KULTURA
17.03.2017 u 09:11

Predstavljena najnovija knjiga Domagoja Vidovića

Znanstveno-humorističnim predstavljanjem knjige „O rodu jezikom i pokoja fraška“ dr. sc. Domagoja Vidovića, voditelja Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Metkoviću, u četvrtak, 16. ožujka, nastavljen je program obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama.


komentara  0

Uz autora o knjizi su govorili i dr. sc. Ivana Lovrić Jović, voditeljica Podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku te Boris Njavro, književnik, novinar i predsjednik Društva dubrovačkih pisaca.

Za Domagoja Vidovića Lovrić Jović ističe kako je „prvenstveno onomastičar, to znači da istražuje imena luda što se nalaze posvuda. Prije svega istražuje sve što je ikad na ovim prostorima nazvano imenom koje se danas piše velikim početnim slovom. (...) Onomastika se dijeli na podgrane antroponomastiku koja proučava imena ljudi te toponomastiku koja istražuje imena mjesta“.

Knjiga „O rodu jezikom i pokoja fraška“ sastavljena je od dvjestotinjak članaka objavljenih u kulturnome tjedniku Hrvatsko slovo u period od 2011. do 2015., a tiskana je u autorovoj nakladi. “Relativno slobodarstvo u izboru tjedne teme ovu knjigu čini raspojasanom i raznolikom, visoko obavijesnom i ne redundantnom. Za svaki naslov dobijemu njegovu redukciju, u kulinarskome smislu riječi. Pritom Domagojeva rečenica ne nagomilava takozvana učene riječi već se čitatelju nudi pitomo i pošteno” zaključila  je Lovrić Jović.

Posljednje predavanje u okviru programa Mjeseca hrvatskoga jezika odžat će dr. sc. Ivana Lovrić Jović na temu „Hoće li svetkovnik istisnuti festanjula? Filološke bilješke o dubrovačkome vokabularu“ u petak, 17. ožujak, u 18 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
koncert_kultura_ne_poznaje_granice_210418_naslovna
KULTURA
0      21|04|18 u 14:24
FOTO: Koncert "Kultura ne poznaje granice" ispred crkve sv. Vlaha
kazaliste_pomutnja
KULTURA
0      21|04|18 u 09:56
Večeras u Kazalištu komedija "Pomutnja"
putositnice_prizren
KULTURA
0      19|04|18 u 10:09
Prizren – putopis s brdovitog Balkana
medijska-pismenost01
KULTURA
0      18|04|18 u 20:29
Medijska pismenost kao lijek protiv manipulacija i ovisnosti
predstavljanje_knjige_moj_brod_je_hrvatska06
KULTURA
0      18|04|18 u 18:22
Prednosti i ljepote života u Hrvatskoj u knjizi Paula O'Gradya

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija