KULTURA
31.12.2016 u 15:36

FOTO: Pravoslavna Crkva priredila večer u čast svetom Vlahu: "Zvali ga Vlaho ili Vlasije, naš Parac nas ujedinjuje i spaja"

Obilježavanju jubilarne 1700. godine od mučeništva sv. Vlaha, sinoć su se prvi put nakon puno godina Dubrovniku pridružili i pripadnici Pravoslavne Crkve. Sveti Vlaho, ili sveti Vlasije, kako je poznat među pravoslavnim vjernicima, ranokršćanski je mučenik 4. stoljeća, dakle iz vremena prije velike podjele u   kršćanstvu, te je jednako štovan na kršćanskom istoku i zapadu. U petak je u Lazaretima održan program Parcu u čast koji se sastojao od zanimljive izložbe, predavanja pravoslavnog svećenika Dražena Tupanjina „Sv. Vlahu u čast“ te koncerta pravoslavne duhovne glazbe, a večer su prigodnim obraćanjem uveličali i dubrovački biskup  mons. Mate Uzinić  i episkop  zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.


komentara  0


- Nešto što je svojstveno ne samo svetom Vlahu nego i svakom drugom svecu, ove ili one Crkve, jest da su oni ti koji svojim životom pokazuju smjer, koji svojim životom povezuju ljude. Sveti Vlaho je upravo to činio u svom vremenu i to čini već 1045 godina, on nas ujedinjuje i spaja, kazao je biskup mons. Mate Uzinić.

U svom predavanju pravoslavni svećenik Dražen Tupanjanin složio se s biskupom Uzinićem kako sveti Vlaho nije gledao na rasne, nacionalne ili bilo koje druge razlike, te da i mi sami te razlike moramo ostaviti iza nas.

- Ovaj svijet brani granice, a istinsko Kršćanstvo ih ruši, sve do one najsurovije i najbolnije granice, granice same smrti. Tu granicu prešavši, Vlasije Sebastijski postao je i Vlaho, Blaž, Blaise, i u svakoj od ovih varijanti ostao ono što uistinu jest - svjedok i nepokolebljivi promicatelj novog Božjeg svijeta, kazao je pravoslavni svećenik Tupanjanin.

U Lazaretima je potom prikazana izložba o sv. Vlahu čiji su autori akademski umjetnici i ikonografi Darijo Stanimirović i Stevan Kovačević, koji je inače i svećenik Pravoslavne Crkve u Dubrovniku, ispričali zanimljivu likovnu priču o sv. Vlahu i o pravoslavnoj ikonografiji.  Pored ikona dubrovačkog parca, posjetitelji su mogli vidjeti i originalne kompozicije dolaska relikvija sv. Vlaha iz Konstantinopola u Dubrovnik, prikaz sv. Vlaha kao zaštitnika i liječnika životinja te scenu mučeničkog stradanja.

U glazbenom dijelu večeri sudjelovao je Hor smjera za crkvenu muziku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji je pod dirigentskom palicom prof. Radeta Radovića izveo kompozicije pravoslavne duhovne glazbe, a potom je nastupio i gudački kvartet profesora Srednje muzičke škole iz Trebinja.


dubrovniknet team/M.D.

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija