KULTURA
14.03.2017 u 08:58

Što je to rječnik kulturne baštine?

Završni tjedan obilježavanja Mjeseca hrvatskoga jezika u Dubrovačkim knjižnicama započeo je predavanjem dr. sc. Sanje Brbore na temu „Treba li nam rječnik hrvatske kulturne baštine?”

 


komentara  0

Govoreći o kulturnoj baštini i jeziku, predavačica ističe kako je tu riječ o dvosmjernom odnosu budući da je jezik dio kulture, ali i sredstvo za širenje kulture. “Učenje „baštinskog leksika“ pridonosi jezičnoj kompetenciji, poznavanju kulture, ali i enkulturaciji odnosno procesu prenošenja kulture s naraštaja na naraštaj“ objašnjava Brbora.

Dodatna potreba za rječnikom hrvatske kulturne baštine javlja se i zbog činjenice kako Hrvatska ima iznimno bogatu kulturnu baštinu koja se ogleda i u leksičkoj raznolikosti, a govornici ne znaju mnoge riječi vezane uz baštinu. Svrha ovakvoga rječnika jest objediniti ukupnost disperziranoga hrvatskog leksičkog blaga kojim se označavaju pojmovi i objekti vezani za kulturu u najširem smislu riječi. Po obliku to bi trebao biti objasnidbeni, multimedijski, elektronički, onomasiološki (kretanje od pojma prema riječi) i semasiološki (kretanje od riječi prema značenju) rječnik istaknula je Brbora.
Izrada rječnika hrvatske kulturne baštine bio bi multidisciplinaran posao koji bi zahtijevao rad stručnjaka različitih profila. Ovakav rječnik bio bi namijenjen svima zainteresiranima za kulturu, učenicima i studentima, pojedini dijelovi mogli bi biti iskorišteni u muzejskoj djelatnosti, a njegovom prilagodbom u   dvojezičnik   ili   višejezičnik,   mogao   bi   postati   pronositeljem i promicateljem hrvatske kulture izvan granica zaključuje Brbora te dodaje kako „iako je riječ o vrlo kompleksnom djelu, s neizvjesnom realizacijom, vjerujem da bi se trud isplatio“.
 


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
premijera_u_furestoj_smo_zemlji_naslovna
KULTURA
0      23|11|17 u 01:23
FOTO: Premijera predstave "U furestoj smo zemlji" u Teatru Bursa
izlozba_rukama_slozeno_221117_naslovna
KULTURA
0      22|11|17 u 20:02
FOTO: Izložba složena rukama dubrovačkih učenika
ploce005
KULTURA
0      22|11|17 u 17:13
PLOČE: Predstavljanje romana od Franje do Franje
Pero Mrnarević naslovna
KULTURA
0      22|11|17 u 14:13
NATJEČAJ ZA LAZARETE: zainteresiran i Pero Mrnarević
ljekarna_male_brace
KULTURA
0      22|11|17 u 08:54
Franjevci u Gradu su imali prvu ljekarnu, ali i bolnicu

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija