KULTURA
18.03.2017 u 14:55

dubrovačke knjižnice
Predavanjem Ivane Lovrić Jović završio Mjesec hrvatskog jezika

Program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika Dubrovačke knjižnice zaključile su predavanjem Ivane Lovrić Jović na temu „Hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Filološke bilješke o dubrovačkome vokabularu“. U ukupno devet događanja preko 500 posjetitelja pratilo je predavanja čiji je naglasak bio na jeziku i bogatsvu hrvatske jezične kulture.


komentara  0

Predavanje je bilo posvećeno dubrovačkome vokabularu koji je analiziran u posljednjoj autoričinoj knjizi, u suautorstvu sa Željkom Jozićem, “Libro od svetoga Vlaha”. Naglasak je bio na podrijetlu svetčeva imena te opisu i etimologiji naziva za jela i namirnice.

Na pitanje hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Lovrić Jović objašnjava “Jezik se čuva znanjem! Govor se čuva govorenjem, uporabom, skrbi itd., a ne upozoravanjem na njegovu lošu uporabu u drugih govornika. Govor ionako nije obavezan i propisan, a standardni jezik jest. Preuzmemo li u svakidašnjemu govoru (privatnome, uličnome, među prijateljima) imenicu svetkovnik i napustimo imenicu festanjuo – mi, govornici – onda će doći do zamjene, a u protivnome neće.“ Predavačica je naglasila kako život govoru daju govornici.

Ipak ako se želi razumijevanje izvan lokalnih okvira potrebna je uporaba standarnoga jezika, čija je glavna značajka iznadregionalnost što je ujedno i motiv njegova nastanka, a potreban je govornicima istoga jezika kako bi se razumjeli međusobno kada je to potrebno.

 

Dubrovačke knjižnice i ove godine su bogatim programom od 21. veljače do 17. ožujka obilježile Mjesec hrvatskoga jezika, manifestaciju koja se na poticaj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Hrvatskoj obilježava od 2014. godine. Sam cilj manifestacije je isticanje važnosti očuvanja materinskoga jezika, svih njegovih narječja i dijalekata te upoznavanje javnosti s bogatom hrvatskom jezičnom baštinom i jezičnom poviješću.

Ovogodišnji program započeo je na Međunarodni dan materinskoga jezika, 21. veljače, predstavljanjem knjige „Divanimo, dakle postojimo“ koju su napisale Milica Lukić i Vera Blažević Krezić. Autorice su dubrovačkoj publici predstavile znanstvenu zbirku koja donosi 11 književnojezičnih i jezičnopovijesnih studija sadržajem usmjerenih na jezičnu, književnu i glagoljašku Slavoniju nekada i danas.

Svojim programom Dubrovačke knjižnice ujedno su dale i obol obilježavanju programa „450. godina smrti Marina Držića (1567. – 20017.)“. Sanja Vulić  predstavila je jezični aspekte dubrovačke renesansne književnosti, dok je Josip Lisac održao predavanje na temu „Držićev jezik i leksikografija njegova doba”.

O pomorskom nazivlju, talijanizmima, noštromizmima i božmanizmima govorila je Jasenka Maslek. Jezični savjetnik za dubrovački govor pod nazivom „S oca na sina : rad s glumcem“ održali su velikani hrvatskoga glumišta, Miše i Maro Martinović, a na sceni im se pridružila i glumačka družina učenika 2. i 6. razreda OŠ Lapad. Ovi mali čuvari baštine izveli su „Novelu od Držića“ u kojoj je bilo elemenata i „Dunda Maroja“ i „Skupa“ i „Novele od Stanca“.

Reklamne poruke 30-ih godina prošlog stoljeća i njihovu usporedbu s oglasima u današnjim lokalnim tiskovinama predstavile su Marija Gjurašić i Leona Rašica. Sanja Brbora iznijela je ideju izrade rječnika hrvatske kulturne baštine koji bi trebao biti objasnidbeni, elektornički i multimedijski te bi se njime objedinila ukupnost raspršenoga hrvatskog   leksičkog   blaga   kojim  se   označavaju   objekti   i   pojmovi   vezani   za   kulturu u najširem   smislu   riječi.

Domagoj Vidović, voditelj Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću, predstavio je svoju najnoviju knjigu „O rodu jezikom i pokoja fraška“. U znanstveno-humorističnom predstavljanju knjige, uz autora, sudjelovali su i Ivana Lovrić Jović, voditeljica Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku te Boris Njavro, književnik, novinar i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca.

Program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika Dubrovačke knjižnice zaključile su predavanjem Ivane Lovrić Jović na temu „Hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Filološke bilješke o dubrovačkome vokabularu“. U ukupno devet događanja preko 500 posjetitelja pratilo je predavanja čiji je naglasak bio na jeziku i bogatsvu hrvatske jezične kulture.

Mjesec hrvatskoga jezika manifestacija je koju je pokrenuo Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje 2014. potaknut činjenicom da je ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju i hrvatski jezik postao službeni jezik, a s ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja tog temelja nacionalnog identiteta. Međunarodni dan materinskoga jezika 21. veljače uzet je kao početak Mjeseca hrvatskoga jezika, a završetak je 17. ožujka na dan objave “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnoga jezika” iz 1967.
 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija