KULTURA
28.12.2016 u 16:23

Zrcalo koje pamti: prva hrvatska izložba dagerotipija predstavljena u Rupama

Otvaranjem izložbe Zrcalo koje pamti: dagerotipije iz dubrovačkih zbirki u srijedu u žitnici „Rupe“ zatvorena je izložbena sezona Dubrovačkhi muzeja u 2016. godini. Autorica izložbe je kustosica Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja Marina Filipović, dok likovni postav potpisuje kustosica Arheloškog muzeja Dubrovačkih muzeja Ivona Michl. 


komentara  0

Riječ je o prvoj hrvatskoj izložbi posvećenoj isključivo dagerotpiji, najstarijem fotografskom procesu s pomoću kojega se dobivala unikatna fotografska slika, koja se mogla trajno sačuvati. Dagerotipija je nastala kao rezultat suradnje J. N. Niépcea i L. J. M. Daguerrea, a službeno je predstavljena javnosti 1839. godine u Parizu, pred francuskom Akademijom znanosti.

Vijesti o senzacionalnom otkriću brzo su se proširile Europom, a u Hrvatsku su stigle samo tri mjeseca nakon javnog predstavljanja u Parizu. Za Dubrovnik, ali i za ranu povijest fotografije u Hrvatskoj, među rijetkim poznatim domaćim dagerotipistima iznimno su važna dva Dubrovčana: ljekarnik Antun Drobac i Josip Betondić.

Na izložbi je predstavljeno 10 dagerotipija, sačuvanih na dubrovačkom području, od kojih su dvije iz fundusa Kulturno-povijesnog muzeja Dubrovačkih muzeja. Uz dagerotpije, po prvi puta je javnosti predstavljena i iznimno vrijedna „Knjižica poslovnih zabilježbi Josipa Betondića Jakovljeva od 1853–1864“, u kojoj autor na nekoliko stranica uspoređuje karakteristike pojedinih Voigtländerovih objektiva, a koja se čuva u Državnom arhivu u Dubrovniku.

Uz autoricu Filipović te ravanteljicu Dubrovačkih muzeja Pavicu Vilać, na otvorenju je govorila i pročelnica dubrovačkog Upravnog odjela za kulturu Ana Hilje, koje je i otvorila izložbu, dok je među brojnom publikom bio i bivši ministar kulture RH Zlatko Hasanbegović. Izložba ostaje otvorena do 28. veljače 2017. godine.KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme
koncert_kultura_ne_poznaje_granice_210418_naslovna
KULTURA
0      21|04|18 u 14:24
FOTO: Koncert "Kultura ne poznaje granice" ispred crkve sv. Vlaha
kazaliste_pomutnja
KULTURA
0      21|04|18 u 09:56
Večeras u Kazalištu komedija "Pomutnja"
putositnice_prizren
KULTURA
0      19|04|18 u 10:09
Prizren – putopis s brdovitog Balkana
medijska-pismenost01
KULTURA
0      18|04|18 u 20:29
Medijska pismenost kao lijek protiv manipulacija i ovisnosti
predstavljanje_knjige_moj_brod_je_hrvatska06
KULTURA
0      18|04|18 u 18:22
Prednosti i ljepote života u Hrvatskoj u knjizi Paula O'Gradya

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija