LIFESTYLE
17.02.2017 u 08:11

savjeti agronoma
Kako i kada obrezati promrzla stabla limuna i naranača?

Oštećena stabla agruma režu se nakon što ona svojim novim izbojima, bar 5 cm dugim, ne označe granicu između zdravog, neoštećenog i izmrzlog oštećenog dijela stabla. S rezidbom stabala oštećenih od zime ne treba žuriti, takva se stabla režu tek u drugoj polovici travnja, piše agroklub.hr. Kako su mnogi dubrovački limuni, naranče i narančini tijekom zime promrzli, mislili smo da bi ovi savjeti mogli zanimati mnoge naše čitatelje.


komentara  0

Na stablima agruma oštećenih od hladnoće, gdje se lišće brzo osuši, može se na više mjesta zasjeći kora i vidjeti njezinu boju. Ako se lako ljušti, odnosno odvaja od drva po cijelom opsegu grane ili debla,ako je kora izmijenila svoju svijetlozelenu boju u svijetlokavenu i ako je drvo promijenilo boju, onda je to znak da su ti dijelovi stabla izmrzli.

U takvim slučajevima takve se dijelove može odmah orezati. Rezidba i obnova stabla agruma oštećenih od zime, nije ista za svako stablo. Ona će biti različita po vremenu i jačini, ovisno o stupnju oštećenja.

U rezidbi oštećenih stabala agruma, mora se voditi brigu i o budućoj obnovljenoj krošnji, rasporedu skeletnih grana i grančica u prostoru. Sigurno će trebati nekad odrezati i neku granu koju ne bi bilo prijeko potrebno odrezati, ali se to mora napraviti u svrhu uzgoja nove uravnotežene rodne krošnje.

Novonastali izboji iz zdravog dijela krošnje ne prorjeđuju se odmah. Potrebno ih je čuvati i ostaviti radi održavanja aktivnosti korjenova sustava i motrenja njihova rasta i budućeg mjesta u novoj krošnji. Tada se odabiru oni izboji koji će svojim rastom i smještajem i položajem činiti dopunu krošnje.

Učinjene rezove potrebno je zagladiti i premazati odgovarajućim pramazom (voćarskim voskom i sl.), radi njihova bržeg i boljeg zarastanja. Oštećena stabla agruma neće donijeti rod iduće godine, i zato ih treba posebno njegovati, gnojiti i čuvati od bolesti i štetnika. Svakom novom listu, izboju, cijeloj obnovljenoj krošnji, treba pružiti optimalne uvjete, kako bi ona što prije donijela prinos i zauzela prostor koji joj stoji na raspolaganju.

Cijeli članak pročitajte ovdje.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija