KULTURA
13.05.2014 u 06:55

Sulejman Muratović – Sule dobitnik nagrade za životno djelo
U Dubrovnik je stigao kao mladi ročnik, ostao i utemeljio FA Linđo

Sulejman Muratović – Sule dobitnik je zasluženo nagrade za životno djelo za osnivanje i dugogodišnje vođenje Folklornog ansambla „Linđo“. Linđov razvojni put započeo je daleke 1964. Tada je u Dubrovnik na odsluženje vojnog roka stigao mladi Muratović i kao folkloraš s iskustvom iz zagrebačkog Anasmbla „Lado“, utemeljio folklornu sekciju pri ondašnjoj dubrovačkoj Gimnaziji pedagoškog smjera. Iako u to vrijeme u Dubrovniku nije postojala tradicija okupljanja mladih temeljena na narodnom stvaralaštvu, za gospara Sulu i te prve generacije Linđovaca nije bilo prepreka.


komentara  0

Ustrajnim i predanim radom, znanjem i entuzijazmom g. Muratovića, uz potporu Putničke agencije „Atlas“ i ondašnjeg Turističkog društva Dubrovnik, mala folklorna sekcija postaje ansambl bez kojega je danas teško zamisliva kulturna i turistička ponuda Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Svoj prvi javni nastup Folklorni ansambl „Linđo“ održao je 7. listopada 1965. godine u restoranu „Jadran“.

Od tada do danas „Linđo“ neumorno i s velikim uspjehom postaje pronositeljem i promicateljem scenski vrhunsko uobličene tradicijske kulture i narodne folklorne umjetnosti dubrovačkog kraja i Hrvatske. Od samih početaka, kako u nekadašnjoj državnoj zajednici tako i u samostalnoj Republici Hrvatskoj, u „Linđu“ su radili i rade najpriznatiji hrvatski i ostali koreografi.

Programe Ansambla čine plesovi i pjesme iz svih krajeva Hrvatske, a nastupi razigrane i raspjevane dubrovačke mladosti su „lišeni svake baletizacije, rutinske profesionalizacije i koreografsko-scenskih patvorina“, kako za „Linđa“ ističu hrvatski i inozemni folklorni i etnostručnjaci.

Upravo te postulate izvrsnosti - od najboljih koreografa i glazbenika preko originalnih narodnih nošnja i instrumenata, bogatstva različitih izvoditeljskih stilova te različitosti repertoara zaodjevenog u ruho mladosti prepuno pozitivne energije – postavio je i godinama razvijao g. Muratović. Zavidni su rezultati koje je „Linđo“ ostvario pod njegovim direktorskim i umjetničko-ravnateljskim vodstvom u razdoblju od 1964. do 2010. godine. Među ostalim, u tom je razdoblju preko 3000 mladih Dubrovkinja i Dubrovčana plesom, pjesmom i muziciranjem prošlo kroz Ansambl.

Stvoren je fundus od 1500 narodnih nošnja, pretežito originalnih, neprocjenjive, raritetne vrijednosti kupljenih vlastitim sredstvima, koje plijene pažnju svojom živopisnošću ujedno svjedočeći o bogatstvu tradicijske kulture koju „Linđo“ pronosi diljem Hrvatske, Europe i svijeta.

U spomenutom razdoblju „Linđo“ je ime i ugled turističkog i kulturnog Dubrovnika pronio na više od 200 gostovanja diljem Europe, SAD-a, Južne Amerike, Australije i Japana. Nastupe dubrovačke razigrane mladosti snimale su najuglednije svjetske televizijske kuće, a od 1967. godine „Linđo“ redovito nastupa u folklornom dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara, kao najpriznatijem hrvatskom kulturnom festivalu.

Među brojnim priznanjima i nagradama „Linđove“ vitrine krase Zlatna medalja i Zlatna ploča koje su osvojene na Međunarodnom festivalu u francuskom gradu Dijonu 1973. godine, najprestižnijem europskom i svjetskom folklorističkom natjecanju.

Uz više od 3500 nastupa/priredaba kojima je u Hrvatskoj i inozemstvu prisustvovalo više od dva milijuna posjetitelja, najveći uspjeh g. Sulejmana Muratovića i „Linđa“ ogleda se u tome što je u Dubrovniku stvorena primjerna sredina koja stalno okuplja 200 do 300 mladih djevojaka i mladića u dobi od 12 do 30 godina.

Upravo ta činjenica predstavlja temelj današnjeg djelovanja Ansambla koji se razvija kao ustanova u kulturi Grada Dubrovnika i kao neodvojivi dio svekupnog kulturno-turističkog brenda Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Osim u „Linđu“ Sulejman Muratović je u razdoblju od 1964. do 2010. godine  dao svoj veliki doprinos u razvoju tradicijske kulture uspješno radeći i surađujući s folklornim skupinama i kulturno umjetničkim društvima u Slanome, Župi dubrovačkoj, Žrnovu te Smotrom folklora u Metkoviću.            


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija