LIFESTYLE
19.03.2017 u 19:57

FOTO: Zanimljivosti o crkvici sv. Josipa u Gradu

Sv. Josip štovao se u Dubrovačkoj republici, a od 1521. godine svetkovina Sv. Josipa zaručnika blažene djevice Marije postaje zapovjedni blagdan u Dubrovniku. Crkvica sv. Josipa u Ulici od Puča danas je svima poznata po jednoj zanimljivosti, boru koji raste iz kamene rozete na pročelju crkvice. Manje je poznato kako je ovu crkvicu izgradila dubrovačka bratovština drvodjelaca 1668. na mjestu romaničke crkve sv. Jakova izgrađene 1299. i srušene u velikom potresu 1667. Najstariji zanat u Dubrovniku bio je drvodjelački, a bratovština im potječe iz 13 stoljeća. U službi dubrovačkog pomorstva bavili su se brodogradnjom, ali i tesarskim, te stolarskim poslovima, bačvarstvom, izradom pokućstva. U 15. stoljeću zaštitnik drvodjelaca u Gradu postao je sv. Josip.


komentara  0

U arhivu Biskupije dubrovačke vodi se pod signaturom br. 32 matrikula dubrovačke bratovštine maranguna (drvodjelaca) sv. Andrije, a koja je izvorno imala sjedište u dubrovačkoj crkvi sv. Andrije apostola na Pilama. Preselila se 1448. u crkvu sv. Barbare unutar gradskih zidina, koja se do velike trešnje 1667. (u kojoj je srušena) nalazila na uglu Ulice Nikole Božidarevića i Strossmayerove. Potom u Ulici od Puča bratovština maranguna gradi crkvicu sv. Josipa koja se tamo nalazi i danas i po kojoj je obližnja ulica dobila ime. Neobičan čempres koji je počeo rasti iz pročelja crkvice, nitko nije ni pomišljao odsjeći, već mu je 1906. napravljana kamena grasta umetnuta u pročelje.

Dubrovačka bratovština drvodjelaca okupljala je mnogobrojne meštre koji su radili u drvu: „marangoni da case, de navi, navili, remeri (veslari), bottari, barilari, tornitori schatolari, et tutti quelli che lavorassero de asia, le laora o sega, over piagnia“.

Na mnogim listovima matrikule zabilježeni su crteži sjekira i drugoga drvodjelskog alata. Glede spominjanja u martikuli drvodjelaca koji su izrađivali kuće, valja se prisjetiti kako su u 13. i tijekom 14. stoljeća veći dio gradskog prostora tvorile kuće od drveta. Krajem 1406. odlučeno je da će se zbog požara (koji su izbijali) postupno svih 150 drvenih kuća na općinskome zemljištu zamijeniti kamenima.

Iz matrikule doznajemo da su u davnim stoljećima u nju bili upisani i predstavnici brojnih drugih zanata, poput butigara, mesara, ribara, zlatara (koji su se odvojili 1306. godine, kada je osnovana zlatarska bratovština), sabljara, crevljara i kožara, a krajem 14. st. bile su upisane i tri plemkinje (Filippa de Martinuis de Mençe, Slave uxor de Ilija de Binçola i Aghe uxor de Nicola de Crosi).

U Gradu je 1332. godine živjelo oko 4.000 stanovnika od čega je vlasteoski krug imao više od 1.700 osoba ili 40% ukupnog stanovništva (Nenad Vekarić).

Tada su dubrovačkomu vlasteoskom krugu pripadali gotovo svi dubrovački građani (cives). Ostalu trećinu stanovništva činili su pekari, mesari, postolari, krojači i drugi obrtnici (oni koji se spominju u matrikuli Bratovštine drvodjelaca) te trgovci, pomorci, vojnici i poneki liječnik, koji su mahom bili doseljenici i koji još nisu bili stekli status građana. Među ostalim, kao bratimi se u matrikuli u 15. stoljeću spominju i pojedini od dubrovačkih drvorezbara i slikara.

Crkva sv. Josipa je oštećena u agresiji 1991., te je 1999. obnovljena i blagoslovljena.

IZVORI:

Leksikon Marina Držića

Pavičić, Ivana - Prilog poznavanju minijatura iz matrikule dubrovačke bratovštine drvodjelaca Croatica Christiana periodica: časopis Instituta za crkvenu povijest Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilista u Zagrebu.

 


K.Fiorović/FOTO: Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija