VIJESTI
04.01.2017 u 08:26

Napustio nas je gospar Rastko Barbić

U 85. godini života jučer je preminuo gospar Rastko Barbić, odvjetnik i predsjednik Srpske pravoslavne crkvene općine Dubrovniku, zaljubljenik u Grad pod Srđem, njegove ljude i prirodu.


komentara  0

Gospar Rastko rođen je u Dubrovniku 7. srpnja 1932. godine u svećeničkoj obitelji i dobio je ime po djedu Savi Barbiću koji je bio dugogodišnji dubrovački pravoslavni paroh (1898.-1920.). Djed s majčine strane bio je Jovo Berdović, dobrotvor i jedan od najuglednijih dubrovačkih trgovaca, a ujak mu je bio poznati skladatelj Vladimir Berdović. Pokojni gospar Rastko bio je blage naravi i u roditeljskome je domu odgojen u kršćanskome duhu i dubrovačkoj skladnosti što se očitovalo u njegovoj skromnosti i volji za pomoć koju nije nikada nikome uskratio. Nakon što je 1955. godine diplomirao na Pravnome fakultetu u Zagrebu čitavu je karijeru proveo kao samostalni odvjetnik u Dubrovniku.

Kao iznimno društvena osoba preko pola stoljeća sudjelovao je u kulturnome i sportskome životu Dubrovnika; u mladosti kao iznimno uspješan plivač, a do kraja života kao vatreni navijač „Juga“ i jedan od poticatelja vaterpolskoga natjecanja „Divlja liga.“ Bio je i pasionirani skijaš i planinar koji je čak i u visokim godinama rado planinario u okolici Dubrovnika. Čitav je život bio aktivno djelatan u životu lokalne pravoslavne zajednice, posljednjih četvrt stoljeća i kao predsjednik Srpske pravoslavne crkvene općine. Na toj je funkciji građanima Dubrovnika poznat i kao član Odbora za ljudska prava koji je pod pokroviteljstvom Crvenoga križa osnovao dr. Slobodan Lang u vrijeme opsade Dubrovnika u Domovinskome ratu (1991.-1992.). Svojim je javnim nastupima i hrabrim držanjem ulijevao povjerenje i hrabrio nadu u bolje sutra ne samo pripadnicima vlastite manjinske nacionalne zajednice, već i svim građanima Dubrovnika.

Posebno dobru suradnju ostvario je s parohom Goranom Spaićem i za vrijeme njegova je mandata od ratnih oštećenja obnovljen krov i restauriran interijer crkve Sv. Blagovještenja u Ulici od puča (2001.-2009.). Iako je posljednjih godina bio krhka zdravlja nastojao je ne propustiti nijedno svečanije bogoslužje u crkvi, kao ni kulturne događaje u Gradu.

Vječnaja mu pamjat !


Ivan Viđen

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
guzva_naslovna
VIJESTI
0      19|05|19 u 16:27
DUBROVAČKI KLASIK: 45 minuta od vatrogasaca do Pila
piton_konavle
VIJESTI
0      19|05|19 u 14:14
Kako je kraljevski piton zalutao u Konavle?
preminuo_biocina
VIJESTI
0      19|05|19 u 09:53
Napustio nas je Ivo Biočina
VIJESTI
0      18|05|19 u 17:42
Preminuo je Ivo Caput
eko_akcija_ronioci_180519_naslovna
VIJESTI
0      18|05|19 u 13:35
FOTO: Ekološka akcija međunarodnog karaktera, stotinu ronitelja čistilo podmorje Uvale Lapad

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija