KULTURA
24.01.2013 u 09:36

obilježavanje 140. obljetnice otvorenja Domorodnog muzeja
„Ribe dubrovačkog kraja“ u Prirodoslovnom muzeju

Izložba „Ribe dubrovačkog kraja“ autorice Jadranke Sulić Šprem, posvećena prirodoslovcima i preparatorima Baldu Kosiću, Milivoju Ulagi i Andriji Lesingeru, otvorena je u Prirodoslovnom muzeju Dubrovnik.


komentara  0

Autorica izložbe je Jadranka Sulić Šprem, kustosica Prirodoslovnog muzeja Dubrovnik, a autorice likovnog postava su Jadranka Sulić Šprem i akademska slikarica Maja Kovačević.

Izložba kao što i sam naziv govori, predstavlja ihtiofaunu dubrovačkog akvatorija, čiji je prvi popis objavljen 1903. godine. Profesor Baldo Kosić u svom radu „Ribe dubrovačke“ naveo je 191 vrstu, a danas je zbog intenzivnijeg istraživanja broj ribljih vrsta bitno veći. Na izložbi je predstavljeno oko 70 vrsta riba.

Osim muzejskih preparata iz stare zbirke, predstavljeni su i preparati prikupljeni u posljednje dvije godine. Prikupljanje preparata i realizacija izložbe ostvarena je u suradnji s Tatjanom Dobroslavić s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku. S obzirom na ugroženost određenih vrsta i nemogućnost njihovog prikupljanja, u suradnji s akademskim kiparom Ivom Dimnićem izrađeni su 3D modeli.

Jedan od sastavnih dijelova izložbe je i edukativni kutak u kojem se nalaze didaktički elementi pomoću kojih se najmlađi posjetitelji mogu upoznati s načinom kretanja riba, njihovim glavnim karakteristikama te im odrediti starost.

Ravnatelj Muzeja Frane Čizmić naglasio je da izložba predstavlja rezultat sustavnog rada na inventarizaciji i sistematizaciji građe iz fundusa te da Muzej ovom izložbom obilježava 140. obljetnicu otvorenja Domorodnog muzeja.

Izložba je ostvarena uz potporu Ministarstva kulture i Grada Dubrovnika, a bit će otvorena do 22. prosinca 2013.


dubrovniknet team

KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                     
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz teme

DubrovnikTV.net
Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne
komentara 0 23|05|19
Dođite na Rock Šalabahter! 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija