LIFESTYLE
29.01.2017 u 08:05

PREDSTAVLJAMO Pera Klaića, mladog i uspješnog kamenoklesara iz Konavala

Pero Klaić je kamenoklesar i restaurator, od ranog djetinjstva zajedno s bratom slobodno vrijeme najradije je provodio u kamenoklesarskoj radionici Flintstones u Popovićima. S 14 godina napustio je obiteljski dom i otišao na Brač u jedinu hrvatsku srednju školu za kamenoklesare. Potom je na Sveučilištu u Dubrovniku završio restauraciju, smjer drvo, a cijelo vrijeme je u očevoj radionici radio s kamenom i nakon završenog školovanja ostao u poslu koji voli i Gradu kojeg, usprkos putovanjima i čestom boravku izvan Lijepe naše,  doživljava kao svoj jedini dom. Mlad, obrazovan i uspješan, 27-godišnji Pero je idealan za našu rubriku u kojoj Vam predstavljamo ljude koji su odlučili svojim trudom, radom i sposobnošću stvarati nove vrijednosti.


komentara  7

Pero Klaić ima 27. godina, živi u Gradu, radi u Popovićima, a uskoro planira i svadbu. Njegova buduća supruga, školovala se u New Yorku, a njih dvoje svoje obiteljsko gnijezdo savit će u Lovornom u Konavlima, gdje već obnavljaju jednu staru kamenu kuću (za sad ruševinu).

Meni je doma najbolje. Često sam boravio u Veroni, u Zagrebu, školovao sam se na Braču s fakultetom smo praksu dijelom odrađivali u Firenci… Nakon nekoliko tjedana u Zagrebu ili Italiji, uhvatila bi me nostalgija i želja da se vratim. Od prvog razreda znao sam da ću biti klesar. Kamen je već tada, kao i danas, moja velika ljubav. Rad s kamenom za mene je hobi i posao u jednom.

Želja da budem doma bila je presudna i kod izbora studija. Naime godinu dana sam čekao da Sveučilište u Dubrovniku otvori restauratorski smjer za kamen, no nisu dobili dozvolu Ministarstva i to zato što se tome protivi Splitsko sveučilište, koje jedino u Hrvatskoj, izvodi ovaj program.  Meni je logično da baš Dubrovnik ima taj smjer jer se u Gradu najviše rade restauracije u kamenu, no ništa od toga, pa sam upisao i završio restauraciju drva, koja je slična, a ima i predmete koji se bave kamenom. S obzirom da sam završio školu na Braču koja je jedina u Hrvatskoj, a jedna od rijetkih u Europi u kojoj se uči klesanje rimskim stilom s jednostavnim ručnim alatom, nakon tri godine rada, mogu pristupiti polaganju ispita za restauratora kamena, što planiram uskoro.

U svom dosadašnjem radu Pero je obnovio nekoliko starih kamenih kuća, dvorišta, a iskreno kaže da mu je taj dio posla i najdraži.

Kad netko želi kvalitetno obnoviti kamenu kuću, on ne traži da se to napravi odmah i sad, nema pritiska, kvaliteta je najbitnija, zato mi je to najdraže raditi. Naravno da izrada klupica, kamenih igala i spomenika čini velik dio našeg posla. Takve radove izvodimo brzo i u zadanim rokovima. Strojevi su tu velika pomoć, zato se trudimo neprestano ulagati u nove tehnologije kako bi bili konkurentni, ali i kvalitetni.

Narudžbe su raznolike, a najdraže mi je kad netko naruči neki kameni kip. Onda prvo pažljivo izaberem kamen, ručno brusilicom napravim grubi oblik, a onda čekićem i djetlom fino obrađujem detalje. Ovaj kip svetoga Vlaha sam ručno izradio prema narudžbi, on uskoro putuje u Zagreb.

Koliko voli kamen i rad s kamenom dokazuje i činjenica kako svojim dragim prijateljima za rođendane i posebne prilike poklanja upravo svojom rukom izrađene kamene predmete.

Glupo mi je kupiti neki dar koji se svugdje može naći, volim za drage ljude uložiti trud u radove koji su originalni dar i pokazuju koliko ih cijenim.

Ljubav prema obradi kamena krenula je od djeda, danas 90-godišnjaka, koji je silom prilika naučio kamenoklesarski zanat, potom je tome podučio sina, Miha, koji je nakon Domovinskog rata odlučio riskirati. Podigao je veliki kredit, kupio strojeve i već 1996. Otvorio tvrtku Flintstones. Riskiranje se isplatilo.

Brat Miho i ja smo još od vrtića slobodno vrijeme, pogotovo ljetne praznike najradije provodili s tatom u radionici. To je bilo naše najdraže igralište. Nije baš čudno da netko rođen u Dubrovniku zavoli kamen. Naš je grad jedan od rijetkih u svijetu u kojemu ljepota prirodnog kamena dolazi do izražaja. Dubrovnik odlikuje sklad i taj sklad bio je ono na  što su stari graditelji posebno polagali pažnju. Primjerice u Veneciji nije bilo tako strogih graditeljskih pravila. Tamo su bogati mogli svoje fasade i palače ukrašavati kako su htjeli, dok se u Dubrovniku zbog sklada i mjere, po kojoj su Dubrovčani bili poznati, nije dozvoljavao kič. Bez obzira na bogatstvo sve kuće morale su biti skromne i udovoljavati strogim pravilima gradnje. Ta dubrovačka skromnost i strogoća u gradnji stvorila je jedinstveni sklad, kojeg ima malo koji grad na svijetu. Mi toga nismo baš uvijek i stalno svjesni, ali bismo to trebali biti.

Kako izgleda Perov radni dan?

Svaki dan na posao dolazim oko 7 sati i radim do 4 – 5 popodne. Posao se raspoređuje. Imamo dosta posla. Radimo prvo ono što mora biti brzo gotovo, a kad se odrade te brze narudžbe onda radim ove neke fine i lijepe stvari, koje zahtijevaju umijeće. Često radim i stvari koje nitko nije naručio, onako jer mi baš dođe. Egzistenciju je danas u Dubrovniku lako osigurati. Mnogi investiraju u dva apartmana, i žive od toga, meni to nema puno smisla, smatram da ljudi trebaju stvarati, ne samo iznajmljivati. Kad stvaram u kamenu, svoj na svome, u svome miru, ja sam sretan, radim i uživam. 

Posla u obiteljskoj tvrtki Flintstones ima dovoljno. Rade dosta i na preuređenju kuća za odmor i manjih hotela u inozemstvu. Cijela je obitelj u poslu. Glavni i odgovorni je otac Miho, mama pomaže s papirima, Pero je stručnjak za ručno klesanje, a uskoro očekuju i povratak starijeg sina Miha iz Zagreba, gdje završava doktorat na Strojarskom fakultetu na temu visokih tehnologija izrade strojeva za kamen. Treći, najmlađi sin Klaićevih završio je fakultet za Fizioterapiju u Rijeci, te sad upisuje Medicinu u Zagrebu.

A kakve se sve vrste kamena mogu naći u našoj Županiji, koji je kamen najbolji za oblaganje kuća, od kojeg je kamena Stradun? Otkrio nam je Pero.

Prvo pravilo je kad radite s kamenom da birate vrstu kamena koja je najviše 10 kilometara udaljena od lokacije gdje se objekt nalazi. Zašto? Zato što je taj kamen naviknut na mikroklimu tog područja i zato će predmeti od takve vrste kamena biti najdugovječniji.

U nas ima više vrsta kamena, a svaka je dobra za nešto drugo. U Konavlima imamo primjer, u Donjoj bandi je najčešći kamen, ovaj sivi konavoski vapnenac, koji se u narodu zove mekuša ili bijelika. Od njega su izgrađene većinom sve kuće u Donjoj bandi i Cavtatu. On se lako obrađuje.

Kuće u Gornjoj bandi građene su uglavnom od dolita, od kojeg su građena konavoska brda. Tu i tamo nađe se malo i bijelog kamena. Dolit je vrsta kamena po sastavu dolomit. Tu vrstu kamena odlikuje velika čvrstoća, ponekad tijekom klesanja on iskri, pa su ga Konavljani nazvali ljutac. To je vrhunski materijal za gradnju. Prije se dolit vadio na Sniježnici, a sad je otvorena kava Mironja u Dubrovačkom primorju. Dolit ima po sebi plave i crvene žile, no on je tvrd, neporozan i dugotrajan.

Dubrovnik je sav izgrađen od domaćih materijala pretežno iz Konavala i Dubrovačkog primorja, s jednostavnim (rimskim) alatom s kojim i ja danas radim. Kamena plastika, ukrasi na Dvoru... napravljeni su od korčulanskog kamena, koji se danas također više ne može vaditi.

Iznimka su crkve: Katedrala, crkva sv. Vlaha, Dominikanci, Mala braća, gdje se u unutrašnjosti nije štedjelo s vrstama kamena. Tako primjerice u Katedrali imate više od 40 različitih vrsta kamena iz cijelog svijeta.  U Dubrovniku se dosta obnavlja, međutim neke su restauracije loše i nestručno izvedene. Ima dosta primjera, za koje ne trebate biti stručnjak da bi ih primijetili. Bodu mi oči detalji, kad na primjer na stare kamene igle (okvir od prozora) netko stavi bijeli brački kamen. To jednostavno ne ide. Jedan takav loš primjer nalazi se na Dominikanskom samostanu.

Smatram da restauratori, pogotovo kad je riječ o kamenu, ne samo da trebaju znati svoj posao, nego trebaju poznavati povijest objekta kojeg obnavljaju. Kad je riječ o Dubrovniku, mislim da njega nitko osim nas domaćih, koji smo s njim rasli i živjeli ne može dobro i s potrebnom pažnjom i ljubavlju obnavljati.


Katarina Fiorović FOTO:Vedran Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

macy 31.01.17 u 20:43
Pisat ću ti kako je bilo. Daleko je to od tebe...

   

Dubrovnik-Ljilja 31.01.17 u 12:58
Pretpopstavljam da ce ovo biti zadnja , besplatna vecera, pa dobro to iskoristi. Ponesi i tecu, za ne falit, da odneses leftovers doma.

   

macy 31.01.17 u 00:21
Naravno, zna se tko je pozvan. Fukare sigurno nisu.

   

Dubrovnik-Ljilja 29.01.17 u 22:01
Eto te doma. Mislila sma da ces izvesti zenu na objed. Ma ne, zasto bi placao? Ti cekas da je izvedes na BESPLATNU Kandelorsku veceru.

   

macy 29.01.17 u 14:52
Ljulji u svom najboljem izdanju...Prdoklači li ga - prdoklači. Imaš li ti ženo pametnijeg posla u životu?

   

Dubrovnik-Ljilja 29.01.17 u 09:44
Moj pokojni djed je gradio kamene kuce po Lapadu. U Drugom svjetskom ratu, kad su cetnici napali Dubljane, njegove dvije kamene kuce, su kamen , po kamen, odnijeli u njihovo obliznje selo i napravili skolu. A u zadnjem ratu, kad su opet harali, na njegovom posljednjem pocivalistu, odnijeli su mramorni spomenik sa njegovog groba, kojeg smo kasnije nadomjestili. Gdje zivim, nasi su mestri jako trazeni.

   

Dubrovnik-Ljilja 29.01.17 u 09:26
Bravo, vrijedni Konavjani. Samo da dopunim - kad je nedavno pao kamen na maloj fontani, brzo su ga "zalijepili". Ne znam sto su upotrijebili, ali izgledalo mi je kao cimenat. Na nedavnoj UNESCOVOJ posjeti, kritizirlai su sto se , na nekim lokacijama restauracije nije upotrebljavao vapnenac za obnovu, vec cimenat.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija