U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
15.12.2016 u 09:09

VAŠE JE NAŠE, A MOJE JE MOJE....
POMOZIMO BOGATE I BAHATE: Zašto bi građani Dubrovnika financirali privatnog investitora na Srđu?

Sedma je godina otkako se traže odgovori na pitanja – koliko od predviđenih više stotina milijuna kuna potrebnih za infrastrukturno opremanje Srđa i Bosanke, kao nekretninskog projekta privatnog investitora – otpada na Grad Dubrovnik, koliko na hrvatske državne tvrtke i koliko će u tome sudjelovati Razvoj golf?

Napisao: Luko BRAILO


komentara  16

Kontradiktorne izjave direktora dubrovačkog Vodovoda Valentina Dujmovića i prokurista Razvoj golfa Ivana Kusalića, nakon presice čelnika Udruge „Srđ je naš“, o plaćanjima troškova infrastrukture za glasoviti , za glasoviti 'golfograd' na Srđu i Bosanci još su jednom aktualizirali to i povezana pitanja. Nadigravanje s tim problemima, odnosno ignoriranje gradske vlasti prema vlastitim (su)građanima s jedne, te višegodišnji bahati investitorski odnos spram ovdašnje i šire javnosti s druge strane, traje od sredine studenoga 2009. godine.

Tada j u gradskoj Vijećnici bučno i razmetljivo prvi put službeno predstavljen projekt Golf parka Dubrovnik (GPD) koji je onda procijenjen na 6,5 milijarda kuna. U nedostajuću infrastrukturu na Srđu i Bosanci „trebalo bi investirati oko 640 milijuna kuna“, istaknuto je tom prigodom. Ni tada, a niti u proteklih sedam godina ovdašnjoj i široj javnosti nije na jasan i razumljiv način kazano – koliko od tih silnih stotina milijuna potrebnih za infrastrukturno opremanje Srđa i Bosanke, kao nekretninskog projekta privatnog investitora – otpada na Grad Dubrovnik (i njegove komunalne tvrtke, poput Vodovoda), koliko na hrvatske državne tvrtke (Hrvatske ceste, HEP…) , i s kolikim će udjelom u svemu tome sudjelovati Razvoj golf?

Kako su ta pitanje opravdano intrigirala dubrovačku i širu javnost, a troškovno-infrastrukturna jednadžba i dalje nosi mnoštvo nepoznanica, kratko ćemo se podsjetiti siječnja 2013. godine. Tada je, tijekom predstavljanja Studije o utjecaju na okoliš GPD-a prokurist Razvoj golfa¸Kusalić u dvorani kina Sloboda izrijekom obećao kako će „investitor pokriti troškove gradnje nedostajuće infrastrukture“. On to tvrdi i u prošlotjednom priopćenju (od 9. prosinca) ističući, među ostalim, kako „nije točno da će građani Grada Dubrovnika na bilo koji način platiti izgradnju infrastrukture za potrebe projekta GPD“.

Budući su proteklih godina prokurist Kusalić, jednako kao i njegova šefica Maja Brinar Frenkel, znali reći „projekt ide dalje, bez obzira na brojne zapreke“ da bi zatim ispostavljali 'zahtjeve' raznih vrsta njihovu omiljenom golfonačelniku Andru Vlahušiću, pitanje je – može li se tek tako još jednom povjerovati Razvoj golfu (RG)?

Naime, ta tvrtka najavljuje kako na prilikom ishođenja dozvola na gradnju platiti komunalni doprinos Gradu Dubrovniku od oko 210 milijuna kuna. To je, napominju u RG-u, jedan od najviših iznosa komunalnog doprinosa koji bi bilo koji privatni investitor trebao uplatiti u Hrvatskoj.

Kusaliću i Razvoj golfu, međutim, ne idu u prilog 'neki' službeni podaci tvrtke koju zastupa, kao i izjave njegovih najbližih suradnika u vezi s financiranjem troškova infrastrukture za GPD. Tako se u Studiji o utjecaju na okoliš GPD-a, čije rješenje o donošenju ide u novi postupak ali je u RG-u i dalje drže „relevantnim dokumentom“, na stranici 366. (prilažemo tablicu) u Troškovniku ulaganja navodi kako se cijeli zahvat procjenjuje na 8,47 milijarda kuna. Od toga na infrastrukturu (vodoopskrba, zaštita od oborinskih voda, sustav za napajanje vodom, ekološki sustavi, odvodnja, elektroopskrba, telekomunikacije, prometnice i dr.) otpada 530,143.500 kuna!

U toj se tablici (vidi galeriju) također napominje kako će u „u financiranju troškova izgradnje infrastrukture Športsko-rekreacijski centar (ŠRC, odnosno Golf park Dubrovnik)  sudjelovati s 411,178.300 kuna, odnosno 77,55 posto. Preostalih 118.965.200 kuna (ili 22,45 posto) sufinancirat će Grad Dubrovnik iz ostvarenog komunalnog doprinosa koji se namjenski mora utrošiti za komunalnu infrastrukturu na području na kojemu je ostvaren“.

Pitanje glasi: kako to da u „relevantnom dokumentu“ Razvoj golfa stoji da će Grad Dubrovnik sufinancirati troškove izgradnje infrastrukture sa 118,965.200, dok u priopćenju odaslanom javnosti ta ista tvrtka tvrdi kako će temeljem komunalnog doprinosa RG Gradu Dubrovniku „uplatiti oko 210 milijuna kuna“.

Možda je u investitorskom svijetu Maje Brinar Frenkel i njezinih suradnika razlika od 90-tak milijuna kuna manje važna, ali i 'najbogatijem gradu u Hrvatskoj' bi toliko sredstava dobro došlo za rješavanje gorućih gradskih komunalnih problema poput, primjerice, dotrajalog kanalizacijskog ispusta podno Petke.

Nadalje, u Razvoj golfu žale što se odbijaju njihove ideje da se „na transparentan način omogući izgradnja infrastrukture za potrebe projekta, iz sredstava investitora“ - što bi se potom 'prebilo' s komunalnim doprinosom kada on dospije. Pritom se pozornost javnosti pokušava prebaciti na tzv. prebijanje komunalnog doprinosa ali se, namjerno ili ne, zaboravljaju još 'neke važne istine'.

Podsjećamo stoga na svibanjski nastupni istup voditelja projekta GPD-a Lea Penovića Dubrovačkom vjesniku.
On je tada, uz ostalo, kazao da se obnova tvrđave Imperial može početi odvijati tek kada Grad Dubrovnik „ispuni neke preduvjete“. Ti preduvjeti se odnose na projektiranje i izgradnju pristupne ceste, zacjevljenje hidrotehničkog tunela i izgradnju pročistača za fekalnu odvodnju na platoima Srđa i Bosanke. Koliko košta ostvarenje rečenih 'preduvjeta' g. Penović nije specificirao, ali je znano da za infrastrukturno opremanje GPD-a golfonačelnik Vlahušić u idućoj godini planira izdvajanje od 25 milijuna kuna.

Jednako tako voditelj projekta GPD-a nije pobliže razložio ni problem financiranja tzv. izmještanja odašiljača na Srđu što košta, pokazuju procjene državne tvrtke 'Odašiljači i veze – OIV' oko 80 milijuna kuna. Na izravno pitanje može li Razvoj golf početi radove bez da se prethodno napravi traženo zacjevljenje tunela na Srđu kojim se doprema pitka voda za Grad Dubrovnik g. Penović je odgovorio:“Ne možemo! Zacjevljenje tunela je obveza Grada Dubrovnika, odnosno komunalnog društva koje upravlja vodovodom u skladu s planskom dokumentacijom i zakonom“. Na potezu je, dakle, Vlahušićeva desna ruka u liku direktora Vodovoda Valentina Dujmovića koji već mjesecima dubrovačkim novinarima nije precizno odgovorio na pitanje kako priskrbiti najmanje 12 milijuna kuna i kako teku radovi na zacjevljenju tunela na Srđu.

Mogu, dakle, u Razvoj golfu žaliti do mile volje što ih se tobože ne razumije, ali bahato se spram Dubrovnika ponašaju od 2009. godine. Problem je, međutim, u gradskoj vlasti koja na pobrojene i slične dvojbe mora dati jasne i nedvosmislene odgovore. U protivnom, ostaju pitanja – koliko će javnog novca otići za infrastrukturno opremanje privatnog nekretninskog projekta na Srđu i Bosanci; te zašto Vlahušić, Dujmović... i ostali gradski 'posvećenici' modele plaćanja tih troškova za GPD i dalje skrivaju od dubrovačke i šire javnosti?


KOMENTARI / Komentiraj
   
   

zumbo_je_moj_idol 15.12.16 u 11:04
pa i sama cesta je za napaćene stanovnike Bosanke, neovisno o golfu,vilama i sl.

   

lorko.du 15.12.16 u 11:01
Manjgura, iz pročiščivaća za vodu u Komolcu koji bi se trebao ubrzo izgraditi, voda dolazi u Grad kroz taj tunel koji se treba zacijeviti tj. popraviti. Raspitajte se malo u kakvom je stanju taj tunel, pa će vam stvari biti jasnije, ponavljam, neovisno o bilo kakvom golfu, vilama i sl.

   

manjgura 15.12.16 u 10:40
ni zacijevljenje ne bi bilo potrebnop da nije ugrožavanja s pojavom golfa na Srđu, kad govorite o pročistaču, radi se o novom na Srđu, a ne onom na Ombli, dakle sve je vezano isključivo uz zagađenje koje će donijeti golf...shvatite da ne postoji nikakv garancija da će investitor izgraditi sve što je obećao i po čemu računate na tolike iznose komunalnog doprinosa, a Grad mora odmah graditi infrastrukturu da bi oni gradili i kad hoće i ono što hoće, dakle mogu slobodno i ne izgradit, samo preprodat i obaveza plaćanja komunalnog doprinosa ide u vjetar...stoga te solde Grad nikad neće vidjet...ukoliko želimo igrališta i šetnice i cestu, to lako gradski proračun isfinacira i ima obvezu prema građanima, ali nema onda zacijevljenja, novog pročistača, vodospreme i sl... promislite dva puta...

   

lorko.du 15.12.16 u 10:33
Svi smo htjeli da Srđ bude javno dostupan, pa je normalno da sve te javne sadržaje plati Grad tj. svi mi. Pa neće nam valjda privatnik graditi šetnice, parkove i što ja sve znam. Ono što je javno to je i gradsko tj. od svih nas. Pa zašto se nitko ne buni što se obnavlja lapadska obala, a Pašalić nije dao ni kune, što se obnavlja ulica Nika i Meda Pucića, a Hotel More i Importanne ne daju ništa, što se obnavlja ulica Frana Supila, a ALH s time nema ništa. Pa naravno, jer su to gradske prometnice. Napraviti ćemo pročišćivać za vodu koji nema smisla bez zacijevljenja tunela i bez čega ćemo i dalje piti šporku vodu. Usporedite iznos potreban za zacijevljenje tunela i iznos za obnovu lapadske obale, pa se onda svi skupa zapitajmo što nam je potrebnije, neovisno o bilo kakvom golfu ???

   

nisamta 15.12.16 u 10:15
Brailo,Brailo,pomalo pošteni glasnogovorniče,smatrate bahatim da je jedan investitor u Grad uložio ovoliku svotu novca ili vama Srđevci plaćaju više, pa vas nije briga što netko siplje novce u naš Grad....

   

tufina 15.12.16 u 09:22
I to investitora koji će nas potrovat i uništit.Da je bar u nešto korisno investiro ,nego apartmani,beton i golf.To nam ne treba!

prethodna / 1 / 2 / sljedeća
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
luka_gruz_1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
10      14|09|17 u 12:29
GRUŠKI TERMINAL: Nova doza tursko - francuske bahatosti
kocijaski_sindrom
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      30|07|17 u 09:31
TRI DESETLJEĆA PROBLEMA S TAKSISTIMA: od kočija do terora...
valentin dujmovic 1
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
5      09|06|17 u 10:09
TO JE VALENTIN DUJMOVIĆ: nakon izgovorenih gadosti o HDZ-u, isprao usta i ishvalio ih kao najpoželjnijeg partnera HNS-u
LUKO MOZAIK
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
3      07|06|17 u 09:39
Ima li uopće više ljevice u Gradu i Dubrovačko-neretvanskoj županiji?
frankovic dujmovic
U PROLAZU S LUKOM BRAILOM
1      01|06|17 u 12:55
Franković i Dujmović pred konačnom odlukom


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija