PUT OKO SVIJETA
18.08.2018 u 09:30

PUTOPIS: Santorini i Atena prirodne ljepote i mistika starih civilizacija

Santorini, otok koji ima svega 35 km i koji svoj neobičan izgled duguje erupciji vulkana 1600 g. p.n.e. bio je naše prvo odredište, piše Dolores Lujić koja je ovo ljeto obiteljski odmor odlučila provesti u Grčkoj. Osim Santorinija, za kojeg kažu da je jedan od najljepših grčkih otoka, a neki ga povezuju i s drevnom Atlantidom, posjetili su koljevku starogrčke civilizacije Atenu. 


komentara  0

Za obilazak otoka unajmili smo mali Fiat cabrio u kojeg smo se muž, dvoje djece i ja jedva utrpali, ali idealan za pronalaženje parkinga. Uglavnom se nude smartovi i mali fiati, potpuno logično. Na Santiriniju se ima što vidjeti i doživjeti.

Turistima su najzanimljivija mjesta Oia i Fira, prepoznatljivi po bijelim građevinama s vjerojatno najljepšim pogledom na zalazak sunca. Budući da su visoko, nije toliko vruće ni za šetati ni za sjedati u nekom od brojnih restorana. Skoro sve te bijele građevine su u funkciji apartmana i hotela.

Osim spomenutih, svakom prepoznatljivih mjesta, na otoku se nalazi i pretpovijesni grad Akrotiri koji je također srušen u vulkanskoj erupciji i spomenik je minojske kulture.

Plaže su kilometarski duge, odlično uređene, s udobnim ležaljkama i slamnatim suncobranima i osiguranim parkingom. Dvije su glavne plaže, Kamari i Perissa. Ova druga, crna plaža je uz samu šetnicu, a svaki restoran ima uređen svoj dio plaže sa suncobranima i ležaljkama, kao i vlastiti parking. Ležaljke su udaljene tako da nude privatnost, a vrijedi istaknuti i da su potpuno besplatne, kao i parking. Naime, cilj restorana je privuci goste da na njihovoj plaži konzumiraju hranu i piće, koju će konobari donijeti na stolić pored ležaljki.

Vrijedi poći i na kušanje vina u vinarije koje imaju svoje savršeno uređene vinske muzeje u kojima se sačuvana povijest obitelji i proizvodnje vina. Na cijelom otoku parking se ne naplaćuje, a parkirališta su uglavnom neasfaltirana, nema taksi prijevoza unatoč velikom broju turista, nema pitke vode, nema autobusnih čekaonica, nego putnici čekaju autobus uz sam rub ceste, na nogama, a autobus se zaustavlja na samoj cesti.

Unatoč tolikom broju turista, u prometnice se ne ulaže uopće, a za prijeći nekoliko kilometara, ponekad je potrebno i pola sata vremena. Prometna pravila u Grčkoj ni ne treba pokušati shvatiti, sve funkcionira po principu tko prvi uspije skrenuti, taj je imao prednost. Nisam se mogla ne zapitati kako im to sve uspijeva i zašto je tome tako, pogotovo iz perspektive Dubrovnika.

Ono što definitivno Santoriniju ne treba su gosti s kružnih putovanja koji stvaraju dodatne gužve, a ima ih u svako doba dana, čak i noću. Aerodrom u Santoriniju je jedan od lošijih u Europi i samo još jedan dokaz kako se u turizam tamo vrlo malo ili nimalo ulaže.Cijene su iznad prosječne, od smještaja, hrane, pića do rent a cara. Iako su gosti pretežno parovi zbog romantične atmosfere na otoku te su održavaju i brojna organizirana vjenčanja, za naš obiteljski odmor Santorini je bio odličan odabir.

Nakon Santorinija, za pola sata leta, stigli smo u Atenu. Smjestili smo se u Plaku, najstariji dio grada, neposredno ispod Akropole. Idealno mjesto za odsjesti u Ateni jer su osim spomenute Akropole, tu i Agora i Zeusov hram, a mjesto održavanja prvih olimpijskih igara je vrijedno posjetiti. Za Akropolu se prilično dugo čeka u redu za kuputi ulaznice, ali se definitivno isplati. Uličice su živopisne, prepune malih butiga i restorana.

Ono što kvari atmosferu su prenametljivi konobari, koji baš svi imaju potrebu prolaznicima spomenuti kako je baš sad brekfest, lunch ili dinner time i pokazati da se tu može sjesti. Pokušala sam pronaći jedan restoran u koji nas neće pokušati skoro silom uvući ili nas obavijestiti da smo gladni, ali mi nije uspjelo pa mi je Hard rock caffe u Ateni najdraže mjesto. 

Iako su mi mnogi hvalili grčku hranu, nakon 9 dana u Grčkoj i nakon što sam probala njihove specijalitete, prilično sam razočarana. Mislim da se njihova kuhinja ne može mjeriti s našom. Vrijedi spomenuti i kako su Dubrovnik i Atena izravno povezani avionskom linijom što svakako olakšava putovanje.


dubrovniknet team
KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne
stpetersburg0
PUT OKO SVIJETA
0      06|07|19 u 17:55
PUTOPIS: putovanje u Sankt Peterburg se ne odbija...
tovaric_naslovna
PUT OKO SVIJETA
0      23|06|19 u 17:41
PUTOPIS/ “Tovarić gre“: Dubrovnik – Blidinje
putopis_minhen_selb_08
PUT OKO SVIJETA
0      08|06|19 u 21:01
Tri dubrovačke studentice putovale su kroz njemačke tvornice keramike i porculana
maro
PUT OKO SVIJETA
0      26|05|19 u 16:55
Nakon ovog putopisa Mara Konjevoda, Cappadocia u Turskoj naći će se na vašoj Bucket listi putovanja
astemdarm_0
PUT OKO SVIJETA
0      18|05|19 u 13:34
PUTOPIS: Amsterdame, vidimo se opet!


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija