KULTURA
18.04.2017 u 23:29

otvorena izložba u umjetničkoj galeriji - obvezno pogledajte
FOTO: Što su ostvarili, a što zamislili dubrovački arhitekti?

Usprkos ne baš ugodnom vremenu u Umjetničkoj galeriji okupilo se večeras mnoštvo na otvaranju izložbe ostvarenja dubrovačkih arhitekata od 2012. do 2016. godine. Riječ je o 39 projekata koje su sami arhitekti prijavili, a među njima su neki ostvareni, neki u izvedbi, a neki tek ideje, diplomski i natječajni radovi. Selekcija se nije radila, jer je cilj izložbe prikazati stvarnu sliku rada dubrovačkih arhitekata i to ne samo u Dubrovniku, nego u cijeloj Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Od ostvarenih projekata najviše interesa prisutnih privukao je „Karlovački slatkovodni akvarij i muzej rijeka“ Studija 3LDH, koji se tako lijepo stopio s okolišem, ali i Hotel Sheraton u Srebrenom, rad Studija Alamat. Među ostvarenim projektima mnoštvo je privatnih kuća i vila na dubrovačkoj obali, a na žalost niti jedan ostvareni projekt uređenja javnog prostora. 


komentara  1

Oni neostvareni projekti, tek su ideje, ali vrlo zanimljive ideje, koje bi se možda mogle i ostvariti. To je primjerice koncertna dvorana isklesana u stijeni, podno parkirališta na Gracu, Sveučilišna biblioteka u kompleksu Stare bolnice, H2O kuća na izvoru Omble, Centar iza Grada…moguće buduće gradnje koje bi mogle suvremenom estetikom obogatiti dubrovačke javne prostore.

Prisutne je prilikom otvaranja pozdravio ravnatelj Galerije Marin Ivanović, a o arhitektima i njihovim radovima govorio je Božo Benić, predsjednik Društva arhitekata Dubrovnika (DAD), organizatora izložbe.
„Dubrovački arhitekti djeluju u posebnim okolnostima. Jedna od razloga je činjenica da smo mi u Dubrovniku suočeni s vrlo strogim kriterijima koji često sputavaju slobodniji arhitektonski izričaj“, kazao je Benić citiravši svoju kolegicu Sanju Cvjetko Jerković, koja je zapisala kako se arhitektonska struka treba jasno odrediti naprema dva mita, a to je da konzervacija prostora i mnoštvo procedura i pravila garantiraju i kvalitetu prostora.

Benić je izrazio nadu da će se dubrovački arhitekti i urbanisti „uspjeti nametnuti na čelo kulturne obnove Dubrovnika i reurbanizacije grada, ali prvenstveno urbanog planiranja, koje je ustuknulo pod udarom kapitala“.

Izložbu je otvorila Jelena Lončarić, pročelnica gradskog Upravnog odjela za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu okoliša, koja je kazala kako se večeras ovdje osjeća kao među prijateljima.

„Dubrovnik uistinu zaslužuje samo najbolje i radujem se budućoj suradnji na ostvarenju novih projekata na ovom području“, kazala je pročelnica.

Uz Izložbu ostvarenja dubrovačkih arhitekata kao popratna otvorena je i „Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitekata“. Svakako pogledajte obje izložbe u Umjetničkoj galeriji. Dobro je biti informiran o trendovima i dostignućima naših arhitekata, kao i o idejama koje bi svojim ostvarenjem mogle obogatiti i život u gradu.


K.Fiorović/FOTO: Vedran Jrinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Lapademoj 19.04.17 u 19:45
Građani imaju "zadovoljstvo" svakodnevno uživati u većinu toga što su ostvarili. Skoro sve što je izgrađeno u Gradu je nacrtao neki arhitekt, pa uživajmo.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
neretva_naslovna
KULTURA
0      19|05|18 u 12:48
FOTO: Neretvanska mjesečina zasjala i na Stradunu
na_neretvu1
KULTURA
0      19|05|18 u 12:06
FOTO: Otvorena 34. manifestacija "Na Neretvu misečina pala"
nadnaravna_bica_u_drzicevim_djelima_180518_naslovna
KULTURA
0      18|05|18 u 23:14
FOTO: Držićeva rapsodija na Širokoj
KULTURA
0      17|05|18 u 16:51
Umjetnički paviljon na Lopudu ponovno se otvara javnosti
dso_najava_koncerta02
KULTURA
0      17|05|18 u 13:41
Koncert solista Luke Ljubasa i orkestra pod ravnanjem TaeJung Leeja

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija