njih su rezidenti zemalja trećeg svijeta. Ukupno, u odnosu na broj ticanja u Dubrovniku to je na razini godine najmanje 500 tisuća novih gostiju. Analize o potrošnji govore da takvi gosti troše prosječno 30 Eura na dan. Dakle, novih 15 milijuna eura financijskog prometa za dubrovačke gospodarstvenike, a u odnosu na broj ticanja u cijeloj Hrvatskoj procjene govore o cca 40 milijuna eura. Zahvaljujem Ministarstvu unutarnjih poslova, Ministarstvu financija i Sindikatu pomoraca Hrvatske na suradnji - napisao je saborski zastupnik MOST-a, Maro Kristić.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

del.boy 20.04.17 u 00:04
zalosno je ali i istinito da se vise Kristic potrdudio za dobrobit Dubrovnika u godinu dana saborskog mandata nego svi dosadasnji jebivyetri iz dubrovnika koji su bili ili jesu danas u saboru... pametnome dosta

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija