POLITIKA
10.03.2017 u 11:49

SDP-ove izborne perjanice, Davor Penić i Tatjana Šimac Bonačić: Vlahušić "diktira" scenarije

Na konferenciji za novinare u dubrovačkom SDP-u novinarima su se danas predstavili kandidat za župana ove stranke Davor Penić i kandidatkinja za gradonačelnicu Tatjana Šimac Bonačić. Na novinarski upit ide li SDP na izbore samostalno ili u koaliciji s HNS-om, Davor Penić je odgovorio kako Županijska organizacija ima pripremljen scenarij/liste u odnosu na slučaj Vlahušić te da čekaju odluku Ustavnog suda o mogućnosti Vlahušićeve kandidature. Tatjana Šimac Bonačić istaknula je kako je ona danas samostalna kandidatkinja SDP-a, a ukoliko se Vlahušić bude mogao kandidirati, da će odluku o koaliciji i eventualnom odustajanju od kandidature donijeti Gradska organizacija SDP-a.


komentara  8

Davor Penić novinarima je predstavio svoj program za Županiju u 8 točaka koje obuhvaćaju gotovo sve aspekte upravljanja županijom. Kritizirao je "sporost" aktualne županijske uprave, pogotovo kad je riječ o realizaciji Županijskog centra za gospodarenje otpadom, za koji je, tvrdi on još 2008. pripremljen plan realizacije.

Zanimljivo je kako se Penić u predstavljanju svog programa založio za izgradnju autoceste Osojnik - Doli kroz teritorij Republike Hrvatske, što je suprotno dosadašnjim istupima čelništva ove stranke, ali i dojučerašnjih, a možda i budućih koalicijskih partnera SDP-a (HNS-a). Također je naglasio da se zalaže za teritorijalni integritet Dubrovačko-neretvanske županije. Njegov program je "lista želja" gotovo svih stanovnika županije (škole, starački domovi, opremljena bolnica, Pelješki most i pristupne ceste, rješavanje problema otpada, jačaje civilnog društva i uloge žene u društvu, očuvanje kulturnog identiteta, bolja iskoristivost EU fondova...).

Na novinarsko pitanje što ako sva ta obećanja ne uspije ostvariti, Penić je odgovorio kako je politika javno mjerljiva djelatnost te da rad svakog političara javnost može na temelju obećanja u kampanji i ostvarenja obećanja na kraju mandata procijeniti i ocijeniti.

Rad sadašnje županijske administracije i župana Nikole Dobroslavića nije htio komentirati, već je ocjenu njegove uspješnosti ostavio na procjenu biračima. Također je na novinarski upit kakav je njegov stav o smanjenju obuhvata projekta Golf resorta na Srđu s 350 na 100 hektara, kazao da županijski vijećnici SDP-a neće prihvatiti Izmjene Prostornog plana ukoliko obuhvat golfa na Srđu ne bude smanjen.

Tatjana Šimac Bonačić, odmah na početku kazala je kako danas ne predstavlja svoj program, nego samo objavljuje službeno kandidaturu, no ipak je iznjela nekoliko osnovnih ideja budućeg djelovanja.

Pod nazivom "Grad za nas", Šimac - Bonačić podrazumjeva bolju suradnju izvršne vlasti i udruga civilnog društva, jačanje uloge Mjesnih odbora, a sve s ciljem da Grad postane, prije svega ugodno mjesto za život njegovih građana. Ponudila je suradnju i svim civilnim udrugama, nezavisnim listama te "progresivnim strankama", koje sa SDP-om žele surađivati na "platformi Grad za nas".

U svom govoru Šimac - Bonačić, koja je posljednjih 8 godina bila zamjenica gradonačelnika, kazala je kako želi "drugačije voditi Grad". Sasvim logično se nametnulo i pitanje zašto to i do sada nije radila?

Odgovorila je kako je često imala izdvojena mišljenja, ali da politiku ipak određuje gradonačelnik i da je to razlog što se ovoga puta kandidirala upravo za tu dužnost. 

Ukoliko Ustavni sud, svojom odlukom omogući kandidaturu Andra Vlahušića na predstojećim lokalnim izborima, o njezinoj kandidaturi i eventualnoj koaliciji s HNS-om odlučivat će Gradski odbor ove stranke. 

S obzirom da se u svom govoru osvrnula i na "interese investitora, koji često i nisu interesi građana Dubrovnika", novinari su je pitali hoće li slijedom toga, ukoliko bude izabrana za gradonačelnicu predložiti raskid Ugovora o koncesiji za tvrđavu Imperijal između grada i Razvoj Golfa.

Šimac Bonačić odgovorila je da prije svega treba utvrditi je li taj ugovor štetan za Grad ili nije. 

Zaključno, SDP se danas predstavio samostalno s ne baš jasnim programima i stavovima o konkretnim problemima Grada i Županije, a i poprilično nesigurno, s obzirom da još ne mogu jasno reći idu li na izbore s HNS-om ili bez njih. 


K. Fiorović

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 13.03.17 u 10:14
Važno je Ljulji da mi imamo tebe. Da nam soliš pamet...

   

Dubrovnik-Ljilja 13.03.17 u 07:50
Sto ti znas o kulturi? Apsolutno nista !! Inace bi podrzao moje misljenje. !!!!

   

macy 11.03.17 u 15:32
I mi Ljulji čekamo da malo olabaviš...

   

Dubrovnik-Ljilja 11.03.17 u 06:00
Cekala sam danima da netko progovori iz Uprave o tragicnom dogadjaju namjernog zapaljenja jedne od nejljepsih nekretnina u Dubrovniku. Takodjer, da netko konacno progovori o smrti predrage profesorice, dubrovacke dame , gospodje Ivile Kalauz. Ali nista... Ovo je bio nesvakidasnji dogadjaj i zato se trebala odati minuta sutnje za gubitak , na okrutan nacin, predivne gospodje. Jos uvijek cekam .

   

Dubrovnik-Ljilja 11.03.17 u 05:57
Potpuno razumijem da nije mogla nista bez Andra. On je svoju casnu ulogu gradonacelnika jednog od njvrijednijih UNESCOVIH lokaliteta, doveo do potpune devastacije, kako u moralu, tako i samoj vrijednosti za UNESCO.

   

cukun 10.03.17 u 17:08
napokon SDP nudi neka nova lica i svježe ideje. hahahahaha! ako ovako nastave, za pet godina neće više bit ni parlamentarna stranka.

   

zumbo_je_moj_idol 10.03.17 u 14:19
1. Sdp želi "drugačije voditi Grad"2. "interes investitora, često i nije interes građana Dubrovnika"3. ako Andro ipak izadje na izbore uz njega smo4. dubrovački Sdp???????????

   

manjgura 10.03.17 u 12:29
ovo je sve tako neprimjereno regresivno...ispada da Sdp ni o čemu ne odlučuje, već Ustavni sud ili Vlahušić...ako je ovo kandidatura za popunjanje medijskog prostora do odluke suda, nije dobro popunjen...odgovor na pitanje o Srđu Sdp je morao već odavno znati, nakon tolikih godina u izvršnoj vlasti, što na lokalnoj, što na nacionalnoj razini... ili opet čekamo nečiju odluku? sve razumijem, ali ne opravdavam...

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija