KULTURA
09.03.2017 u 11:58

PRIOPĆENJE
Društvo povjesničara umjetnosti zbog Robina Hooda traži odgovore i od DORH-a

Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske "oštro je osudilo bezobzirni odnos prema spomeničkoj sredini Dubrovnika za svrhe filma „Robin Hood: Origins“ kao prekomjernu eksploataciju i sramotnu degradaciju jednog od najvažnijih hrvatskih spomenika s atributom svjetske baštine" - stoji u priopćenju koje je poslano Ministarstvu kulture RH, Svjetskom komitetu za baštinu (WHC) UNESCO-a, hrvatskim institucijama koje se bave baštinom, te medijima. Prenosimo priopćenje:


komentara  14

Dio Straduna i prostor Posata od Ploča poslužili su kao armatura za kulisu kvazisrednjovjekovnog grada, koja ih je potpuno prekrila drvenim konstrukcijama. Stradun je bio za vrijeme postavljanja kulisa opterećen teškim vozilima, (kamionima, dizalicama i sl.), pretvoren u radionicu i logorište, za vrijeme snimanja njime su prolazili konji nezaštićenih kopita, dok je potpuno maskirani Posat bio zasut šljunkom i pijeskom.

Konstrukcije su se bez mjera zaštite postavljale na zidove građevina. Vrhunac je bio završni prizor paljenja kvazisela u Posatu, koje je prikazano kao „specijalni efekt“, a zapravo je to bio kontrolirani požar. Nakon snimanja na oba poprišta, na putovima do njih i nizu objekata zaostale su višestruke štete, o kojima imamo svjedočenja dubrovačkih arhitekata.

Čuvanju baštine pretpostavljen je materijalni interes i prestiž, kako se to moglo razabrati iz riječi bivšeg gradonačelnika Andra Vlahušića. Javne površine i kulturno dobro u potpunosti su i bez ikakvih uvjeta stavljeni na raspolaganje filmskoj ekipi, i to besplatno, tako da gradski proračun od te produkcije nema nikakve koristi, ali gradska vlast navodi da su financijsku korist ostvarile uslužne djelatnosti i pojedinci, angažirani kao statisti i sl.

Kao najveća korist navodi se popularizacija Dubrovnika kao mjesta te produkcije, kao i prijašnjih i budućih produkcija koje je ugovorio bivši gradonačelnik, najavljujući Dubrovniku budućnost najvećeg poprišta snimanja filmskih megaspektakala.

Podsjećamo, da prema izmjenama Zakona o audiovizualnim djelatnostima iz 2012. Država u ime povrata ima obvezu isplatiti producentu 20%  potrošene svote u Hrvatskoj, tako da Grad i Država uvelike financiraju film. Iz toga proizlazi da je dominantna korist propaganda Grada, odnosno još jedan poticaj za njegovu eksploataciju kao sirovine za turističku, filmsku i zabavnu industriju.

Pozivamo na odgovornost najprije gradsku vlast Dubrovnika koja je bez ikakvih uvjeta i ograničenja (napr. pravilnika o komercijalnom korištenju javnih površina) dopustila proizvoljno raspolaganje kulturnim dobrom najviše kategorije i njegovo besprimjerno poniženje. Postavljamo pitanje legalnosti procedure odlučivanja, odnosno poštivanja zakona, o čemu ćemo postaviti upit DORH-u.

Nadalje, postavljamo pitanje odgovornosti Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH u Dubrovniku, koji je s producentom sklopio ugovor u kojem se navodi mogućnost oštećenja, odnosno producentova obveza popravka. Misija zaštite je čuvanje kulturnog dobra, a s njome je načelno nespojiva bilo kakva spekulacija o njegovom svjesnom oštećivanju, mehaničkom ili vatrom – o čemu je u ovom slučaju riječ.

Ministarstvo kulture RH pozivamo da obuhvatno i precizno analizira prikazanu situaciju – genezu i učinke, da utvrdi odgovornosti i poduzme mjere da se nešto slično više ne dogodi. Prisutnost filmskih ekipa i velikih produkcija mora se regulirati posebnim dokumentima, koji obvezuju sve aktere.

Dubrovnik nije svojina gradskih vlasti ni gradonačelnika ni građana koji ga sada nastavaju; njime se ne može raspolagati kako kome drago, a najmanje kao komercijalnim resursom.

Dubrovnik je nacionalni i svjetski spomenik kulture, a dužnost je sadašnje generacije da ga u što boljem stanju prenese budućnosti. To što mu je naneseno recentnom zlouporabom, rezultat je poremećenog sustava vrijednosti.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 20.03.17 u 18:41
Ne misliš ti Ljulji baš ništa. Misliti je nešto veći napor. lakše je kokodakati.

   

Dubrovnik-Ljilja 20.03.17 u 09:37
Malo si falio vrijeme. Mislila sam da se oglasavas samo ujutro, kad zora svane.

   

macy 18.03.17 u 16:22
Koju ti to Ljulji arhivu imaš? UDBA-inu? Ovdje su samo dvije opcije u igri: ili doista imaš arhivu ( a to već nije za igrati se ) ili po običaju opet - kokodačeš? A kad smo kod teme gradonačelnika (-ice) prvo skoči pa reci - hop! Ali na koncu, kada malo bolje promislim, ipak je sve ovo tvoje samo jedno veliko i otužno kokokoooo-daaak!

   

Dubrovnik-Ljilja 18.03.17 u 12:31
Cim te pogodi istina, trzas se ka cipol na udici. Imam dosta toga i u mojoj arhivi iz tih godina. A dosta toga je zapisano. Ali, d ane idem od teme. Dubrovnik ce imati novog gradonacelnika ili gradonacelnicu, i tome se jako veselim.

   

macy 16.03.17 u 10:06
Ljulji, koja dokumentacija? Opet lupetaš... A UNESCO? Oni su se 1991. pretrgali od žalosti...

   

Dubrovnik-Ljilja 16.03.17 u 09:49
Njegovoj ili njihovoj ?? Kad si vec to spomnuo, pa zna se da je andro bio nonsalantan u ta vremena. Uvijek , ali uvijek, postoji dokumentacija o svemu.

   

macy 15.03.17 u 18:52
Opet Ljulji glupo rezoniraš. I daviš. Kakve veze ima Andro sa UNESCOm i njegovoj nonšalantnosti 1991. godine?

   

Dubrovnik-Ljilja 15.03.17 u 13:33
A ti stavi mokru krpu na celo i pridruzi se svom Andru.

   

macy 15.03.17 u 13:04
Ljulji, kada komentiraš, prvo ispeci pa reci. A ne svako malo, pa na tipkovnicu. Daviš. Glupo. A što se tiče UNESCO-a, neka dignu ruke od Grada, pa što? Ne bi im bilo prvi put. Najsvježije 1991. Ubili su se tada od brige...

   

Dubrovnik-Ljilja 15.03.17 u 12:15
UNESCo je vec napravio kritiku o odrzavanju DUborvnika. A sto ako posve dignu ruke od svega??? Ovo se zove namjerna devastacija Grada.

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija