LIFESTYLE
19.03.2017 u 19:57

PREDSTAVLJAMO mladog vinara Crvika koji je sanjario da će biti - astrofizičar

Iako se u Konavlima dugo vremena poštovala tradicija da najstariji sin u obitelji ostaje doma, na domovini, kako bi se sačuvalo ognjište i nastavilo život u "starini", ta uloga je u obitelji Crvik, pripala najmlađem od četvero djece, a ujedno i mlađem sinu, Peru Crviku. Od djetinjstva je bio uz oca, u vinogradima, potom vinariji, sudjelovao je u procesu nastanka vina, od grožđa do stola. Pero Crvik, dvadesetosmogodišnji mladi agronom, sanjario je, nakon srednje škole, da će postati netko drugi... no, nije požalio što je ipak ispunio očekivanja obitelji da nastavi - putem kojega je započeo njegov otac Andro Crvik.


komentara  0

Rođen je u obitelji s četvero djece, najstarija sestra je ostala u vinariji i bavi se administracijom, dok je mlađa sestra studirala u Zagrebu povijest i arheologiju. Perov stariji brat je diplomirao na Likovnoj akademiji u Zagrebu, te njih dvoje nikad nisu gajili interes za vinarstvo. Najmlađe dijete je stoga, oduvijek, u obitelji usmjeravano da nastavi što je otac započeo, te je nakon završene Klasične gimnazije u Dubrovniku, Pero Crvik upisao Agronomski fakultet u Zagrebu. I tamo se, izvan obiteljskog gnijezda, susreo s brojnim pitanjima, pa i krizom što želi od svog života.  

- Stigavši u Zagreb, počeo sam odrastati i tada sam shvatio da imam i neke druge interese, te sam prvu godinu dana ozbiljno razmišljao da odustanem od svega. Želio sam se riješit pristiska jer su svi od mene i očekivali da ću se bavit vinarstvom, budući je otac već utro put, te me uvelike ispunjavala ideja o potpunom odvajanju od roditelja i nekom novom početku, od same nule. Neobična kombinacija, ali zanimale su me astrofizika, te psihologija i sociologija.

Astrofizika?

- Da, zbog emisije Andromeda na HR2 koju sam slušao u srednjoj školi i koja mi je oduvijek mamila osmijeh na lice, a psihologija i sociologija zbog introspektivnog istraživanja. Ali, teško da bih mogao išta od navedenoga konkretizirati u tolikoj mjeri koliko mogu s vinom, te danas na to gledam kao neku fazu sanjarenja, od koje nimalo ne bježim, to "nadomještam" filmovima i muzikom, pa mi nije žao što sam upisao agronomiju.

Konačnim odabirom agronomije, nije bio, pretpostavljam, ni upitan povratak u Konavle.

- Povratak u Konavle, po završetku faksa, je bio naravno neupitan, ali i težak. Nakon velike slobode koju sam uživao u Zagrebu, morao sam se opet naviknut na život s roditeljima u Konavlima. Osjećao sam se kao da sam pao s Marsa, te se najteže bilo opet asimilirat u okruženje. Vratio sam se pun elana i s novim ideja, neke sam uspio realizirat odmah u startu, neke su pričekale.

Koliko Vam je bilo lakše na tržištu, tim više što je otac stvorio podlogu?

- U nastupu na tržištu je bilo puno lakše meni kao novopečenom magistru vinarstva jer sam ulijevao više povjerenja, nego otac, kojemu je struka prvenstveno ekonomija. Uvijek bi se spominjalo kako je otac "kemijo", te kako su, otkad sam ja došao, vina puno bolja. Njemu naime nije bilo lako, jer je skoro sve radio sam i nije imao pomoć struke, te nije obraćao pažnju na neke sitnice koje zlata vrijede.

Što držite svojim najvećim uspjehom dosad?

- Najvećim uspjeh smatram što sam postigao jednu konstantu u kvaliteti, prepoznatljivost u vinu, te naravno dizajn butelja. To mi je možda čak i bilo najteže, dizajn, jer je bio potpuni preokret i trebalo je izdržat prve kritike i zadržati tu ideju. Uvijek bi mi se dizala kosa na glavi kad bi vidio stare etikete, kič, preveliku šarolikost u asortimanu. Želio sam pojednostavniti dizajn, te dati vinima jednu osobnost, koja bi olakšala prepoznatljivost, čim ih se vidi.

Zanimljivi su nazivi Vaših vina, Tezoro, Negromant....

- Budući je naša Malvasija 2008. izabrana za vino koje će se predstavljati uz manifestaciju obljetnice 500 godina rođenja Marina Držića, tako su kroz tu ideju i nastali Tezoro i Negromant. Dok sam učio za jedan ispit, bila je to svojevrsna heureka. Ta dva naziva su mi jednostavno, iznenadno "pala na pamet" i od toga sam krenuo. Dizajn sam osmislio sam, a u realizaciji mi je pomogao M&M studio iz Grada. I inače, skripte koje sam pisao za ispite su uvijek bile neuredne i ispisane svime i svačime, svakakvim tokovima misli. Planiram za buduća vina malo promijeniti tematiku, no držat ću se lokalnih okvira. Mislim da je etiketa jako bitna, no prije svega mora biti dobro vino iza te etikete. Dizajn mora biti u službi upotpunjavanja sadržaja i doživljaja, ali, ako je loše vino iza etikete, to vino postaje predmet sprdnje, kako na kvalitetu vina, tako i na dizajn.

Kakav je život mladih ljudi u Konavlima?

- Što se tiče Konavala, mislim da se nadziru neka bolja vremena, te da će uslijediti pozitivne promjene. Sve se više mladih vraća u Konavle, te se stvara jedna fina kritična masa "povratnika". Upravo je u realizaciji MOBA projekt - prvi etno festival u Konavlima, o kojemu ne smijem puno pričati, ali se nadam da će zaživjet. Djelomično se taj projekt i radi zahvaljujući nekadašnjim studentima, "povratnicima" u Konavle. Mislim da bi se trebala demistificirat fama oko aerodroma, te tvrdnja kako svi Konavljani rade na aerodromu. U tome uvelike pomaže Agroturizam Konavle, tj. seoska domaćinstva, u stvaranju slike o Konavlima kao o prirodnom raju za opuštanje.

Što mladima nedostaje u Konavlima?

- Mislim da Konavlima fali kulturnog sadržaja, te prostora za mlade, a time ne mislim na kafane, već na prostore u kojima bi se stvarala kreativna energija, bez obzira bila ona profitabilna ili ne. Osobno ne bih baš volio živjet u okruženju u kojem se sve vrti oko zarade, no ipak, budući se bavim proizvodnjom vina u kojoj se očekuje kakav - takav profit, možda jednog dana postanem i mecena za kreativne, a neprofitabilne sadržaje - zaključuje uz smijeh Pero Crvik. 


L.Crnčević

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija