PUT OKO SVIJETA
19.05.2018 u 08:02

PUTOPIS s Malte: ljudi, to je mali mediteranski otok za savršeni odmor!

Taj mali otok omeđen Mediteranskim morem po kojem se vozi „krivom stranom ceste" osvoji vas odmah – na prvi pogled. Ne prirodom kako bi se očekivalo od mediteranskih otoka, već pričom koju Malta čuva za sve svoje posjetitelje.

Napisao: Nikola Žile


komentara  0

Pričom koja sadrži bezbroj povijesnih crtica od špiljskih vremena do danas, koji taj otok površinom malo manjom od Krka priča na svakom koraku, a kulturom i načinom života vas vrati u one dalmatinske ulice gdje ujutro još uvijek možete čuti glasanu susjedsku ćakulu i djecu koja se igraju na ulici. Ujutro će vas ta buka probuditi, no to je Mediteran, temperamentan i živ, u kojem se život živi na ulici ili na prekrasnim lođama koje su zaštitni znak ove otočke republike.

Izlaskom iz aviona put vas vodi u glavni grad Vallettu koja je smještena na poluotoku i okružena je ostalim gradovima koji su uglavnom nastali oko važnih obrambenih tvrđava. Valletta je kulturno, političko i gospodarsko središte Malte koje ukrašava bezbroj lođa i ulaznih vrata u raznim bojama. Možete se satima šetati uskim ulicama i diviti se tim bojama, a kad se umorite na raspolaganju vam stoje mala mjesta s tek par stolova na kojima možete popiti izvrsnu kavu ili se osvježiti uz neki koktel. Glavne ulice pune su turista koji neumorno obilaze znamenitosti, no ako spadate u one koji vole skrenuti s rute, Valletta ima mjesta za vas. Velike palače s vrtovima za odmor, bezbroj crkava koje čuvaju neprocjenjive vrijednosti i utvrda daje vam mogućnost da satima šetate gradom i na svakom koraku pronađete nešto zanimljivo.

No pravi dragulj Malta čuva u svojoj unutrašnjosti. Smještena na uzvisini, opasana debelim zidovima Mdina vas automatski vraća u 16. i 17. stoljeće. Ovaj nekadašnji glavni grad poslužio je kao kulisa za popularni Game of Thrones. Mdinom danas prometuju kočije kao i prije stotinu godina, a grad svoje posjetitelje tjera da istražuju više, da uđu u svaku ulicu ne bi li otkrili nešto novo i pronašli mjesto za sebe, gdje će se odmoriti i uživati u trenutku. Taj vremeplov od grada u vama probudi želju za prošlim vremenima, bez obzira jeste li na Matu došli partijati ili istraživati. Mdina skriva i pravu underground povijesnu scenu, katakombe iz vremena kad kršćanstvo nije bilo IN. Mdina čuva posebnu, onu u kojoj je molio jedan od utemeljitelja Crkve Sv. Pavao koji je na Malti pronašao spas nakon brodoloma.

Glavni prijevozno sredstvo je autobus, a za 1.5 eura se vozite po cijelom otoku. Naoružajte se strpljenjem jer širokih ulica i planskog planiranja na ovom otoku nema. Ako se zapitate zašto je na otoku jako malo biciklista, jedna vožnja autobusom će vam dati odgovor na to pitanje. Gastronomski Malta ne odudara od ostalih mediteranski zemalja, uživa se u vinu, hobotnici, zečetini, janjetini i dobrim kobasicama koje su pune okusa i začina kojih na kopnu u takvim jelima ne očekujete.

Malta vam dopušta da se izgubite, da pronađete nešto za sebe na otoku. Hoće li to biti Rotunda u Mosti (crkva s jednom od najvećih kupola u Europi) ili Plava laguna na otočiću Gozo ostaje na vama. Samo se prepustite tom slatkom morskom zraku i krenite u avanturu. Ako se poželite modernih užitaka, St. Jullian je mjesto za vas. To carstvo divljeg urbanizma i beskrajnih barova koje okuplja u najvećem broju vesele Britance je centar zabave na Malti. Okruženo hotelima i klubovima zadovoljit će i najzahtjevnije partijanere.

Mali otok, za velika istraživanja, jednostavno to je Malta.

Ima Malta nešto zajedničko i Dubrovačkom Republikom, naime Napoleon je uspio pokoriti Maltu na isti način kao i Republiku. „Dajte mi zaklon i da prođem i neću vam ništa“ nakon što je Veliki Meštar Ivanovac koji je bio poglavar Malte dopustio Napoleonu da na Malti pronađe zaklon, ovaj je u roku od tri dana stavio otok pod svoju upravu.

Nakon Napoleona, Maltežani su zaštitu potražili kod Britanaca i ostali u njihovom zagrljaju sve do sedamdesetih godina prošlog stoljeća kad postaju Republike. Inače, na zastavi Malte se nalazi i križ kralja Georgea, odlikovanje koje je britanski kralj George VI dao narodu Malte za herojstvo u Drugom svjetskom ratu. Maltežani su taj orden iz zahvalnosti stavili na svoju zastavu.

Kad smo već kod Britanaca, u svom ovom ludilu oko kraljevskog vjenčanja, Valletta skriva još jednu zanimljivost. Naime, baka princa Harrija, kraljica Elizabeta II je na Malti živjela nakon vjenčanja za princa Filipa. Villa Guardamangia ili Casa Medina kako je lokalci zovu nije u turističkom rutama, ali je zanimljivo mjesto na Malti. Ovo je jedini dom Elizabete II izvan Velike Britanije gdje je kraljica živjela i provela prve godine braka. Dan danas, Elizabeta II ovu villu naziva domom. Villa je zapuštena, ali tko zna, možda je ubrzo posjeti još neka okrunjena glava.


KOMENTARI / Komentiraj
   
Članak još nema komentara. Napišite svoje mišljenje!
Filtriraj:                                          
Sortiraj:         
INFOCENTAR  DUBROVNIKTV  DUCLUBBING   DUGASTRO  DUPROMO  DUBROVNIKTODAY


Iz kolumne


Mali oglasi

PREDAJTE OGLAS   SVI OGLASI

Komentari


Kolumne


 

dubrovniktv.net


infocentar


durote


facebook  twitter  YouTube  YouTube
  
       

/ Registracija