LIFESTYLE
05.06.2013 u 18:54

globalno zatopljenje im godi
FOTO: Meduze na lapadskoj obali. Onofri: Sve ih je više

Sve je više meduza, a sve manje riba, što je posljedica globalnog zagrijavanja i prevelikog izlova ribe. Prorijeđene su riblje vrste koje se hrane planktonima, zbog čega su meduze zauzele njihovo mjesto, stoji u najnovijem upozorenju FAO-a, UN-ove Organizacije za hranu i poljoprivredu. Da se ovo događa i u Jadranu potvrda su sve češće viđanje meduza uz obalu. Tako smo danas snimili meduzu u plićini uz lapadsku obalu.


komentara  1

«Jest, to je meduza koju u nas zovu morska mjesečina. Ove godine bilježimo značajno povećanje broja meduza kojih sve više uočavamo oko Mljeta a najviše oko Korčule. Tamo ih ove godine ima jako puno.» izjavio je za dubrovniknet.hr Vlado Onofri s Instituta za more i priobalje.

Onofri dodaje da su hrvatski znanstvenici nedavno dobili «alarm» od američkih znanstvenika koji upozoravaju na znatno povećanje broja meduza na Zemljinoj sjevernoj polutki

«Ovakve meduze su stalno prisutne u Jadranu. Ovu lapadsku je najvjerojatnije donijela južina. Što se tiče kupača, ona može biti vrlo neugodna i kod osjetljivih osoba izazvati ozbiljne opekotine» kazao je Onofri. Dodao je da su u našoj županiji ove godine zabilježeni neuobičajeno veliki primjerci meduza, s izrazito velikim promjerom njihova klobuka.

Treba dodati i da su zbog prevelikog izlova ribe u svijetu prorijeđene brojne riblje vrste koje se hrane planktonima, zbog čega su meduze zauzele njihovo mjesto u hranidbenom lancu, i u tom se izobilju hrane sve više razmnožavaju,  poručuju stručnjaci FAO-a.

U Jadranu je pad ribljeg fonda zabilježen i prije dvadesetak do 30 godina, kad je ovuda, doslovno, žarila i palila Pelagia noctiluca, meduza svjetloljubičaste boje. U jednoj godini, na područjima na kojima je učestalost ove vrste povećana, Pelagia noctiluca opeći može i nekoliko desetaka tisuća kupača.

Kako upozorava FAO, ne učini li se nešto s meduzama, one će presuditi ribama. Prije svega, preporuča UN-ova organizacija, još se ozbiljnije treba uhvatitit u koštac s pretjeranim izlovom riba i stakleničkim plinovima.


K.F. , M.J.

KOMENTARI / Komentiraj
   
   

Dubrovnik-Ljilja 06.06.13 u 08:20
Upravo je tako..http://travel.cnn.com/coming-europe-summer-jellyfish-600901?sr=fbmainintl

Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija