LIFESTYLE
20.04.2017 u 11:56

Iris Mirosavljević, Dubrovkinja zaljubljena u ljubav i pisanje

Svojim je tekstovima koje odnedavno objavljuje na svom FB profilu ova mlada Dubrovkinja „kupila“ mnoge navijače Hajduka i njihove djevojke, ali i one nešto starije, koji su se mogli naći u ljubavnoj priči njezine none i nona, koju ni bogati stranac nije uspio rastaviti. „Cijeli život okružena sam ljubavlju. None i nono su se voljeli ludo, none i sad kaže:“prerano je pošao nisam ga se nagledala“, nakon punih 46 godina zajedničkog života. Mene su odgojili zaljubljeni pubertetlije koji se i danas drže za ruke. Takvu ljubav još nisam našla, ali vjerujem da će doći sama u pravom trenutku“, kaže Iris Mirosavljević, buduća učiteljica razredne nastave, koja o ljubavi piše, živi je i čeka.


komentara  0

Ona studira u Splitu na Filozofskom fakultetu učiteljski smjer i to je izabrala zbog ljubavi, a kaže, nakon odrađene prakse uvjerila se kako je to pravi posao za nju.

Djeca od prvog do četvrtog razreda još su iskrena, puna mašte i divno je s njima raditi. Obožavala sam moju učiteljicu Željku i željela sam biti kao ona, a danas kad sam u njezinom razredu odradila praksu, želim i potrudit ću se da moji budući učenici mene pamte po dobru, kao što se i ja sjećam nje.

Odrastanje u Mokošici, koja se često nepravedno doživljava kao ne baš poželjno mjesto za život, za Iris je imalo svojih prednosti.

Mi smo oduvijek imali igralište u naselju, a tu je i rijeka i priroda. Škola i vrtić odmah ispod nosa, puno djece i mladih. Smatram da je lijepo odrastati u Mokošici i da mnoga naselja u Gradu nemaju ono što ima Mokošica, iako malo više kulturnih sadržaja ne bi bilo na odmet.

Nezaobilazna tema u Mokošici, ali i u Irisinom životu je nogomet, odnosno navijači, odnosno Torcida.

Odrastanje u Mokošici, činjenica da se u mojoj obitelji oduvijek navija za Hajduk, a i brat mi je Torcidaš, utjecali su i na mene. Mnogi moji prijatelji su Torcida, a i bivši mladić. Tekst o ljubavi Torcidaša pisala sam inspirirana vlastitim iskustvom s mladićem, ali i s prijateljima. Biti član Torcide ne znači ići na utakmice i praviti nerede. To je puno, puno više. Znam mnoge zrele ljude koji subotom idu na derbije, a tijekom svih drugih dana u tjednu su uzorni muževi i očevi. Tu strast treba razumjeti. Nakon što je Dubrovniknet objavio taj tekst dobila sam pregršt reakcija poznatih i nepoznatih ljudi, djevojaka i mladića koji su se u njemu prepoznali.

Kako je i kada Iris počela pisati?

Oduvijek sam nešto pisala, još u osnovnoj školi, pjesme, priče… Tijekom srednje škole bila je pauza u kojoj sam sazrijevala, kako ja tako i moje misli i moje pisanje. Sad u svojoj 21 godini nešto je krenulo iz mene i ne mogu to više zaustaviti. Pisanje je za mene potreba, i ne prođe niti jedan dan da nešto ne napišem, veselim se pisanju, a divan je osjećaj kad i drugi prepoznaju vaš rad i u njemu se nađu.
Inspiracija mi dolazi sama od sebe.

Dan bez kave s prijateljima ili poznanicima za mene je uludo potrošen dan, a upravo u tim razgovorima na kavama nađem svoju inspiraciju. Čujem negdje neku rečenicu sasvim slučajno i u glavi mi se odmah stvori neka priča, koju ću čim dođem doma zapisati rukom, pa pretipkati na kompjutoru.  Sve moram pisati rukom, jer kad sjednem pred ekran i tipkovnicu, kao da mi nestane i inspiracija i vještina pisanja, ne mogu na kompjutoru napisati niti jednu jedinu riječ. Dubrovnik je također moja vječna inspiracija i svojom ljepotom i svojom poviješću. Čini mi se da u Gradu pisac ne može ostati bez inspiracije.

Facebook je odlična platforma za promociju mladih pisaca, no nije se baš jednostavno nositi s kritikama i komentarima, pogotovo kad pod vlastitim imenom objavljuješ neke intimne misli i osjećaje. Uvijek se nađe netko tko će bez puno razmišljanja sasuti bujicu teških riječi. Kako se nosiš s time?

Prijateljica me nagovorila da počnem objavljivati na Facebooku, prije toga nisam imala ni vlastiti profil. Objavila sam nekoliko pričica, reakcije su bile pozitivne, a onda su me otkrili mediji i sve se to jako brzo pretvorilo u veću priču nego što sam je to očekivala. Reakcije su uglavnom pozitivne, ali ima i tih nekih grubih, koje su me pogodile, no trudim se ne obazirat se na njih previše.

Imaš li neki uzor, nekog pisca ili književno djelo koje te je potaknulo na pisanje?

Moj nono, koji je svima nama u obitelji uvijek bio uzor, iako je umro 2009. godine, još uvijek je itekako prisutan u našim mislima i često, kad se u obitelji susretnemo s nekim problemom, rečemo:“a što bi on sad rekao, a što bi on sad učinio“. Nono je krivac što sam se zaljubila u knjige i književnost. Autoritet nikad nije iskazivao dizanjem tona i s puno riječi, a ipak smo svi osjećali njegovu ljubav i beskrajno smo cijenili njegovu mudrost, kojom je rješavao sve problematične situacije u obitelji. Nono je bio moj uzor i inspiracija, utjecao je na moje odrastanje i sazrijevanje, mogu reći i cijeli moj dosadašnji život. A ljubav, ljubavlju sam okružena od rođenja.

Nono i none bili su zajedno 46 godina u braku. Bila je to ona prava čvrsta ljubav. On je radio kao konobar i poslije posla bi se popeo na Bosanku posjetiti nonu. Iako je ona imala i drugih udvarača, koji su joj donosili i skuplje i ljepše darove od nona, svih je redom odbijala i udala se za njega. Voljeli su se ludo, a iako je nono umro 2009. ona i danas govori kako ga se nije stigla nagledat jer da je prerano otišao. Nakon nonove smrti naslijedila sam njegovu staru pisaću mašinu i to mi je do sad najvrjednija i najdragocjenija imovina.

Moji roditelji i danas ostavljaju dojam zaljubljenih pubertetlija, a takvih ih se sjećam od najranijeg djetinjstva. Tek sad shvaćam da su takve ljubavi rijetke, no vjerujem da će se meni u pravom trenutku dogoditi upravo takva sudbinska ljubav. Tijekom puberteta roditelji su mi postavljali stroge granice. Tad sam se oko toga bunila i svađala, a danas sam im jako zahvalna na tome. Mama mi je stvarno najbolja prijateljica i svaki put kad se vraćam doma iz Splita posebno se radujem toj prvoj jutarnjoj kavi s mamom.

Kako si se snašla u Splitu? Hoćeš li se po završetku studija vratiti doma?

Split sam odabrala zato jer ne mogu živjeti bez mora i zato što u Dubrovniku nema učiteljskog fakulteta. Split je drugačiji od Dubrovnika, drugačiji je to i mentalitet ljudi i kultura. Čudila sam se tome u početku da smo tako blizu, a toliko različiti. Družim se s ljudima iz raznih dijelova Hrvatske i ta mi je raznolikost društva na faksu predivno iskustvo. O Splitu se još ne usudim pisati, jer ne znam toliko o tom gradu, nisam ga još dobro upoznala.

Povratak u Dubrovnik, ostanak u Splitu ili možda život u nekom drugom gradu ovisit će isključivo o pronalaženju posla. Studiram učiteljski smjer i dodatni engleski, pa se nadam da neću dugo tražiti posao, a živjet ću tamo gdje ga nađem.

Nije mi teško raditi ni druge poslove, od 16-e godine svako ljeto radim kao konobarica, da zaradim za neke svoje potrebe i ovo ću ljeto konobariti, ali kad završim petogodišnje obrazovanje želim se posvetiti isključivo svojoj profesiji i naravno pisanju u slobodno vrijeme. Obožavam studirati i učiti, kad bih mogla radila bih to cijeli život. Za biti dobar učitelj važno je dobro obrazovanje i puno dodatnih znanja, a dobar učitelj čini razliku u društvu, jer on je vodič za djecu u osjetljivom razdoblju života, on je i pomagač roditeljima u odgoju i onaj koji djecu može usmjeriti ka pravim vrijednostima. Zato je važno i za djecu i za roditelje i za cijelo društvo imati dobre i obrazovane učitelje. Nadam se da ću ja uskoro to biti.


Katarina Fiorović /FOTO:Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija