VIJESTI
15.02.2017 u 20:20

Ministar turizma: Strani vodiči moraju položiti ispite za vođenje po zaštićenim lokalitetima

Strani vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju kao i domaći položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima, složio se ministar turizma Gari Cappelli na sastanku s predstavnicima udruga turističkih vodiča iz raznih regija i gradova u Hrvatskoj. 


komentara  4

Cappelli je nakon sastanka izjavio kako bi bilo dobro da je rad stranih vodiča reguliran, čime bi se izbjegli sadašnji problemi, jer se na terenu pojavilo oko 70 stranih vodiča, najviše iz Slovenije i manji dio iz Njemačke, koji bez posebnih ispita turiste vode i po zaštićenim lokalitetima. Ovlasti ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje po cijeloj Hrvatskoj dobivaju od Ministarstva turizma, na temelju licencija za vodiče iz vlastitih zemalja koje im se priznaju na području cijele Europske unije, ali to ne uključuje ovlasti za vođenja po područjima zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.

Predstavnici udruga turističkih vodiča na sastanku su to označili bitnim problemom u svom poslu protiveći se takvoj praksi, jer oni uz ostalo plaćaju za vođenje na zaštićenim lokalitetima, od nacionalnih parkova do gradskih povijesnih jezgri.

- Slažem se s našim vodičima da i strani moraju položiti ispite, te smo danas dogovorili da ćemo u idućih desetak dana zajednički doći do neke vrste dokumenta kojim ćemo pokušati to riješiti, izjavio je Cappelli, ističući da će sve buduće izmjene pravilnika biti usklađene s europskim direktivama, ali i da će se vidjeti može li se učiniti više za zaštitu domaćih vodiča, javlja HRT.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 17.02.17 u 13:31
M_arko: a da je bilo zabraniti i korejskim turistima da dolaze u Grad, a? Ionako su jedini koji nam remete blaženi zimski san. I zapamti: SVE korejske grupe imaju lokalne vodiče, od kojih niti jedan ne govori korejski jezik, pa lokalni vodiči objašnjavaju na engleskom a korejski to prevode. Ostatak slobodnog vremena koriste na druge načine, pa kako i nemaju neki veliki izbor ostaju zajedno u skupini i zijevaju po Gradu. I među sobom pričaju... Izgleda da jedino ti znaš ŠTO pričaju. Ne tražite vraga tamo gdje ga nema.

   

m_arko 16.02.17 u 21:34
Upravo tako Manjgura... Sto se oni bore i bune i nerviraju,, Koreance se i danas moglo vidjet kako u miru vode svoje grupe... Rad na crno, rad bez radne dozvole (ovo je dovoljno da im se zabranu ulaza u RH na 6 mjeseci za prvi put) pa rad bez licence je tu najmanji problem i prekrsaj!!

   

manjgura 16.02.17 u 10:40
to je samo dokaz kako nam država ne funkcionira, ni postojeći aktualni zakoni se ne poštuju, odnosno nema ih tko nadzirat i penalizirat...skoro postaje svejedno kakve će se ubuduće licence dozvoliti i kakav zakon izglasati kad će opet svatko radit što ga je volja u "radi što te volja" državi...sadašnjim ponašanjem prema zakonima relativiziramo i buduće...

   

m_arko 16.02.17 u 07:53
Sto ce mo sa Koreancima koji svakodnevno vode svoje grupe po gradu.. i to bez Licence, bez radne dozvole i bez dozvole boravka.. a nitko ih ne dira!!

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
eko-rural-metkovic-4
VIJESTI
0      20|05|18 u 13:07
U Metkoviću otvoren sajam poljoprivrednih proizvoda
Argonaut_morski.hr
VIJESTI
0      20|05|18 u 11:12
Rijetko stvorenje zalutalo u Jadran: Argonaut pronađen kod Pelješca
pozar_vatra
VIJESTI
0      20|05|18 u 09:24
Gori šuma u Podgradini, vatrogasci na terenu
otrant_obljetnica_01
VIJESTI
0      20|05|18 u 08:32
Na Prevlaci obilježena 101. obljetnica Otrantske bitke
valamar
VIJESTI
0      20|05|18 u 08:24
Valamar Riviera najpoželjniji poslodavac u turizmu

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija