POLITIKA
10.12.2016 u 18:22

O zabrani kandidiranja pravomoćno osuđenima Sabor odlučuje u petak

- Raspravljamo o tome da se onima koji zadnjih 25 godina sustavno potkradaju hrvatsku državu i onima koji su osuđeni za najteža kaznena djela zabrani kandidiranje na izborima za jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave. Žao mi je što kolege iz SDP-a, Kukuriku koalicije i HNS-a neće sudjelovati u ovoj raspravi, a vjerojatno zato što nemaju argumenata protiv donošenja ovakvog zakona, kazao je jučer poslijepodne saborski zastupnik Maro Kristić prilikom rasprave o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, tijekom kojeg je oporba napustila sabornicu. O ovom Zakonu, koji je predložio MOST, a potvrdila Vlada glasovat će se u petak 16. prosinca. 


komentara  9

"Pred nama je Zakon o dopunama Zakona o lokalnim izborima koji rješava pitanje moralne odgovornosti, jedan supstitut za pitanje moralne odgovornosti koji nažalost ne postoji u hrvatskoj politici. Nažalost, još uvijek imamo situaciju da se kandidiraju osobe osuđene za najteža kaznena djela, a pogotovo za ono kazneno djelo za koje smatram da je najteže za dužnost koju obavlja jedan političar, a to je kazneno djelo protiv službene dužnosti", istaknuo je Kristić u Saboru.

Kazao je kako oporba u prvom čitanju nije imala ozbiljnijih primjedbi na ovaj Zakon, a u javnoj raspravi stigle su primjedbe GONG-a, koji je tražio strože odredbe glede kandidiranja i jedne fizičke osobe, čije se primjedbe nisu odnosile na meritm ovog zakona.

"U odnosu na prvo čitanje unesene su izmjene u katalog kaznenih djela na način da se pripisuje dvostruki katalog kaznenih djela prena prethodno i sada vrijedećem kaznenom zakonu, kako bi svi koji su počinili ta kaznena djela prema jednom ili drugom zakonu bili obuhvaćeni ovim zakonom. Zabrana se odnosi na period izvršavanja kazne i period rehabilitacije.

Kriterij zabrane kandidirana je pravomoćna presuda za navedena kaznena djela u roku od najmanje 6 mjeseci, uključujući i uvjetnu kaznu", objasnio je Maro Kristić, a nakon drugog čitanja o ovim izmjenama glasovat će se u slijedeći petak 16. prosinca.

Kristić je također istaknuo kako je Zakon poštivao smjernice Ustavnog suda i njihove dosadašnje presude, pa je siguran da u slučaju zahtjeva za ocjenu ustavnosti Zakon neće pasti.

Ukoliko se ovaj Zakon izglasa u Saboru, gradonačelniku Andru Vlahušiću bit će onemogućena kandidatura na lokalnim izborima 2017. i to zato jer rok rehabilitacije za kaznu koju je on dobio traje tri godine od datuma izvršavanja kazne, što bi bilo 10. lipnja 2018. godine.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 12.12.16 u 00:57
Kad se radi o golfu, postoje sudske odluke. Kad s eradi o Andru, postoje sudske odluke. Kako s eond amoze uopoc enesot graditi i kako se taj covjek uopc emoze i kanididrati. Da ne govorim kako nema obraza.

   

ivica77 11.12.16 u 19:41
Ma kriminalci će se dogovorit pa neće izglasat ovaj zakon.

   

tufina 11.12.16 u 15:02
Prestanite između gnjilih patata izabirat one manje gnjile.Trulež je trulež,i kad počne samo se širi.Zato sve trule političare treba izbacit iz svih kombinacija,a tu svakako spada i Vlahušić!Vlahušić i poštenje???

   

barakokula 11.12.16 u 13:14
nisam ni za Vlahusica ali je najposteniji za sve vas koji ga hocete maknut, neka se hdzeovci i mostovci zapitaju koliko kriminalaca podupiru i koliko ih ima u njihovim redovima npr direktor Dubrovkinje Nove provjerite mu racune u stranim bankama oruzje pronadjeno u direktora Domuprave sve hdzeovci zapitajte se malo i pometite ispred svojih vrata

   

tufina 11.12.16 u 09:08
Odleprršo,i to u kajpicu!

   

tufina 11.12.16 u 08:44
Naravno da HDZ podupire kriminalce,pa to se vidi i po tome što je Vlahušić još gradonačelnik.Da ga ne podupire HDZ i Franković u GV odavno bi odlepršo

   

Lapademoj 10.12.16 u 21:07
Ne znam baš tko će izvuć najveću korist iz ovog zakona... ako ovo prođe a Srđevci (čitaj Most) ne pripreme svog kandidata za gradonačelnika neće se dobro provest. A ekipa Androvih parazita će pronać novog domaćina za hranu ...

   

DOBRI_ZUMBO 10.12.16 u 20:35
Svi osim Dorine znaju da HDZ podupire ove kriminalce, i to je u redu. Kriminalci podupiru kriminalce. Pošteni ljudi nemaju što tražiti ni u Mostu, ni u HDZ-u.

   

tufina 10.12.16 u 19:31
Na tom glasovanju će se jasno vidjet tko podupire kriminalce,pa bi takve trebalo izbacit iz Sabora.

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija