LIFESTYLE
03.04.2015 u 10:41

Svjetlost "Lukjernice" - zraka ljubavi u životima psihički oboljelih

Ljudi mogu – a i trebali bi biti što češće – svjetlost u životima drugih. Majke, sestre, očevi, braća, svi koji na neki način skrbe – jesu svjetlost u životima osoba sa psihičkim poteškoćama, stoga je naziv „Lukjernica“ kojega je odabrala Udruga roditelja psihičkih bolesnika ponajmanje stvar slučajnosti. Svjetlost lukjernice u obiteljima koje se susreću i žive s teškim bolestima svojih najbližih često je tračak nade i snage da se mogu prebroditi silni problemi koji se nadvijaju nad njima. Svjetlost "Lukjernice" traka je ljubavi kojom najbliži žele prodrijeti u često zatvorene svjetove svojih najbližih. Kao društvo i zajednica moramo im više pomoći!


komentara  0

Udruga „Lukjernica“ je osnovana 2003., danas broji oko 100-tinjak članova, uglavnom roditelja i najbliže rodbine 20-tak osoba koje u svom liječničkom kartonu imaju neku od dijagnoza teških psihičkih oboljenja, psihoze, bipolarnih poremećaja, depresije... Razmjena osobnih iskustava, zaključaka, predavanja stručnjaka koji mogu pomoći, ne samo osobama s poteškoćama, već i njihovim obiteljima da bi se znale i mogle nositi sa svim poteškoćama u zajedničkom (su)životu iznimno je važna za svaku, pa tako i ovu Udrugu. Zahvaljujući Gradu Dubrovniku, Udruga je dobila prostor na prvom katu na adresi Nikole Božidarevića, no problem je što on ne odgovara specifičnim potrebama oboljelih, a zbog kroničnog nedostatka sredstava nije u potpunosti ni opremljen. Ako se izuzme problem da sanitarni čvor dijele s pizzeriom u prizemlju iste zgrade, u Udruzi ističu kako bi im prioritet bio ugradnja klime – budući je ljeti u prostoriji nemoguće ostati zbog vrućine, a tijekom zimskih mjeseci zbog niskih temperatura, kao i nabavka jedne televizije.

- Želja nam je prostor, koji jest lijep, ali neadekvatan, učiniti što ugodnijim za poludnevni boravak korisnika koji bi jedan dio dana mogli tu doći, družiti se međusobno, razgovarati, raditi sa stručnom osobom koju smo angažirali kroz projekt kojega nam je pomogla ostvariti Županija. Na istom katu gdje je Lukjernica ima jedan stan u vlasništvu Grada koji jest u derutnom stanju, ali bi nam značajno olakšao ostvarenje programa koje Udruga ima i kada bismo ga dobili na korištenje bili bismo beskrajno zahvalni – kazala nam je Augusta Čikor, članica Udruge.

Komunikacija obitelji psihički oboljelih osoba je iznimno važna, iako je svaki od njih pojedinac za sebe i iako se bolesti manifestiraju na različite i specifične načine, međusobna potpora i spoznaja da tvoju životnu „dramu“ dijele i drugi, olakšava postojanje. Također je iznimno važna i razmjena iskustava o terapijama, učinku ljekova na oboljele – a sve su to male iskrice znanja koje jako puno znače osobama u organizaciji i funkcioniranju života u obiteljima. Posljednjih nekoliko godina Udruga se više angažirala na izradi projekata i educiranju članstva o načinima pomoći svojim najbližim, a Augusta nam ističe kako su im u sklopu svojih mogućnosti puno svih proteklih godina pomogli dr. John i dr. Grilec iz dubrovačke opće bolnice.

- Kroz socijalni program Županije prošao nam je projekt poludnevnog boravka, a što je još važnije uspjeli smo naći jednu mladu stručnu osobu koja će raditi s našim članovima u Udruzi. Drugi projekt na kojemu radimo je osnivanje mobilnog tima od dvije-tri stručne osobe, psihologa, socijalnog radnika, liječnika koji bi periodično dolazili u obitelj i educirali je o ponašanju u kriznim situacijama do kojih može doći kada se suočavaju sa svim poteškoćama i stanjima svojih psihički oboljelih osoba – kazuje nam Augusta.

S čime se sve suočavaju obitelji koje brinu o svojim najdražim koji pate od teških dijagnoza psihičkih poteškoća, koliko truda, volje i ljubavi, ali i znanja trebaju neprestalno crpiti kako bi uspjeli postati dio njihovih često zatvorenih svjetova, znaju jedino oni. Rijetko s time „opterećuju“ svoju okolinu, svjesni da je onima koji se s time ne susreću, svakog dana ispočetka, teško shvatiti „križ“ koji nose. Zato im je međusobna komunikacija potrebna, poput – svjetlosti. Mi, kao zajednica, moramo im pomoći  suosjećajnošću, ali i konkretnim mjerama kapnuti malo ulja da bi Lukjernica mogla jače zasvjetliti i svojom svjetlošću održati obitelji na okupu, jer je to zapravo jedino mjesto na kojemu je psihički oboljelima zajamčeno ono najvažnije - bezuvjetna ljubav.

račun Udruge

Splitska banka

HR9123300031100369848


L.Crnčević / FOTO: V.Jerinić

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija