KULTURA
03.01.2017 u 12:17

Bravo za "Aster": sjajna lutkarska predstava "Skup" za sve uzraste

Adventsko vrijeme u Dubrovniku donijelo je i brojna zanimljiva i kvalitetna kulturna događanja. Posebice je bila aktivna kazališna i lutkarska amaterska scena. Kulturno društvo Aster i lutkarska družina Dobrissimo 18. prosinca, na maloj sceni Kazališta Marina Držića, u Teatru Bursa, premijerno su izveli lutkarsku predstavu "Skup" Marina Držića, u režiji Izmire Brautović.

Napisala: Petra Jelača 


komentara  0

Aster od svog osnutka do sada, u okviru rada lutkarske družine Dobrissimo, ima  niz uspješnih lutkarskih predstava za djecu, izdvojimo samo neke: Čarobni grah, Guščarica na studencu, Vrag zlatne kose. Ovo im je prva predstava s velikim lutkama, namijenjena i odraslima, ne samo najmlađoj populaciji.

Ove se godine obilježava 450 godina od smrti Marina Držića, pa je naslov Skupa više nego primjeren, a dubrovačkoj je publici i više nego poznat. Pametno je stoga što se redateljica Izmira Brautović odlučila samo na neke poznatije scene, i to one ključne za komad.

Lutke su karakterno vrlo zanimljivo oblikovane, a veličina, naročito velika, skulpturirana lica lutaka ocrtavaju i izvlače na površinu osnovne karakterne osobine lica, neke pomalo i karikirane. S obzirom da se radi o velikim lutkama glumci su cijelo vrijeme na sceni, iza svoje lutke i njezinog lica, pa je ovaj proboj u svijet velikih lutaka i predstava za odrasle tim zahtjevniji, izazovniji, no zato ne i manje uspješan.

Osim ekspresije lutkinog lica bitna je naravno i gluma, ponajviše interpretacija teksta, koju su svi članovi lutkarske družine Dobrissimo odlično savladali. U naslovnoj ulozi Skupa bio je Pero Mihaljević, jako ga je dobro i glumački i jezično interpretitrao. Izdvojila bih posebice Matildu Perković kao Varivu, jer je karakterno vrlo uspješno ocrtala interpretirani lik, kao i lik Nika, koji također glumi. Vrlo je dobra i Gruba u izvedbi Sonje Karamehmedović, te Dobre i Zlati kum, Carmela Grgurević i Vanja Balent. Njihove su scene imale i najjače komičke efekte.

Za oblikovanje lutaka zaslužni su Mihaela Nikolina Mabić, Tjaša Kolačko i Ananamarija Obradović, za kostimografiju Đemila Dilberović, Tjaša Kolačko i Sonja Karamehmedović, a za scenografiju Pero Mihajević, Anamarija Obradović i Petrunjela Vuković.

Snimljeni prolog Skupa čita Izmira Brautović, u podosta oštroj intonaciji, želeći vjerojatno naglasiti kritički ton, s obzirom da je predstava namijenjena i odraslima.

Svakako, čestitke kulturnom društvu Aster  i lutkarskoj družini Dobrissimo na još jednom uspješnom i ambicioznom projektu, i preporuke gledateljima kad se njihov Skup opet nađe na repertoaru teatra Bursa.


FOTO: Facebook Aster

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija