LIFESTYLE
15.02.2017 u 19:33

Dan posvećen djeci oboljeloj od maligne bolesti

Međunarodni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježava se na današnji dan, 15. veljače na inicijativu Childhood Cancer International, nekadašnjeg Međunarodnog saveza organizacija roditelja djece oboljele od malignih bolesti. Ovim danom želi se podignuti svijest o malignim bolestima koje pogađaju djecu i mlade te pružiti potporu njima i njihovim obiteljima. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj godišnje između 150 i 180 djece i mladih oboli od malignih bolesti, najčešće od leukemije, malignih tumora mozga i leđne moždine te limfoma, a oko 80 posto se uspješno izliječi.


komentara  0

Međunarodni simbol solidarnosti i borbe protiv raka u dječjoj dobi je zlatna vrpca. Uz međunarodno obilježavanje, u Hrvatskoj se Nacionalni dan djeteta oboljelog od maligne bolesti obilježava temeljem odluke Hrvatskog sabora iz 2006. godine. 

Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju socijalne i medicinske posljedice zbog toga što traumatiziraju i izazivaju teškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju te pogađaju obitelj kao primarno okruženje bolesnog djeteta u kojem je djetetu nužno pružiti ljubav i odgovarajuću skrb. Iznimno je važno osigurati pomoć roditeljima u prevladavanju svakodnevnih teškoća s kojima se suočavaju u brizi za svoje dijete. Potrebno je omogućiti ravnomjernu dostupnost skrbi i suvremenih postupaka liječenja, ali isto tako i pravovremeno pružiti i psihološku potporu obiteljima.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija