PUT OKO SVIJETA
14.10.2018 u 08:04

PUTOPIS: Zašto Bruxelles nije tako skup i dosadan?

Mala skupina dubrovačkih novinara zaputila se u Bruxelles u upoznavanje i obogaćivanje znanja o glavnom centru Europske unije, njezinih institucija i načinu funkcioniranja. Predodžba koja je bila prisutna prije samoga putovanja bila je kako je glavni grad Belgije skup i dosadan. Bez obzira na predodžbu zajedno s ostalim dvoje novinara Marijom Njavro i Nikšom Grljevićem poletjeli smo iz Dubrovnika, s već četvrtog najprometnijeg aerodroma u regiji direktno za glavni grad Belgije.

Napisala: Elizabeta Jelić


komentara  0

Schuman je stanica na kojoj smo izašli nakon 20 minuta vožnje autobusom od briselskog aerodroma, a od koje se može u bilo koji dio grada, nalazi se kod Europske četvrti. Europska četvrt je dio grada u kojoj su smještene sve najbitnije institucije Europske unije, od kojih je najupečatljivija Berlaymont, sjedište Europske Komisije, ali i kompleks zgrada Europskog parlamenta.

Pri dolasku do hotela koji je bio smješten u blizini popularnog Grand Placea, moglo se primijetiti kako je prisutan spoj modernoga i suvremenoga s tradicionalnim i pomalo aristokratskim arhitektonskim zdanjima. Nisu nas toliko očarala ona suvremena i moderna, poglede su nam mamili neobične i srednjovjekovne građevine, a pogotovo one flamanske i secesijske građe.

Posebno oduševljava hotel Metropole u kojem smo bili smješteni. Potječe iz 19. stoljeća, a u njemu su odsjedali mnogi poznati, velike zvijezde, članovi kraljevskih obitelji, ali i veliki znanstvenici poput Einsteina i Marie Curie. Njega posjećuju i turisti koji obilaze grad, jer je povijest hotela izrazito zanimljiva, a interijer i ambijent jednostavno očaravaju secesijskim oblikovanjima koja se odupiru industrijskoj proizvodnji.

Gradom se mogu susresti diplomati u uglađenim i profinjenim odijelima, ali i jako puno beskućnika, kojima je moj kolega Nikša nastojao svakome dati koju kovanicu, ali je na kraju ostao bez svih kovanica, ali i cigareta, jer su bili sretni kada bi dobili i jednu cigaretu. Nakon takvih prizora, stižemo i do društva s kravatama. Ogromne sigurnosne mjere prisutne su u svakoj europskoj instituciji i zgradi. Veliki broj novinara iz cijele Europe prisustvovao je Europskom tjednu regija i gradova, a iz Hrvatske nas je bilo desetak.

Svi su većinom zabrinuti za migracije, klimatske promjene, a Europski odbor regija se oštro protivi rezovima u području kohezijske politike i poljoprivrede te potiču države članice i institucije EU da gradovima i regijama stave na raspolaganje nova sredstva za ulaganja u zapošljavanje, klimatsku politiku i integraciju.

Što se tiče hrane u Bruxellesu pronašli smo najbolji kebab, pojeli najbolji hamburger, ukusni pomfrit i popili najbolje pivo. Vrhunska delicija - čokolada je zaštitni znak grada i države te je najprodavaniji suvenir među turistima. U Bruxellesu se može naići na veliki izbor izvrsnog piva, a među njima su najpoznatija trapist piva koja se prave isključivo u samostanima trapista u Belgiji, a Stella Artois je najprodavanije i najpoznatije belgijsko pivo u svijetu.

Srce Bruxellesa je njegov glavni trg, Grand Place, mjesto na kojem se nalazi Gradska vijećnica i Maison du Roi, tj. Kraljevska kuća, a u samoj blizini Grand Placea je i glavni gradski simbol, Manneken Pis.

Grand Place je neiscrpan detaljima, pa se svi iznova vraćaju upravo na ovaj trg. Briselske jesenske noći čarobne su, može se doživjeti neko drugo vrijeme, vrijeme aristokracije.Vratili smo se opet.

Ono po čemu je grad najpoznatiji u svijetu je definitivno Galeries royales St. Hubert, prvi natkriveni shopping centar s predivnim arkadama, a datira još iz sredine 19. stoljeća, koji je naravno oduševio najviše Mariju i mene, a Nikša je morao pronalaziti idealan kut za dobru fotografiju. Na kraju je ipak odlučio kako će praviti loše fotografije samo da ga više ne maltretiramo da nas fotografira.

Bruxelles je grad koji spaja urbani, multikulturalni i poslovni svijet. Marija i ja nažalost nismo stigle fotografiratii se na svakome mjestu ovoga zanimljivog grada, Nikša je utjehu tražio u uličnim sviračima koji su izrazito talentirani i zanimljivi, a i u njihovim barovima se može pronaći jako dobar jazz i to uživo. Pivo od pola litre može se popiti za dva eura, a kebab u kombinaciji s pomfitom i sokom po želji stoji sedam eura, dok cijena kave ovisi o poziciji kafića, od dva do četiri eura.

Za svakoga ima ponešto, malo kulture i povijesti, može se posjetiti i dio gdje su europski fondovi itekako utjecali na razvoj toga kraja, može se isprobavati pivo, kušati gastronomija ili proučavati arhitektura, ali naravno i za svu žensku publiku ima jako puno mjesta za shopping. Upoznajte suživot bijelih, crnih, žutih, siromašnih i bogatih ljudi, i dajte koju kovanicu beskućniku, bit će vam zahvalan.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija